Yapay zekâ atölyesi açıldı | Güney Gazetesi Mersin

Yapay zekâ atölyesi açıldı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, bir hayırsever vatandaşın bağışlarıyla yaptırılan yapay zekâ atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.  

Yapay zekâ atölyesi açıldı


 Akdeniz ilçesindeki Mersin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde hayırsever Seyyit Serdar Akyurt’un bağışlarıyla yaptırılan atölyenin açılışı törenle yapıldı. Törene katılan Vali Pehlivan, desteklerinden dolayı hayırsever Akyurt olmak üzere atölyenin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Yapay zekanın, son dönemde dikkat çeken kavramlardan birisi olduğunu ifade eden Pehlivan, "Dünyada, bilimde ve teknolojide baş döndürücü bir hızda gelişmeler yaşanıyor" dedi. 

Yapay zekanın temellerinin çok eski dönemlere dayandığını ifade eden Pehlivan, şöyle devam etti: 

"Geçtiğimiz aylarda yaptığımız yapay zekâ zirvesinde bu konuyu etraflıca ele aldık. Aslında yapay zekanın temelinin Aristo'ya kadar ulaştığından bahsettik. Tarih boyunca, özellikle de yerleşik hayata geçişle birlikte insanlık hem zorlayıcı günlük işlerden kurtulmak hem de üretim artış ve verimini sağlamak gayesiyle çeşitli makinelerin icadına hep kafa yormuştur. Aristo’nun günlük yaşamda kullanılan araç gereçlerin bir komutla kendi kendine çalışması fikri temelinde otonom makinelerin kullanımına yönelik pek çok fikir ortaya atılmıştır. Yapay zekâ ile iştigal edenler, çıkış noktasını bu ifadeye kadar dayandırmaktadırlar."

Otonom makinelerin 19. ve 20. yüzyılda, 2. Dünya Savaşı sonunda teknolojik sahaya iyice yerleşerek kullanılır hale geldiğini belirten Pehlivan, otonom makinelerden sonra yapay zekanın ilk defa zikredilişinin 1950’li yıllara dayandığını vurguladı. Türkiye'de de bu konudan ilk zikreden kişinin 1959 yılında Ordinaryüs Profesör Cahit Arf olduğunu dile getiren Pehlivan, "Bu konuyla ilgili yazılar yazıp öngörülerde bulunmuştur" diye konuştu.

Bilgisayarların insan hayatına girdiğinde bilgisayar teknoloji sınıfları ve bilgisayar atölyeleri kurulduğunu anımsatan Pehlivan, "Şimdi de yaygın bir şekilde yapay zekâ atölyeleri kuruyoruz. Elbette devletimiz bir yandan bugün içinde bulunduğunuz bu okulda olduğu gibi fiziki şartları iyileştirirken, sayısız yatırımları hayata geçirirken, bir yandan da hayırseverlerimizin katkısıyla ilave adımlar atmak ayrı bir anlam taşımaktadır. Kamu eliyle yapılan birçok yatırım ve faaliyet hayırseverlerimizin katkısıyla daha da artmakta, ivme kazanmaktadır. Bugün burada bir tören yapmamızın sebebi konuya dikkat çekmek, bununla birlikte hayırseverlerimizi de teşvik etmektir. Hayır yapanlara müteşekkiriz. ‘Allah razı olsun’ diyoruz ve devamını da hep beraber getirmek üzere burada bir hedef belirliyoruz" şeklinde konuştu.

 Akdeniz ilçesindeki 17 okulda yapay zekâ atölyesi kurulduğunu vurgulayan Pehlivan, çocuklara seslenerek, "Sevgili gençler, okulumuzun, dersliklerimizin, atölyelerimizin hepsi sizlere hayırlı uğurlu olsun. En iyi şekilde değerlendirmenizi ve başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum" dedi.

 Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek ve hayırsever iş inşanı Akyurt'un da konuşma yaptığı programda, Vali Pehlivan, protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini kesti, sınıfta bulunan öğrencilerle sohbet etti. Pehlivan, öğretmenlerle de bir araya gelerek yürütülmekte olan eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. (İHA)