Balkan Türkleri, derneklerinin 30. Yılını kutladı | Güney Gazetesi Mersin

Balkan Türkleri, derneklerinin 30. Yılını kutladı

Mersin Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin kuruluşunun 30. yıl dönümünde dernek merkezinde kahvaltılı bir kutlama etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Balkan Türkü hanımların el emeği göz nuru işleme, boyama ve örme çalışmalarından oluşan bir sergi de etkinliğe katılanların beğenilerine sunuldu.

Balkan Türkleri, derneklerinin 30. Yılını kutladı


Kahvaltı etkinliğine Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız; ,Toroslar İlçe Sağlık Müdürü Hasan Dinçer, iş İnsanları Orhan Kahveci; Sabit Ahmeltler; Homurlu Muhtarı Yıldıray Kınalı; Adana Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Aziz Sağıroğlu ve dernek yönetimi; İmamoğlu Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ruşen Reisoğlu, Yeni Yayla Genç Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği yönetim kurulu, Çukurova Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâmil Kılıçaslan, Mersin Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Ehliman Karagöz ve derneğin kurucu yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Mersin Balkan Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Hüseyin Vatansever, öncelikle 1994 yılında derneğin kuruluşunda emeği geçen kurucu başkan Ehliman Karagöz ve kurucu üyeleriyle birlikte bugüne kadar dernek başkanlığını yürüten kişilere teşekkür etti. Dernek üyelerinin Balkanlardan 1950, 1970, 1972, 1978, 1984 ve 1989 yıllarında Türkiye’ye göç eden Türklerden oluştuğunu söyleyen Vatansever, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhacirler, bizim kaybedilmiş olan topraklarımızın aziz hatıralarıdır” sözlerini anımsatarak kendisine minnettar olduklarını dile getirdi. “Balkanlar olarak sarı saçlı ve mavi gözlü Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde olacağız” diyen Vatansever, “Bizim derdimiz halkımızın kültürel mirasına sahip çıkmaktır. Bizim derdimiz Batı Trakya için canı pahasına şehit olan Dr. Sadık Ahmet’in davasıdır. Bizim davamız Gazi Mustafa Kemal’in davasıdır: Bizim davamız Anadolu’nun yanı sıra  Balkan coğrafyasında yaşayan soydaşlarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Bu coğrafya bizlerin ata vatanımızdır. Orada yaşayan kardeşlerimize olan borcumuz ebediyete kadar devam ettirilecektir” dedi. Vatansever konuşmasının sonunda başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız olmak üzere etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Toroslar Belediye Başkanı Yıldız da, Torosların çok özel bir yer olduğunu ve bu ülkede kim yaşıyorsa mutlaka onların Toroslar’da yaşadığını söyledi. “Bu ülkede hangi dil konuşuluyorsa Toroslar’da mutlaka o dilin konuşulur” diyen Yıldız, Toroslar’ın çok zengin bir ilçe olduğunu ve Toroslar’da yaşayanların bu anlamda çok şanslı olduğunu söyledi. Bunun değerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, dernek yönetimine daveti için teşekkür ederek katılan tüm davetlileri selamladı. Başkan Yıldız’ın konuşmasının ardından plaket törenine geçildi ve derneğin kuruluşunda ve çalışmalarında emeği geçenlere plaket takdim edildi. (Haber Merkezi)