’Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’ lansmanı yapıldı | Güney Gazetesi Mersin

’Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’ lansmanı yapıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesinin yürütücülüğünde, D5 Sanat Ortamı koordinatörlüğünde ve Yasemin Ülgen küratörlüğünde gerçekleştirilecek olan ‘Circular 5. Ulusal Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’nin tanıtımı yapıldı. 

’Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’ lansmanı yapıldı


Etkinliklerin teması Çukurova’nın tarihi, kültürel, politik ve ekonomik bağlamda toprakla olan ilişkisinden yola çıkarak ‘toprak’ olarak belirlendi. Sergide, Mersin’in yanı sıra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Trabzon, Antakya, Diyarbakır, Adana gibi farklı şehirlerden sanatçılar ve konuşmacılar bir araya gelecek.

Lansmanda konuşmacılar etkinliklerin önemi ve içeriğine dair bilgiler verirken, daha önceki Circular Çevre ve Sanat Etkinliklerinin tarihsel gelişimi ve önemine değindi. Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’nin açılışı Şemsa Pozcu Kültür Evinde, sanatçıların ve konuşmacıların katılımı ile 8 Haziran 2024’de saat 18.00’de gerçekleşecek. Sergi, 8 Temmuz’a kadar pazar günleri hariç 13.00-18.00 saatleri arasında açık olacak. Etkinliklerin teması Çukurova’nın tarihi, kültürel, politik ve ekonomik bağlamda toprakla olan ilişkisinden yola çıkarak ‘toprak’ olarak belirlendi. Sergide, Mersin’in yanı sıra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Trabzon, Antakya, Diyarbakır, Adana gibi farklı şehirlerden sanatçılar ve konuşmacılar bir araya gelecek. Toplam 43 sanatçının resim, fotoğraf, video yerleştirme, heykel gibi farklı mecralarda 60'a yakın eseri yer alacak.

D5 Sanat Ortamı Kurucusu ve Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinliği Koordinatörü Veli Mert, “Bilimi, sanatı ve felsefeyi pratik hayatın içerisinde uygulayan Mersin’deki tek örnek. Mersin, kültür-sanat ortamında hep arzuladığımız bilimi, sanatı, felsefeyi buluşturma hayalimizin ilk pratik örneği. Bugünkü bu seviyeye gelmiş bir etkinlik artık Türkiye'ye malolmuş, ulusal çapta konuşulan bir etkinlik. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığının büyük katkısıyla realize oluyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, “Çevre sorunlarını sanatla birleştiren bu etkinliği çok önemli buluyoruz. Şehirlerimiz, ülkelerimiz farklı olsa da çevre sorunları dünyanın ortak meselesi. Çevre sorunlarının en önemli durumlarını bizler circular etkinliklerinde her sene farklı bir tema ile kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ciddi bir farkındalık oluşturmak, bu projede istediğimizi en büyük amaç. Geçen sene ‘su’ temasıyla gerçekleştirilen ve çok güzel övgüler, mesajlar alan etkinliğimiz yine bu sene ‘toprak’ temasıyla gerçekleştirilecek. Hafta sonu gerçekleştireceğimiz etkinliğimize herkesi davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, 2018’den bu yana tüm paydaşların ve sanatçıların bir araya gelerek böyle bir etkinliğin Mersin’e kazandırılmasının önemine vurgu yaparak, “Mersin Büyükşehir Belediyesinin özellikle son 4 yılda bu projeye hem maddi hem de manevi olarak destek olması ve Mersin'e kazandırması çok önemli. Çünkü sanatçıların da vücut bulduğu bir ortamda gelir gider dengesinin de sağlandığı, doğanın çevrenin tahribatının giderek arttığı bir ortamda Mersin Büyükşehir Belediyesinin bir meslek odasıyla birlikte ve bir sanat ortamıyla birlikte çevre sorunlarını, doğanın korunmasını yurttaşlara, farkındalık açısından ortaya konulmasını çok vizyoner ve çok gerçekçi bir yaklaşım. Ben bu etkinliğin Türkiye'de bir örneğinin olmadığını düşünüyorum. Bunu dokümante ettiğimiz zaman da görüyoruz. Çevre sorunlarına karşı bir farkındalık sağlayacak olursak bu sanat, bilim, felsefe ve tabii ki iyi bir çevre kültürü edinme yoluyla gerçekleşeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinliği Küratörü Yasemin Ülgen, kentin birçok farklı şehrinden birbirinden değerli sanatçıların farklı alanlarda birçok eserinin yer alacağı sergiye herkesi davet ederek, “Çukurova'da toprağın bolluk ve bereketi, Mersin'in liman, ticaret ve deniz şehri olması, yakın zamanda hepimizin hem fiziksel hem de duygusal olarak etkilendiği deprem ve sonrasında yaşanan toplumsal dönüşümler ve değişimler, Mersin'in bu bağlamda etkilenmesi, bu serginin içeriğini belirleyen ana konulardan oldu. Bir diğer taraftan toprak imgesi kadim Anadolu'nun Batı ve Doğu arasındaki gerilim hatlarının ve uygarlıkların bu bağlamda çatışma, iletişim ve bir arada olma zeminini de temsil ediyor. Sergide genel olarak bu konuları ele alacağız. Bizi tıpkı tüm dünya gibi bir araya getiren şey de bu sergide toprak temasının kendisi oldu” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)