MDTO tarafından yaptırılan<br>denizcilik fakültesi üniversiteye devredildi | Güney Gazetesi Mersin

MDTO tarafından yaptırılan
denizcilik fakültesi üniversiteye devredildi

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en modern denizcilik fakültelerinden biri olarak tasarlanan yeni bina, imzalanan protokol ile Mersin Üniversitesi’ne (MEÜ) devredildi.  

MDTO tarafından yaptırılan<br>denizcilik fakültesi üniversiteye devredildi


MDTO'nun eğitim yatırımlarının en büyüğü olan fakülte binası, öğrencilere denizcilik alanında ileri teknolojiyle donatılmış bir eğitim ortamı sunuyor. Üniversite-sivil toplum kuruluşları iş birliğinin somut örneklerinden olan ve MDTO tarafından üniversiteye hibe edilen bina Türkiye’nin en modern ve en kaliteli denizcilik fakültelerinden biri olarak hizmet verecek. Fakülte binasında düzenlenen devir teslim törenine, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MDTO yönetim kurulu, meclis, komite ve kurul üyeleri, akademisyenler ve yüklenici firmanın yöneticileri katıldı.

 

 

Rektör Prof. Dr. Yaşar, üniversitelerine böyle modern bir fakülte kazandırdıkları için MDTO Yönetim Kurulu'na ve emeği geçenlere teşekkür etti. Yaşar, "Bu modern yapıyı, nitelikli eğitim ve liyakatle Türkiye’de ve dünyada adı duyulan bir kurum haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Çalışmalarımıza başladık ve sizlerin de desteğiyle fakültemizi çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız" dedi.

 

"PROJE 4 YILDA TAMAMLANDI"

 

MDTO Başkanı Lokmanoğlu da denizcilik eğitimine büyük önem verdiklerini ve yaptırdıkları binanın bu yaklaşımın bir yansıması olduğunu belirtti. Lokmanoğlu, "Türkiye'nin en iyi denizcilik fakültelerinden birini üniversitemize kazandırmak için elimizden gelen katkıyı sağladık. Bundan sonra da yurt dışı iş birliklerinin kurulması sürecinde destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. İnşaata başlandığında bazı talihsizlikler yaşadıklarını belirterek, döviz kurundaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerinin yükselmesi ve pandemi gibi sebeplerle projenin 4 yılda tamamlandığını ifade eden Lokmanoğlu, zorluklara rağmen bitirdikleri fakülte binasının açılışının yeni eğitim-öğretim yılının başında gerçekleştirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından fakülte binasının üniversiteye devrine ilişkin protokol imzalandı. Katılımcılar, daha sonra denizde canlı kalma eğitimlerinin verileceği dalga havuzunda incelemelerde bulundu.

  

ÖĞRENCİLER GERÇEK DENİZ ORTAMINI DENEYİMLEYEBİLECEK

 

Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Fakültesi adıyla hizmet verecek fakülte, kaba ve ince işler olmak üzere 2 farklı etapta toplam 4 yılda tamamlandı. Mersin Üniversitesi merkez kampüsünde konumlanan eğitim kompleksi, toplam 15 bin 340 metrekare alan üzerinde 13 bin 850 metrekare kapalı alana ve 500 öğrenci kapasitesine sahip. Birbirinden farklı katlardan oluşan ve birbirinden farklı kotlardan bağlanan 7 bloktan oluşan yapıda, sürdürülebilir yaşam ve enerji tasarrufu tasarım kriterleri uygulandı. Yapıda, bahçe sulamada kullanılacak yağmur sularının depolandığı bir su sarnıcı ve binanın dış cephesindeki cephe saatine enerji sağlayan ve binanın çatısına konumlanmış bir rüzgar tribünü bulunuyor. Fakültenin en önemli bölümlerinden olan dalga havuzunda ise simülasyon sistemi ile istenilen büyüklük ve tipte dalga; yüksek hızlı rüzgâr fanlarıyla fırtına şartları oluşturulabiliyor. Bu sayede öğrencilerin gerçek deniz ortamını deneyimlemeleri amaçlanıyor.

Eğitim kompleksinde 126 kişilik konferans salonu, 45 araç kapasiteli otopark, 210 kişi seyirci kapasiteli 25x15 ebadında 5 metre derinliğe sahip eğitim havuzu, bin 50 metrekarelik tören alanı, 600 metrekarelik sığınak, 13 sınıf, 10 laboratuvar, 8 simülasyon odası, 4 asansör, 14 kişilik dekanlık toplantı salonu, 2 simülasyon eğitimi toplantı odası, 120 kişilik kafeterya, 75 metrekarelik kütüphane ve basketbol sahası bulunuyor. (Haber Merkezi)