“Çocuk işçiliği en vahşi sömürüdür” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocuk işçiliği en vahşi sömürüdür”

Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Uluslararası Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

“Çocuk işçiliği en vahşi sömürüdür”


İLKAY ADALIOĞLU

Çocuk işçiliğinin ülkemizin ve dünyanın yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlardan biri olduğuna işaret eden Sabahat Aslan, “Çocukların erken yaşlarda çalışma yaşamında yer almaları, çeşitli alan ve işkollarında çalışan çocuk sayısının artması, ülkemizde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir” dedi.

Yapılan araştırmalara göre, çocukların en çok çalıştırıldıkları alanların tarım, sanayi, sosyal ve kişisel hizmetler, ticaret, lokanta, otel hizmetleri ve sokaklar olduğunu ifade eden Aslan, “Bazı işkollarındaki işverenler de çalıştırmak için özellikle çocukları tercih etmektedirler. Bunun sebebi, çocukların düşük ücretle çalışmaları ve kolayca işten atılabilmeleridir. Ayrıca çocuklar işyerlerinde sigortasız olarak çalıştırılmakta, dolayısıyla işverene ucuz işgücü sağlamaktadır. Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir” ifadelerini kullandı.

 

“PİYASANIN GÖRÜNMEZ ELİNE TESLİM EDİLİYORLAR”

 

Aslan, “Nedenleri ne olursa olsun çocukların ailenin sıcak ortamından alınıp, serbest piyasanın görünmez eline teslim edilmesi, erken yaşlarda çalıştırılmaları, çocukların çocukluklarını yaşayamamalarına, eğitimden uzaklaşmalarına, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin olumsuz etkilenmelerinin yanı sıra çeşitli istismara uğramalarına yol açmaktadır. Çocukların çalıştırılmaları biçimindeki istismar, çocuk istismarının en yaygın biçimidir. Çünkü daha oyun çağındayken kendi doğal ortamından alıkonulup çeşitli iş alanlarına sürüklenmekte, çok ağır iş koşullarında çalıştırılmaktadır. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkarak onları korumak, Çalışmaları yerine okullarda eğitim almalarını sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.