“Normalleşme kayyumla sağlanamaz” | Güney Gazetesi Mersin

“Normalleşme kayyumla sağlanamaz”

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. Kayyum kararının halkın iradesine karşı gerçekleştirilen bir darbe olduğunu söyleyen TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Gülçin Barbaros Ak, “Siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyor ve halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” dedi.

“Normalleşme kayyumla sağlanamaz”


İLKAY ADALIOĞLU

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odası önünde Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması ile ilgili “Normalleşme kayyumla sağlanamaz” başlıklı bir açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Gülçin Barbaros Ak, “3 Haziran tarihinde Hakkari Belediyesi Eş Başkanı gözaltına alınmış ve yerine Hakkari İli Valisi kayyum atanmış ve Türkiye yakın siyaset tarihinde bir kara leke olarak geçecek biçimde demokrasi bir kez daha ayaklar altına alınmıştır. Seçilmiş belediye başkanının görevden alınmasında Cumhuriyet Savcılıklarınca açılmış olan soruşturmalar ve kovuşturmalar gerekçe gösterilmiştir. Yargı mercilerince hüküm kurulmaksızın gerçekleştirilen İçişleri Bakanlığı’nın masumiyet karinesini hiçe sayan ve seçmen iradesini gasp eden bu karar siyasi bir karardır” dedi.

 

“HALKIN İRADESİNE SAYGI DUYULMALI”

 

Halk iradesinin idari bir karar ile ortadan kaldırılmasının idari bir darbe olduğunu belirten Gülçin Barbaros Ak, “Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca görevden alınan belediye başkanı hüküm giyse bile yerine belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir.

Bölge halkının demokrasiye inancının yok edilmesi Türkiye’de barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlık anlayışına ters düşmektedir. Türkiye’nin bu dönemde en çok gereksinim duyduğu husus normalleşme ve demokratikleşmedir. Demokrasinin güçlenebilmesi ise eşitlikçi ve özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yaşamın var edilebilmesiyle mümkündür. Hiç kimsenin ülkemizdeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye, insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur.

Bu çerçevede siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyor ve halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.