Türk mobilyasına talep arttı | Güney Gazetesi Mersin

Türk mobilyasına talep arttı

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin mayıs ayı ihracatı yüzde 1,5’lik artışla 740 milyon olurken, AKAMİB’in ihracatı ise yüzde 7’lik artışla yaklaşık 84 milyon dolara ulaştı. Sektörün Türkiye geneli ve Akdeniz’den yaptığı ihracatta ana pazarlarda önemli artışlar sağlanırken, hedef pazar ABD’de ise rekor büyümeler dikkat çekti. Mayıs ayında Türkiye genelinden ABD’ye yapılan ihracat yüzde 32, AKAMİB’den yapılan ihracat ise yüzde 66 arttı.

Türk mobilyasına talep arttı


Sektörün mayıs ayına ilişkin ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, mayıs ayı ihracatının bir önceki aya göre daha pozitif olduğunu ve sektöre yılın geri kalan ayları için ümit verdiğini belirtti. Miktar bazındaki artışlarının yıl başından bu yana devam ettiğini söyleyen Kılıçer, şunları söyledi:

“Mayıs ayında da sektörümüzün Türkiye geneli ihracatı miktar bazında yüzde 10 arttı. AKAMİB’in miktar bazındaki ihracatı ise yüzde 18’lik artış kaydetti. Miktardaki bu artışlar ürünlerimize olan talebi ortaya koyuyor ancak değer bazında henüz istediğimiz seviyelerde değiliz. Firmalarımız, rakip ülkelerle rekabet edebilmek için fiyat düşürmek zorunda kalıyor. Bu da değer bazındaki ihracatımızı düşürüyor. Sektör olarak ihracat talebinin canlandığı ortamda, değer olarak da ülke ekonomimize katkı sunmak istiyoruz. Bunun için kurun da ihracatçıları desteklemesi lazım. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, kurun artan girdi maliyetlerini karşılayacak seviyede olması gerekiyor. Yani, enflasyon oranına paralel bir kur seviyesi, ihracatçıları rakipleriyle rekabet edebilecek düzeye getirecektir. Bu noktada ekonomi yönetimimizden ihracatçıları rekabetçi seviyeye getirecek adımlar bekliyoruz.” (Haber Merkezi)