Kazakistan’dan yatırım çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Kazakistan’dan yatırım çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sapiyev Yerkebulan Onalbekuly’un katılımlarıyla “Kazakistan Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı” düzenlendi.

Kazakistan’dan yatırım çağrısı


Toplantıda iki ülkenin kardeş ülkeler olduğunu belirtip ardından karşılıklı ticaret ve doğrudan yatırım rakamlarına değinen Büyükelçi Onalbekuly, uranyum zengini olduklarını, bakır, alüminyum gibi hammaddelerin en saf halinin Kazakistan’da bulunduğunu söyledi. Ardından Kazakistan’ın yatırım olanaklarını anlatan Onalbekuly, güçlü bankacılık sistemine sahip olduklarını Astana’da uluslararası finans merkezi bulunduğunu bildirdi. “Ata yurda borcunuz var” diyerek herkesi yatırıma davet eden Onalbekuly, Kazakistan’la birlikte Rusya, Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan arasındaki ticarette gümrük bulunmadığını dile getirip Kazakistan üzerinden 500 milyon nüfusa gümrüksüz ulaşılabileceğini söyledi.

 

 “TİCARET VE YATIRIMLAR DENGELİ OLMALI”

 

Toplantının açılışında söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Kardeşlik bağlarıyla bağlı iki ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunmak hepimizin görevi” dedi. Mersin iş dünyası olarak dayanışma ve her türlü işbirliğine hazır olduklarını vurguladığı konuşmasını Çakır şöyle sürdürdü:

“Ülkelerimiz arasında bir dış ticaret dengesi var. Mersin ve Kazakistan arasındaki dış ticareti de daha dengeli bir hale getirmeliyiz. Mersin, 2023 yılı itibariyle Kazakistan’a 32 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, Kazakistan’dan 962 milyon dolar ithalat yapmış. Bu ithalatın sadece bir kaç ürüne odaklanması da karşılıklı ticaret çeşitliliğimizin sınırlı kaldığını gösteriyor. Oysa karşılıklı ticaret ve yatırımlar dengeli olmalı ve birbirine destek verici olmalıdır.” (Haber Merkezi)