MEİGDER’de kongre heyecanı | Güney Gazetesi Mersin

MEİGDER’de kongre heyecanı

Mersin İnternet Gazetecileri Cemiyeti Derneği (MEİGDER) 2. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Mevcut başkan A. Vahap Şehitoğlu oy birliği ile yeniden seçilerek güven tazeledi.

MEİGDER’de kongre heyecanı


Mersin’de yaklaşık 4 yıldır internet gazetecilerini aynı çatı altında toplayan ve kurulduğu günden bu yana gazetecilik ilkelerini her zaman ön planda tutan MEİGDER’de kongre heyecanı yaşandı. Dernek binasında gerçekleştirilen 2. Olağan Kongre; yoklama ve Başkanlık Divanının seçilmesi Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Divan Başkanlığına Mustafa Göktaş’ın, divan üyeliklerine ise Hatice Yardım ve İsmail Usta’nın seçildiği kongrede divana, kongre tutanaklarını imzalamaları için imza yetkisinin verilmesinin ardından Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu okunarak gelir gider tablosu, denetim kurulu raporu sunumu ve Müzakeresi ve ibrası yapılıp yeni dönem tahmini bütçe görüşülüp karara bağlandı. Kongre, Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin, Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri ve Federasyon üst kurul delegelerinin seçiminin ardından dilek ve temenniler ile son buldu. Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: A. Vahap Şehitoğlu, Uğur Özgür, Tayfun Tuna, M. Esat Durak, Mustafa İnsan, Hatice Yardım ve İsmail Usta.

Denetim Kurulu: Mustafa Göktaş, Ahmet Oktay ve S.Vakkas Arslan  seçilirken, Haldun Okdemir, M.Umut Çor ile Mehmet Açık Federasyon üst kurul üyeliğine getirildiler.

 

“KERVANIMIZI BÜYÜTÜP BUGÜNLERE GELDİK”

 

Kongrenin ardından üyelere ve yönetim kuruluna teşekkür eden MEİGDER Başkanı A. Vahap Şehitoğlu, “2. Olağan kongremizin ülkemize, kentimize ve MEİGDER ailemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.  MEİGDER olarak 5 Ocak 2021 yılında internet gazetelerinin geleceği için örgütlenme adına çıktıkları bu çileli yürüyüşün üzerinden tam 3,5 yıl geçtiğini hatırlatan Başkan Şehitoğlu, 7 gazeteci arkadaşımızla çıktığımız bu yolda, 49 gazeteci üyemizle kervanımızı büyüterek ve itibar kazandırarak cemiyetimizi bugünlere getirdik” ifadelerini kullandı. “Bir zamanlar üyesi, yöneticisi ve Sekiz dönem Başkanlığını yaptığım, temiz duygularımla bayrağımızı teslim ettiğim, Mersin Gazeteciler Cemiyetinin (MGC), mesleğimizin ve meslektaşlarımızın geleceğini düşünen değil de kendi cebini ve ikbalini düşünen yöneticilerinin ve bugün siyasi mevta olan destekçilerinin, itibar suikastlarına, ihanetlerine, tüm engelleme ve karşı koymalarına rağmen sizlerin kararlı duruşu ve bir yumruk oluşunuzla, daha da zenginleşerek büyüdük” diyen Şehitoğlu, şöyle devam etti:

 

MEİGDER’İN SAYGIN BİR YERİ VAR

 

“Mesleki itibarımızı, gazetecilik etik anlayışımızı ve saygınlığımızı ön planda tutarak yaptığımız internet gazeteciliği ile Türkiye’de bugün saygın bir yeri olan Mersin İnternet Gazetecileri Cemiyetimiz (MEİGDER), bir üst çatı kuruluşu Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nda (AGF) Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde, Türkiye’nin en üst gazeteci örgütü, çatısı olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nda (TGK) ise Başkanlar Konseyi üyesi olarak Onur Kurulunda kabul görmüş ve temsil edilmiştir. Hepimizin dik ve asil duruşu ile elde edilen bu kazanımlar hem bizler hem de Mersin’imiz için gurur ve onur vericidir. Bu anlayışla yolumuza bundan böyle de devam edecek olan MEİGDER, Basın Kuruluşları arasında Mersinlilerin gurur abidesi olmayı sürdürecektir. Bilin ki; En iyi vatansever gazeteci görevini en iyi yapandır. İşte bizlerde aynen böyle vatansever internet gazetecileriyiz.

 

İNTERNET GAZETELERİMİZİ SAĞLAM ALTYAPIYA KAVUŞTURMALIYIZ

 

Günümüz Türkiye’sinde, Anadolu’nun yazılı gazetelerinin, bir tanesi dahi kalmamak üzere kapatılması projesi adım adım hayata geçmektedir. Bu durum kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızdadır. Altın tepsi içinde sunulan bu proje için öncesinden düğmeye basılmıştır. Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünce her fırsatta ‘Gazetelerinizi kapatın, internet gazeteciliğine dönüşün!’ istekleri ısrarla söylenmektedir. Bu altın tepside sunulan proje, yerel yazılı gazetelerinin, gazeteci olmayan ve gözlerini para bürümüş patronlarınca maalesef havlu atılarak karşılanmıştır.  Teknolojik gelişmeler ve değişen okur alışkanlıklarına uyum sağlayan internet gazeteleri, bugün ve gelecekte de önemli bir bilgi ve haber kaynağı olmayı sürdürecektir. Bu nedenle hepimiz internet gazetelerimizi yasal dayanağa ve sağlam alt yapıya kavuşturmalıyız…”

 

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

 

Sağlam bir alt yapı için, sağlıklı gelir kaynaklarına ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çeken Başkan Şehitoğlu, “Bizler bu mesleğimizi sürdürürken elbette; Karşılaştığımız sorunlara yönelik yenilikçi çözümleri önce kendimiz üretmek zorundayız” vurgusu yaptı. Şehitoğlu, konuşmasının devamında şu konuları dile getirdi: “Kaliteyi, güvenilirliği ve okur memnuniyetini ön planda tutan bir yaklaşımı benimseyerek, sürdürülebilir bir internet gazeteciliği ortamını ertelemeden oluşturmalıyız. Örneğin, abonelik modelleri, özel içerikler için ücretli üyelikler ve dijital etkinlikler gibi alternatif gelir kaynakları geliştirmeliyiz. Ancak bütün bunların içinde bizim de kanun yapıcılarından beklentilerimiz var. Şöyle ki; Kaliteli içerik ve alt yapısıyla beş büyük il dışında Resmi ilan alan tüm yerel internet gazetelerinde çalışanların sayısı 8’den 5’e indirilmeli! Tıklanma sendromunun bitirilmesi için yine beş büyük il dışında tüm illerde tıklanma sayısı beş bin tıklanma barajına çekilmelidir. Basın İlan Kurumu aracılığı ile resmi kurum ve kuruluşlardan resmi reklam alan internet gazeteleri, Basın İlan Kurumu aracılığından kurtarılmalıdır. Tüm yasal vecibelerini yerine getirmiş, kaliteli ve sağlıklı alt yapısını oluşturan internet gazetelerinin resmi kurum ve kuruluşlardan reklam-banner ve abonelik almaları da serbest ve özgür bırakılmalıdır.  Tasarruf genelgeleriyle, elleri kolları bağlı tutulan belediye, oda, birlik, kurum ve kuruluşların önündeki, gazete ve gazetecilerin geleceğini ilgilendiren tasarruf genelgesi gibi engeller biran önce kaldırılmalıdır. Ve en önemlisi de konfederasyonumuzun da üzerinde hassasiyetle durduğu ve iktidara ilettiği; ‘Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkartılarak, mesleğimizin, gazetecilikten uzak patronlar ve gazeteci olmayanların eline geçmesi önlenmelidir. Bütün bu duygu ve düşüncelerimizin bir an önce hayata geçmesini, hepimizin geleceğinin, parlak ve yaşanır bir gazetecilik dönemiyle buluşmasını diliyorum. Bunca yıl bana ve yönetim kurulumuza gösterdiğiniz sabır ve destek için, yeniden güveniniz için yönetim kurulum adına hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Sevgilerimi sunuyorum.”