Vahap Seçer: 22 yıla sünger çekemeyiz | Güney Gazetesi Mersin

Vahap Seçer: 22 yıla sünger çekemeyiz

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye’nin büyük sorunlarla boğuştuğunu belirterek “Bizim de görevimiz bu sorunları dile getirmek. Şu anda diyalogla dile getiriyoruz ama meydanlarda da dile getirmek lazım. Milletvekillerinin nelerin olduğunu araştırması, milletin huzuruna getirmesi, milleti aydınlatması, sert muhalefet yapması gerekiyor. Yani 22 yıllık yanlışlıkları hadi müzakere edelim, görmezden gelelim, 22 yıla sünger çekelim, sorunları unutalım diye bir şey yok. Diyalog iyidir ama ölçüsünü bilmek lazım” dedi.

Vahap Seçer: 22 yıla sünger çekemeyiz


ABİDİN YAĞMUR

 

Cumhuriyet Halk Partili Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Halk TV yayınında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı.

Küçükkaya’nıın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşmeyi sorması üzerine Vahap Seçer, “Tablo güzel. Ülkenin cumhurbaşkanı ve ana muhalefet partisi lideri. Demokrasi dengesi böyledir. İktidar yapacak, muhalefet denetleyecek. Eleştirecek, doğru yolu gösterecek. Zaman zaman sertleşecek. Zaman zaman diyalogları yumuşatacak. Eğer mesele uluslararası bir meseleyse ortaklaşacak, ülke menfaatlerini ortaya koyacak” dedi.

 

“GÜZEL ŞEYLER Mİ OLUYOR, KÖTÜ ŞEYLER Mİ OLUYOR, BUNU SÜRECE BIRAKMAK LAZIM”

 

İktidar partisinin geçtiğimiz yıllarda da CHP ile diyaloga girdiğini, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önceki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitinge davet edildiğini hatırlatan Seçer, “Daha sonra farklı bir psikolojiye, farklı bir söyleme girdiğini de düşünmek lazım. Bunlardan deneyimlenerek siyaseti kurgulamak lazım. Türkiye’de bir şeyler oluyor. Güzel şeyler mi oluyor, kötü şeyler mi oluyor, bunu sürece bırakmak lazım” ifadelerini kullandı.

 

“POLYANACILIK OYNAMAYALIM. 22 YILA SÜNGER ÇEKEMEYİZ”

 

Siyasette birlikteliklerin zaman zaman değiştiğine, şu anda da değişmeye başladığına işaret eden Vahap Seçer şunları söyledi:

“Polyanacılık oynamayalım. Türkiye’nin boğuştuğu sorunlar var. Bizim de görevimiz bu sorunları dile getirmek. Şu anda diyalogla dile getiriyoruz ama meydanlarda da dile getirmek lazım. Netice alınmadığı zaman milletvekillerinin bunu önergeleriyle gündeme getirmesi, denetlemesi, nelerin olduğunu araştırması, milletin huzuruna getirmesi, milleti aydınlatması, sert muhalefet yapması gerekiyor. Yani 22 yıllık yanlışlıkları hadi müzakere edelim, görmezden gelelim, 22 yıla sünger çekelim, sorunları unutalım diye bir şey yok. Şimdi en güncel konu Milli Eğitim müfredatı. Şimdi müzakere var diye bunları dile getirmeyelim mi? Müzakere var, kırarız, dökeriz değil efendim. O iş ayrı. Benim görevim muhalefettir. Bu demek değildir ki sürekli didişelim, kavga edelim, toplumu gerelim. Bundan uzak kalmak istiyor Sayın Genel Başkan. Olması gereken de bu. Ama diğer taraftan da en keskin muhalefetini yapacak. Geçmişte de sert muhalefetiyle tanınan bir siyasetçi. Dolayısıyla yeri zamanı geldiğinde bunları da yapacak birikimde bir genel başkandır.  Diyalog iyidir ama ölçüsünü bilmek lazım. Bu fotoğraf hoş ama önemli olan boş çıkmasın. Temkinli olmak lazım. Siyaset yapıyoruz, temkinli olmak lazım. Rakip fırsat buldu mu acımaz.”

 

“HALK SANDIKTA NOTLARINI KIRDI GÖNDERDİ”

 

2019-2024 arasındaki birinci dönemde siyasetteki sert tartışmalar nedeniyle belediyelerin birçok hizmetinin engellendiğini ifade eden Vahap Seçer, “Sadece biz belediye başkanları değil hükümet de bu sertlikten zarar gördü. O dönemde meclisimizde engellemeler oluyordu, sert tartışmalar oluyordu. Metro projesi engelleniyordu, krediler engelleniyordu. Halk bunları yazıyor, halk bunun hesabını size sorar diyorduk. Halk sandıkta notlarını kırdı gönderdi. Hükümet bunun farkında. Bu iklimden kendilerinin de zarar gördüğünün farkında” ifadelerini kullandı.

 

“CHP BELEDİYECİLİĞİ BAŞARILI BİR BELEDİYECİLİKTİR”

 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in, “Hangi partiden olursa olsun tüm belediyelerin hizmet yapması için destek veririz” mealindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine de Vahap Seçer şunları söyledi:

“İktidarın o noktalardan bu noktalara gelmesi sevindirici. Bu sürecin yerelde de yansıdığını görebiliriz. Bürokrasi bu seçimlerden sonra daha farklı bir tavır içine girdi. CHP bu seçimlerde bir başarı sağladı. Sadece belediye başkanlarının başarısı ya da ekonomik krizle sınırlandırılamaz. Fakat burada başat olan 2019’da 11 Büyükşehir Belediyesinin kazanılması oldu. 5 yılda pandemisinde, depreminde, orman yangınlarında, ekonomik krizinde, hayat pahalılığında hep belediyeler konuşuldu. 5 yıl boyunca belediyelerin sosyal yardımları, sosyal politikaları, deprem bölgesinde yaptıkları konuşuldu ve CHP’li belediyeleri gündemde tuttu. Ve şu imaj yerleşti vatandaşın kafasına. CHP belediyeciliği başarılı bir belediyeciliktir. Değişen belediye başkanları da dahil hepsi başarılı belediye başkanlarıydı. 11 belediye başkanından 6’sı görevlerimize devam ediyoruz. Önceki seçimlere göre oy oranımızı yüzde 14.5 artışmışsak bunun bir anlamı vardır. Bunun tamamı sağ seçmendir. Bu benim için sürpriz olmadı.”

 

“KAYYIM ATAMALARI ANAYASANIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKI İLKESİNE AYKIRI”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yayında, bazı belediyelere kayyım atanması uygulamasına da tepki gösterdi.

İktidarın 2016’da çıkardığı bazı KHK’lar ile belediyelere kayyım atanmasının önünü açtığını, o KHK’ların anayasanın seçme ve seçilme ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Seçer, “Bir belediye başkanı suç işlemişse, suçu sabit hükme bağlamışsa, yargı sonuca ulaşmışsa bir sorun yok. Ama siz keyfe keder bir karar veriyorsunuz, hakkında herhangi bir yargı kararı yok, bir belediye başkanını görevden alıyorsunuz. Terörle ve teröristle mücadele olur. Ama bunu hukuk kuralları içinde yürütmek zorundasınız. Yoksa bir tarafı yapayım derken bir tarafı yıkarsınız. Demokrasiye zarar getirirsiniz. Hukuk devleti anlayışına zarar getirirsiniz. Belediye meclisini de lağvediyor. Sıkıntı burada” dedi.

 

“KÖPEKLERİN UYUTULMASINA KARŞIYIM”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Halk TV yayınında, sokak köpeklerinin uyutma adı altında öldürülmesine ilişkin yasa hazırlıklarını da değerlendirdi ve “uyutmaya karşıyım” dedi.

Vahap Seçer, “Sokak hayvanları konusunda sorunu tamamen çözebilmiş değiliz. Bir başına Büyükşehir Belediyelerinin çözebileceği bir sorun değil. Uyutmaya karşıyım. Bunu kısırlaştırma ile çözmemiz lazım. Bunu bir başına yapamayız. Gönüllüleri, STK’ları da işin içine katacağız. Sahiplendirme çalışmaları yapacağız. Bölgedeki veterinerlerle bir işbirliği yaparak kısırlaştırma çalışmaları ile popülasyonu azaltmaya çalışacağız. Bunun için de bütçe lazım. Bunun için merkezi hükümet tarafından belediyelere kaynak ayrılması lazım.”