Mersin Agropark hedef büyüttü | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Agropark hedef büyüttü

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi üyeleri yenilikçi tarım uygulamalarını yerinde incelemek için Türkiye’nin tarım ve gıda alanında ihtisaslaşmış ilk ve tek Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) olan Mersin Agropark ile AB’nin Yeşil Mutabakat kriterlerine uygun altyapıyla planlanan Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni (TÜİOSB) ziyaret etti.

Mersin Agropark hedef büyüttü


MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol eşliğinde ilk olarak TÜİOSB’yi ziyaret eden komite üyeleri’ni TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve Başkan Vekili Armağan Öner ağırladı.

TÜİOSB’nin kuruluş süreci ve kuruluş amaçları hakkında bilgi aktaran Balta, Türkiye’nin ilk ihracatçı, dijital ve yeşil OSB’sini kurduklarını söyledi.

“Enerji nakil hatlarımızdan su sorularına kadar tüm altyapı yeşil mutabakat kriterlerine uygun planlandı” diyen Balta, 120 hektarlık ilk alandaki 57 parselin 55’inin dolduğunu ve 2025’in ilk yarısında fabrikaların faaliyete başlamasını beklediklerini bildirdi. 125 hektarlık genişleme alanıyla ilgili çalışmayı da tamamladıklarını, yapacakları yeni yer seçimiyle birlikte toplamda 300 hektara ulaşacaklarını kaydeden Balta, toplamda kurulacak 100 fabrika ile 10 bin kişinin istihdamının öngörüldüğünü dile getirdi. Tüm fabrikaların çatısında güneş enerjisi zorunluluğu bulunduğunu belirterek enerjide kendi kendisine yetebilen bir OSB olmayı hedeflediklerini kaydeden Balta, “Burada yatırım yapan firmalarımız başta Avrupa olmak üzere ihracat yaptıkları hiçbir ülkeyle yeşil mutabakat konusunda sorun yaşamayacak” diyerek tüm ihracatçı firmaları TÜİOSB’ye yatırıma davet etti. Yatırım şartları hakkında da bilgi paylaşan Balta ardından merak edilen soruları yanıtladı.

 

 “HEDEFİMİZ MERSİN AGROPARK’TA DÜNYA MARKASI OLUŞTURMAK”

 

Komite üyelerinin ziyaret ettiği ikinci yatırım alanı Mersin Agropark Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi oldu.

Burada MTSO ve Mersin Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile bir araya gelen Komite Üyeleri bölgenin yatırım olanakları, yatırım yapan firmalara sağlanan destekler ve hangi alanlarda yatırım yapabileceklerine dair detaylı bilgi aldı.

800 dönüm arazide faaliyet gösterdiklerini, firmalara laboratuvar kurabilecekleri ofislerin yanı sıra ar-ge çalışmalarını test edebilecekleri arazi imkanı da sunulduğunu bildiren Çakır, tarım, gıda ve hayvancılık konusunda her türlü yeni araştırma yapılmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Hedeflerinin bir dünya markası oluşturmak olduğunu kaydeden Çakır, tamamlandığında üç blok olacak Agropark’ın mevcut durumda ilk bloğunun tamamlandığını, buradaki yatırımcıların Sanayi Bakanlığı desteklerinden de yararlanabildiğini söyledi.

Ardından kurum hakkında detaylı bilgi aktaran Mersin Agropark Genel Müdürü Murat Hocagil, yatırımcıya sağladıkları teknik ve mali destekleri aktarıp kurumlar vergisi, gelir vergisi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gümrük vergisi istisnası, damga vergisi istisnası ile KDV istisnaları bulunduğunu bildirdi. Merak edilen soruların yanıtlanması sonrası ziyaret ofis ziyaretleriyle son buldu. (Haber Merkezi)