“Yenişehir Belediyesi, yenilenebilir enerjiye geçiyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Yenişehir Belediyesi, yenilenebilir enerjiye geçiyor”

Yenişehir Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi iş birliğiyle “Yenişehir’de Çevre Kültürü Paneli” düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi olarak yenilenebilir enerjiye geçiş yapacağız. 3 lokasyonda toplam 1,2 MW kurulu güce sahip güneş enerji sistemi için bağlantı anlaşmalarını imzaladık” dedi.

“Yenişehir Belediyesi, yenilenebilir enerjiye geçiyor”



Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yenişehir’de Çevre Kültürü Paneline Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu ve Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Şeref Erol konuşmacı olarak katıldı.

Oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın takip ettiği panelin moderatörlüğünü Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Kurucu Başkanı Zehra Korkmaz yaptı.

 

“2050 YILINA KADAR NET YÜZDE SIFIR EMİSYONU TAAHHÜT ETTİK”

 

2020 yılında ilk olarak sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladıklarını ve Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020- 2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden Türkiye’deki ilk belediye olduklarını ifade eden Başkan Özyiğit, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)’mızı hazırladıklarını kaydetti. Özyiğit, “Plan kapsamında 2050 yılı karbon nötr emisyon eylemlerini hazırlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk. Sera gazı salınımını 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net yüzde sıfır emisyonu taahhüt ettik” diye konuştu.

 

“YENİŞEHİR BELEDİYESİ GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN DÜNYA BANKASI FONUNDAN DESTEK ALACAK”

 

Yeşil alanların arttırılması ve korunması, atık yönetimi ve geri dönüşüm, sürdürülebilir ulaşım ve altyapı, çevre eğitimi ve bilinçlendirme ile kentsel dönüşüm ve planlama alanlarında sadece 5 yılda çok önemli işlere imza attıklarını belirten Başkan Abdullah Özyiğit, “Ülkemiz maalesef enerji ihtiyacında dışa bağımlı ancak yenilenebilir enerji kaynakları açısından da büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ne yazık ki yeterince faydalanamıyor, bu imkânları kullanamıyoruz.  Gelecekte çocuklarımızın güvenle ve sağlıkla yaşayabileceği bir Türkiye Cumhuriyeti için çevre dostu politikaların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Yenişehir Belediyesi olarak biz tüm imkanlarımızla çalışıyoruz. Belediyemizin enerji tüketiminin %90’nını oluşturan 10 lokasyonda enerji verimliliği etütlerini tamamladık, yol haritasını oluşturduk. Bu Enerji Etüt Raporları ışığında ilk olarak yenilenebilir enerji yatırımları için harekete geçtik.  Belediyemizin elektrik tüketiminin %80’nini oluşturan 6 lokasyonumuzda çatı tipi güneş enerjisi sistemi kurulumu için projelerimizi hazırladık.  3 lokasyonda toplam 1,2 MW kurulu güce sahip güneş enerji sistemi için bağlantı anlaşmalarını imzaladık.  Söz konusu yatırım Dünya Bankasının fonu olan PUMREP yani Kamu ve Yerel Yönetimler Yenilenebilir Enerji Projesi kapsamında yapılacak.  Önümüzdeki 6 aylık dönemde devreye alınması planlanmaktadır” dedi.

 

RÜZGAR ENERJİSİ İÇİN İLK ADIMLAR ATILDI

 

Rüzgar enerjisi için de çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Özyiğit şunları söyledi: “Silifke ve Mut sınırında tespit ettiğimiz bir bölgede de 850 KW gücünde rüzgar enerji santrali kurulumu için çalışmalarımız devam ediyor.  Belirlediğimiz noktada rüzgar ölçüm değerlerinin çıkmasını bekliyoruz.  Değerlerin istenilen düzeyde olması durumunda hızlıca sonraki aşamalara geçeceğiz. Tüm bunları yaptığımızda tükettiğimiz enerjiden daha fazla üretmiş olacağız.”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, panelin sonunda Dr. Baran Bozoğlu, Şeref Erol ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can’a teşekkür plaketi verdi. Panelin ardından atık malzemelerden yaptıkları enstrümanlarla müzik yapan Fungİstanbul’un konseri düzenlendi. (Haber Merkezi)