“Buğday üreticisinin taban<br>fiyat beklentisi 15 lira” | Güney Gazetesi Mersin

“Buğday üreticisinin taban
fiyat beklentisi 15 lira”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda Çukurovalı çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti. Buğdayda hasat tamamlanmasına rağmen taban fiyatın açıklanmadığına dikkat çeken Kocamaz, “Bu sene ilaç, gübre, sulama, elektrik ve mazot giderlerinin yüksek maliyetleri yüzünden buğdayın kilogram maliyeti 11 lirayı aşmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin buğday için en az 15 lira fiyat beklentisi bulunmaktadır” dedi.

“Buğday üreticisinin taban<br>fiyat beklentisi 15 lira”


ELVAN KONUK

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Kocamaz, “Bir dönem Bulgaristan’dan saman ithal ederek Türkiye’yi dünyaya rezil eden bu iktidar şimdi de Sudan’dan yumurta ithal etmeye hazırlanmakta. Duyduk ki hükümet Sudan’dan Türkiye’de yetiştirilen birçok tarımsal ürünü ithal etmek için kolları sıvamış. Hükümet daha önce de 2013 yılında Sudan’da tarımsal üretim yapmak amacıyla 780 bin 500 hektar arazi kiralamıştı. Kiralanan bu tarım arazilerinde harcanan onca paraya rağmen 10 yıl boyunca üretim yapılamamış ve 1 Aralık 2023 tarihinde o proje Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tasfiye edilmiş ve fiyaskoyla sonuçlanmıştı. Kendi çiftçisini yeterince destekleyemeyen ve her yıl zarar üstüne zarar ettiren hükümet şimdi de iç savaşın yaşandığı Sudan’dan 2 milyon yumurta, 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 500 ton bal, bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, 5’er bin ton patates, domates, buğday, arpa, yulaf ve mısır ithal etmek üzere harekete geçmiş. Bunlara sıfır gümrük uygulanacağını da belirtilmiş. Türkiye’de yetiştirilen birçok ürünün başka ülkelerden ithal edilmesi Türk çiftçisine büyük bir darbe, büyük bir ihanettir. Hükümet izlemiş olduğu yanlış tarım politikalarını terk ederek ithalat yerine Türk çiftçisine yeterli destek vererek üretimi artırmaya mecburdur” dedi.

 

“HÜKÜMET KENDİ ÇİFTÇİSİNE SAHİP ÇIKMALI”

 

Mersin’de ve Çukurova’da çiftçilerin kan ağladığını dile getiren Kocamaz, hükümeti kendi çiftçisine sahip çıkmaya davet etti.

Kocamaz, şu şekilde konuştu:

“Çiftçilerin borcu ödeme boyutunu aşmış olmasına rağmen her yıl yeni bir umutla ve büyük bir çabayla sonunun ne olacağını düşünmeden üretmeye devam etmektedir. Geçen yıl başta buğday ve mısır olmak üzere limon ve narenciye üreticileri büyük zarara uğramıştır. Bu yıl da erkenci kayısı ve nektarın üreticisi istediği fiyatı bulamamış, üretmiş olduğu ürünü maliyetinin çok altındaki fiyatlara satmaya başlamıştır. Böylece bu yıl da çiftçilerimizin yüzlerinin gülmeyeceği ve zarar edecekleri kesinleşmiş ve AKP Hükümeti tarafından daha şimdiden çiftçilerimiz düşük fiyatlarla baş başa bırakılmış, buğday hasadı tamamlanmasına rağmen hala taban fiyatı açıklanmamıştır. Açıklanan düşük çay fiyatı çay üreticisini perişan etmiş, borç içerisindeki hububat üreticisinin umudunu kırmış, gözünü korkutmuştur.

Bu sene ilaç, gübre, sulama, elektrik ve mazot giderlerinin yüksek maliyetleri yüzünden buğdayın kilogram maliyeti 11 lirayı aşmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin buğday için en az 15 lira fiyat beklentisi bulunmaktadır. Bu fiyatı hükümet en kısa sürede mümkünse hemen açıklamalı ve hububat üreticisine bir müjde vermelidir. Böylece çay üreticisine hükümet tarafından yapılan haksızlık yeniden ele alınmalı, hububat üreticisinin beklentisi de boşa çıkarılmamalıdır. Ayrıca hükümet Sudanlı çiftçileri zengin etmek yerine emeğinin ve alın terinin karşılığını alamadığı için can çekişmekte olan kendi çiftçisine bakmalıdır. Aksi takdirde şu anda zaten yarı aç yarı tok bir şekilde yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımız üretimin azalmasıyla birlikte tamamen aç kalma durumunda olacaktır.”


  “Buğday üreticisinin taban
fiyat beklentisi 15 lira”