Havalimanı için  son tarih temmuz | Güney Gazetesi Mersin

Havalimanı için  son tarih temmuz

Gülcan Kış, Çukurova Havalimanının ne zaman açılacağını sordu. Israrla “net bir tarih verin” dedi. Komisyon başkanı ve bürokratlar yine net yanıt veremedi

Havalimanı için  son tarih temmuz


ABİDİN YAĞMUR

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu toplantısında 13 yıldır bitirilemeyen Çukurova Havalimanı konusunu eski Ulaştırma Bakanı, şimdilerde TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olan Adil Karaismailoğlu’na sordu. Karaismailoğlu açılış için net tarih veremedi ancak “Temmuz ayını geçmez” diyerek topu bakanlık bürokratlarına attı.

Komisyon toplantısında, Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili görüşlerini paylaşan Mersin Milletvekili Gülcan Kış, daha sonra Mersin kamuoyunun yıllardır beklediği havalimanını gündeme getirdi.

 

“AÇILIŞ KONUSUNDA DOĞRU VE NET BİLGİLENDİRME YAPIN”

 

Kış, “Çukurova Havalimanı Projesi artık tüm Türkiye'nin gündeminde. Bunu da söylemekten biz bıktık ama bir türlü sonuca ulaştırmamak gibi de bir durum söz konusu. Mersin'imiz için ulusal ve uluslararası düzeyde stratejik önemde olan ve 13 yıldır bitirilemeyen bir proje olarak da tarihe geçti Sayın Bakan. Komisyon Başkanımız olarak siz de yakından biliyorsunuz, Ulaştırma Bakanıyken bölgemize gelip defalarca açılışı için söz verip giden Bakanlar arasında da yerinizi aldınız. Çukurova Havalimanı bir türlü açılamadı, hâlâ da akıbetini bilmiyoruz. Bu konuda Sayın Başkan, sizin bir bilginiz varsa doğru ve net bilgilendirme yaparsanız bu konuda Mersinliler adına çok mutlu olacağız, bölge adına çok mutlu olacağız çünkü herkesin beklediği, yatırımlarını ona göre planladığı bir durum söz konusu” dedi.

 

“ANA KONTEYNER LİMANI İÇİN EN UYGUN YER MERSİN”

 

Gülcan Kış komisyon toplantısında Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesini de gündeme getirdi ve bu limanın Mersin’de yapılıp yapılmayacağını sordu.

Kış, “Ana konteyner limanı yatırım için en doğru yer Mersin'dir.  Sayın Bakan, hatırlarsanız, siz de yaptığınız konuşmalarda konteyner limanının yerinin daha önce de belirlendiği üzere Mersin olduğunu da belirtmiştiniz. Bu konuda da liman projesinin bir an evvel Mersin'de başlamasını diliyorum” dedi.

Komisyon Başkanı Adil Karaismailoğlu, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı projesinin yerinin mutlaka Mersin olacağını, planlara bu şekilde işlendiğini kaydetti.

Ancak Karaismailoğlu havalimanı konusunda ise net bir tarih vermekten kaçındı. Gülcan Kış’ın ısrarla “Bir tarih verin” demesi üzerine Karaismailoğlu önce “Tarih vermeye korkuyorum” diye espri yaptı. Sonra “Temmuz ayını geçmez” dedi ve topu bakanlık bürokratlarına attı.

 

İŞTE KOMİSYONDAKİ HAVALİMANI NE ZAMAN AÇILIR TARTIŞMASI

 

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Teşekkür ederim. Önce Çukurova Havalimanı’na bir izahat getireyim.  Biz son yaptığımız ihaleyle bizim planlamalarımız aslında gecikmiş olsa bile geçen yıl bu vakitlerde açılması gerekiyordu, aslında bizim planlamalar öyleydi. Aslında yapısal inşaatları falan da bitmişti. Onda sonra ne olduğunu da Genel Müdürümüz Hüseyin Bey söylesin ve ne zaman açıyorsunuz? Artık bu beklemeye tahammülü olmayan bir iş olarak gündemimizde duruyor. Buyur, söyle şimdi hemen. Tarih ver çünkü, kayıt altına alacağız.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Son tarih istiyorum ama son bir tarih olsun.

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Bahanesi olmayan bir tarih.

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN

KESKİN: Sayın vekillerimizi ve Komisyonumuzu; saygıyla selamlıyorum. Efendim, ismim Hüseyin Keskin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürüyüm. Birtakım tarihler verildi fakat malum, o bölgede bir deprem oldu. Bölge insanı çok etkilendi, bizatihi o bölgenin kendisi deprem almadıysa çok şükür. Orada herkesin işte evi diğer coğrafyalarda olduğu için hem sigorta konusu vardı hem de bu çalışanların sağa sola dağılmasıyla alakalı biraz gecikmeler oldu. Bunları geçelim. Geçici kabulüne başladık. Geçici kabul -sizler de biliyorsunuz, tekrar etmek için arz ediyorum- bir projenin artık kabul aşamasına geldiğini, hazır hâlde olduğunun en somut göstergelerinden bir tanesidir. Bu bayram trafiği geçtikten sonra, işte uygun görülecek bir tarihte…

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Bu test uçuşlarına başladınız mı?

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN

KESKİN: Test uçuşlar yapıldı efendim, bütün hava seyrüsefer sistemleri, pistleri vesaire tamamen tamam. Estetik olarak da hem sabit sert peyzajı hem diğer peyzajları yapılıyor hem de olmuşken güzel bir havalimanı olsun. Çok beklenildi hakikaten, hakikaten içimize sinen… İnşallah, siz de görürsünüz. Müsait olduğunuzda da inşallah, orayı gezdirmek de isteriz. Açılışa hazır hâlde, şu anda inşallah.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Tarih alamayacak mıyım burada?

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Bu ay içerisinde mi, temmuz ayında mı? Ne zaman?

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİ N

KESKİN: Şöyle, kendi kanaatimi söyleyeyim operasyon açısından. Şimdi, bayram telaşesi var ya, Adana'dan oraya kaydıracağız bazı uçuşları malumlarınız ya da yeni uçuşlar koyacağız. İşte, oradan mı olacak uçuşlar buradan mı olacak? Bayram gidişi ve dönüşü bir atlatılsın, ondan sonra rahatla açalım inşallah.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Sayın Başkan, şimdi, 2013 yılında başlamış ve 8 bakanın burada görev yaptığı süreç içerisinde hâlâ net bir tarih verilememesi gerçekten bölgemiz adına…

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Ben size söyleyeyim, temmuzu geçmez çünkü bitti her şey, iyi biliyorum. Gecikti, çok gecikti, doğru yani.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Başkanım, şöyle bir durum: Türkiye'nin birçok yerinde öyle havalimanları yapıldı ki gerçekten ihtiyaç dâhilinin çok çok ötesindeydi belki ama bu Çukurova Havalimanı’nın özellikle ve özellikle bu kadar geciktirin… Ki geçen…

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Adana lobisi engelliyor belki.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Adana lobisi, o konuda sıkıntı yok. Onlarla da görüşmeler… Adana da bu konuda çok istekli elbette. 2023 29 Ekim olarak planlanmıştı, o tarihte de olmadı. Geçen, yine böyle bir toplantıda sormuştuk, Ocak 2024'te açılma sözü yazılı olarak verildi bana Sayın Bakanımız tarafından ama hâlâ depremdir, hâlâ bayram tatilidir…

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Test uçuşları bitti ya, o yüzden bir engel yok. Fazla sürmez, bu işin temmuzu geçeceğini zannetmiyorum, temmuzun başlarında da bu iş biter. Zaten bir engel yok ama doğrudur yani tabii ki 2013'te başlanmış ama süreçte başka bir sürü şeyler olmuştu ama son üç yıldır iyi çalışıldı ve terminali hakikaten Çukurova’ya yakışır bir havalimanı olarak hizmet vereceğiz size inşallah.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Proje konusunda sorunumuz yok ama Sayın

Genel Müdürüm geçici kabulden bahsetti.

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU:  Geçici kabul bitiyor ama.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Yani bunlar da sonra tarih erteleme gerekçesi olarak karşımıza çıkmasın diye kayıtlara geçmesi adına söylüyorum.

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Kesin kabul, geçici kabulden bir yıl sonra olur. İnşallah şimdi, demiryolunun da ihalesi yapıldı biliyorsunuz, inşallah hem Adana’ya hem Mersin’e de demiryoluyla havalimanı bağlantısı olan özel…

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Ben şimdi, Mersinlilere artık Temmuz 2024'te açılacak diye beyanatta bulunabilir miyim Sayın Başkan?

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Korkuyorum ama beyanatta bulunabilirsiniz çünkü bir engel yok yani sonuçta bu kamu yatırımı ne kadar erken faaliyete geçerse o kadar kamuya faydası olur. O yüzden bir endişe hissetmiyorum çünkü bildiğim konular da var.

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Ama şöyle de bir gerçek var, şunu da hazirunun önünde belirtmek isterim ben. Her ne kadar Sayın Genel Müdürümüz bu konuda “Geçici kabul çalışmalarımız bitmek üzere.” dese de inşaat çalışmalarının devam ettiğini bizzat biliyorum. O yüzden hani temmuzun bir tarih olarak gösterilmesi çok da hayata geçebilecek bir tarih olarak…

BAŞKAN ADİL KARAİSMAİLOĞLU: Devam eden inşaat kısmında bir

şey var mı?

GÜLCAN KIŞ (Mersin): Var.

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN

KESKİN: Ana binayla alakalı yok da bizim kendi hizmet binalarımız, işte ilave yapılan işlerle alakalı veya bir de sadece bizim haricimizde diyelim ki orada Sahil Güvenlik Komutanlığının, Emniyetin, Jandarmanın… Belki onlar mı acaba?

GÜLCAN KIŞ (Mersin): İhale de bir bütündür biliyorsunuz. Hani geçici kabulün sonlandırılması ve inşaatın bütününün sona ermesiyle alakalıdır.

 

   

 


  Havalimanı için  son tarih temmuz