“İklime uygun ürün deseni belirleyeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“İklime uygun ürün deseni belirleyeceğiz”

İklim değişikliğinin tarım ürünlerine olan etkisinden söz eden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, “İklime uygun tarımsal ürün desenini belirleyecek çalışmalar yapacağız. Suya dayanıklı daha sağlam çeşitleri olan katma değerli ürünlere yönelik çalışacağız” dedi.

“İklime uygun ürün deseni belirleyeceğiz”


İLKAY ADALIOĞLU

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda Cem Kurtçu’nun sunduğu Bölge Gündemi’ isimli programın canlı yayın konuğu oldu. Çakır, “Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” isimli proje hakkında konuştu.

İklimin hızla değiştiğinden söz eden Çakır, “Sıcaklıklarda hızlı bir yükseliş var. Yağış sorunlarından bahsediyoruz. 2050’ye kadar deniz seviyesinde 20 cm ile 1,5 metre arasında yükseliş bekleniyor. Kuraklık ve susuzluk dünyanın önemli kısmını etkiliyor. Sel kasırga, orman yangınları artıyor.

BM Kalkınma Komisyonu İklim Değişikliğine Uyum Programı raporları Türkiye’yi iklim değişikliği bakımından dünyanın en kırılgan ülkeleri arasında gösteriyor. Ülke olarak Mersin olarak önlem almamız gerektiğini gösteriyor. Yapacağımız çok şey var. Bu yaşananları nasıl avantaja çeviririz diye düşünürken “Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” projesini hazırladık” dedi.

Projenin MTSO koordinesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütüldüğünü belirten Çakır, proje ile iklim değişimine uyum sağlamanın amaçlandığını söyledi. Çakır, “Sorunlar artık kalıcı hale gelmeye başladı. Bölgemizde hava sıcaklıklarının artması zararlı böcek ve sineklerin artmasına yol açıyor. Bu da meyvelerin zamansız olgunlaşmasına ve kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Don ya da dolu ürünleri yok ediyor. Hava olaylarının dengesizliği tarımı çok etkiliyor. Bunu 2,5 sene önce görüp bu projeyi yazmıştık. Bu yıl iklim değişikliği böcekler, hayvanlar, sinekler ve hızlı olgunlaşmalar ürünün dalda kalmasına neden oldu. İhracatta talep var ama üründe hızlı yumuşama olunca ihracata gönderemiyoruz. Bu durum ürün deseniyle ilgili sorgulama yapmamıza neden oldu.  Bölgemizde yetiştirdiğimiz ürünler belki 10 yıl sonra yetiştirilemeyecek. Bugün yapılacak milyar dolarlık yatırımlar belki boşa çıkacak. Bunu yapılacak planlamalarla önlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Projenin amaçlarından söz eden Çakır, şu şekilde konuştu:

“Karbon emisyonlarımızı azaltma stratejilerine odaklanacağız. Enerjimizi fosil yakıt yerine alternatif enerjiden üretmeye odaklanacağız.

Ormanları koruyacağız. Düzenleyeceğimiz toplantılarla tarım başta olmak üzere ilgili sektörleri, iş dünyasını, sektörü bu değişime hazırlayacağız.

İklime uygun tarımsal ürün desenini belirleyecek çalışmalar yapacağız. Suya dayanıklı daha sağlam çeşitleri olan katma değerli ürünlere yönelik çalışacağız.

Bölge için alternatif ürünler bu projeyle belirlenecek. Gerekirse bazı geleneksel ürünlerden vazgeçeceğiz. Tarıma dayalı sanayi için yeni çalışmalar yapacağız.

Gıda güvenliği yoksa geleceğin güvenliği yok. Tarım başta olmak üzere tüm toplumu hazırlayacağız.”