“Buğday fiyatları geçen yılın altında kalabilir” | Güney Gazetesi Mersin

“Buğday fiyatları geçen yılın altında kalabilir”

Tarsus Ticaret Borsası Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında yapıldı.

“Buğday fiyatları geçen yılın altında kalabilir”


Meclis Başkanı Kaya, son yıllarda dünya genelinde çok farklı ve sürekli değişkenleri olan tarımsal üretime ve gıda tüketimine şahit olduklarını belirtti.

Murat Kaya, hasadın sonuna gelinen buğday ürününün müdahale fiyatının üreticiyi memnun edecek şekilde açıklanmasını istedi.

Türkiye’de geçen sezon 19,5 milyon tona yakın buğday üretimi ve 9 milyon ton buğday ithalatı yapıldığını hatırlatan Meclis Başkanı Kaya “Alım fiyatı dünya fiyatlarına göre açıklansa, buğday fiyatı geçen yılın çok altında kalacak. Çünkü dünya fiyatları düşük. Kaldı ki son yıllarda buğday ve arpa alım fiyatları genellikle dünya fiyatlarının üzerinde açıklandı. Bu yıl da dünya fiyatlarının üzerinde olmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi alım priminin devam etmesi de en büyük beklentilerimiz arasındadır. Bu üretim sezonunda TMO’nun açıklayacağı fiyat başta buğday üreticileri olmak üzere hububat üreticilerinin emeklerinin karşılığını alacağı beklentimizi bir daha yineliyor, TMO’nun Dünya fiyatları ile uyumlu reel fiyat açıklaması, gerektiğinde bunun periyodik olarak güncellemesi ve prim uygulamasının arda da alım politikası olarak devam ettirilmesi de yine beklentimizdir” ifadesini kullandı. (Haber Merkezi)