Karsambaç tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Karsambaç tartışması

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç’ın, kentteki karsambaç ve bicibici satıcılarının ruhsatsız çalışmasını önleyeceklerine dair açıklaması mecliste ilginç bir tartışmaya neden oldu.

Karsambaç tartışması


ELVAN KONUK
Boltaç,  “İşgaliye sorunu yıllara sarih bir sorun. Bunu bir şekilde çözmemiz lazım. Bu işin sonu yok, karsambaççılar talep ediyor, bicibiciciler talep ediyor, karpuzcular talep ediyor, kavuncular talep ediyor. Yeşil alanlarımızda biliyorsunuz hali hazırda bahsettiğimiz bu işgal durumu söz konusu. Herkes benden talep ediyor ama kimse şunu demiyor. Bir de ben kendime bakayım, acaba benim bohça yamalı mı değil mi? demiyor.  Tabi ki insanların geçim kaynağı bu işten ekmek yiyor. Bu işten geçimini sağlayıp ve yasal mevzuata uyanın hakkını yemiş olmuyor muyuz bu işte. Yani adam manav tezgahı açmış, gitmiş belediyeye ruhsat aşamasında başvurmuş, harçlarını yatırmış, ruhsatını almış. Belki işyeri kendinin belki kira bedeli ödüyor. Bu adama diyorsunuz ki sen sorumluluklarını yerine getir hatta vergini öde öbür tarafa dönüyorsunuz ruhsat yok, denetim yok, hijyenik mi değil mi onu da bilmiyorum. Karsambaç karı getiriyorsun tamam da kullandığın şerbet ne kadar sağlıklı veya bici bicide kullandığın malzeme ne kadar hijyenik?  Karpuz kavun satanları bir kenara koyuyorum, mesela halden çıkarsa mal benim kabulüm. Ama diğer konu ne halk sağlığını bu anlamda gözetiyor, ne kent estetiği açısından göze hoş geliyor. Bicibici yapıyoruz orada su altyapısı yok tabağı nasıl yıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“KARSAMBAÇTAN ZEHİRLENEN KİMSE GÖRMEDİM”

 

AKP’li Meclis üyesi AKP Yüksel Atum da bunun üzerine  “Yaz döneminde vatandaşlar daha uyguna tatlı yemek için karsambaçcıya gidiyor. Bir de o açıdan bakmak gerek. Sezonluk bir iş bu. Türkiye’nin her yerinde buna benzer yerler var yani. Şimdiye kadar kimsenin de ben karsambaçtan zehirlendiğini görmedim, yaylada şurada burada. Sizin kontrolünüzde zabıta arkadaşlar denetlesin. Zaten 2 3 aylık bir olay” ifadelerini kullandı.