Taşucu-Girne deniz seferlerindeki<br>tekel kırılacak mı? | Güney Gazetesi Mersin

Taşucu-Girne deniz seferlerindeki
tekel kırılacak mı?

4 milyon avro yatırım yapan firma, 1 Nisan’dan beri KKTC’den sefer izninin çıkmasını bekliyor

Taşucu-Girne deniz seferlerindeki<br>tekel kırılacak mı?


ABİDİN YAĞMUR

Mersin’de 14 yıldır deniz yolcu taşımacılığı yapan bir firma, Taşucu-Girne hattında yolcu taşımak için 4 milyon avro bedelle ekspres jet tekne aldı. Türkiye Cumhuriyeti, firmaya Taşucu-Girne arasında çalışmak için izin verdi ancak KKTC tarafı firmaya “Taşucu-Girne arasında çalışma. Mersin-Girne arasında çalış” diye yanıt verdi. Taşucu’ndan Girne’ye 1.5 saatte ulaşılırken Mersin’den Girne’ye 4 saatte ulaşılıyor. Talebi bekletilen firma, “Taşucu-Girne arasında bir firma tekel durumunda. Bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor” diyor.

Geçtiğimiz yıllarda Hatay Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden HADO, Hatay-Girne arasında feribot seferlerine başlamıştı. HADO, depremden sonra İskenderun Limanı çıkışlarını iptal etti ve seferlerini Taşucu-Girne arasında yapmak üzere KKTC makamlarına başvurdu. Ancak KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, HADO’ya olumsuz yanıt verince HADO konuyu yargıya taşıdı.

 

MERSİN GİRNE 4 SAAT, TAŞUCU GİRNE 1.5 SAAT

 

1.5 saat ile en kısa sürede ulaşım olanağı veren Taşucu-Girne arasında halihazırda tek firma sefer atıyor. Tekel konumundaki Akgünler Denizcilik günde 2 sefer düzenliyor ancak hem fiyatların yüksekliği hem de yolculuk kalitesine yönelik eleştiriler, başka firmaların da Taşucu-Girne arasında yolcu taşımacılığı yapma girişimlerini beraberinde getiriyor.

Bu firmalardan biri de 2010 yılından beri faaliyet gösteren Filo Denizcilik oldu. Bugüne kadar Mersin-Girne arasında çalışan firma, 4 saatlik bu güzergâh yerine 1.5 saatlik Taşucu-Girne hattında sefer yapmak için başvuruda bulundu. Firma, bu sefer için 4 milyon avroluk yatırım da yaptı ve bir adet katamaran cinsi tekneyi de filosuna kattı.

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı firmanın Taşucu-Girne arasında sefer yapma talebine olumlu yanıt verdi ancak KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bu talebe olumsuz yanıt verdi.

KKTC makamları, HADO firmasının Taşucu-Girne seferi için yaptığı başvurunun reddedildiğini, bunun da şirket tarafından mahkemeye taşındığı, mahkemeden sonuç gelene kadar Taşucu-Girne seferleriyle ilgili talebe yanıt verilmeyeceğini şirkete bildirdi.

 

“KKTC BİZE TAŞUCU’NDAN GELME, MERSİN’DEN GEL DİYOR”

 

Filo Denizcilik yetkilisi Hasan Kuruağaç,  “Filo Denizcilik 2010 yılında çoğunluğu TC vatandaşı ortaklarla kurulan bir şirket. 2018 yılında ikinci gemiyi aldık. Türkiye-Kıbrıs arasında yolcuyu daha konforlu taşıyacağımız bir express aldık, bir jet. Jeti Kıbrıs’a götürdük, bütün izinlerini aldık, hiçbir eksiği yok. Türkiye’den de izinlerini aldık. Kıbrıs’tan istenen tüm evrakı sunduk. Şimdi bizim hat izni almamız lazım. Düzenli sefer yapabilmemiz için hat izni almamız lazım. Türkiye, Taşucu-Girne için izin verdi ancak KKTC tarafı, bakanlık izin vermedi. Neden izin vermiyorsunuz diye sorduk. En yakın kara noktası Taşucu-Girne, 1.5 saatte gidip geliyor. Yok diyor. Sen Girne’ye Taşucu’ndan gelme, Mersin’den gel diyor. Taşucu’ndan gelmemize izin vermiyor. Gerekçe olarak da Hatay Büyükşehir Belediyesinin şirketinin açtığı davayı gösteriyor” dedi.

 

“BIRAKIN İNSANLAR HIZLI VE EKONOMİK ŞEKİLDE GİTSİN”

 

KKTC’den Türkiye’ye uçak biletlerinin 10 bin lira 15 bin lira arasında olduğunu, halihazırdaki Taşucu-Girne seferlerinin talebi karşılamadığını ifade eden Kuruağaç,  “Tüketicinin 15 bin lira uçak bileti parası vermesinin kime faydası var? Halka zararı var. Bırak bunu Taşucu-Girne hattında yapalım günde 2 sefer atalım. Hayır diyor. Tekrar değerlendirilecek diyor. Mahkemeyi bekleyeceğim diyor. Mahkeme de ne kadar sürer belirsiz.  Mevut firma şu an tekel durumunda. Taşucu-Girne hattında çalışan tek firma var. 2 ekspres var ikisi de aynı firmaya ait.  Biz şu anda Mersin-Girne seferi yapıyoruz. Buradan 4 saat sürüyor. Deniz yolculuğu zordur. 4 saat nerede 1.5 saat nerede. Bırakın insanlar 1.5 saatte hızlı ve ekonomik şekilde gitsin. Taşucu-Girne arasında her gün sefer yapabiliriz. Tekel konumundaki firma her gün sefer yapıyor ama talep çok yer yetmiyor. Önümüz bayram insanlar gelecek ama gemilerde yer yok. 10 bin lira uçak bileti almak zorunda kalıyor. Tekel konumundaki firma günlük 350 yolcu taşıyabilir ama talep çok daha fazla. Fiyatlar da günlük olarak değişiyor. Eğer biz de Taşucu-Girne seferlerine başlarsak diğer firma da fiyatları dengelemek zorunda kalacak. Akdeniz’de tek gemi bu. En yeni gemi. Yaklaşık 4 milyon avro yatırım yaptık.  1 Nisan’dan beri yanıt bekliyorum.