Hasat sonrası temizlik uyarısı | Güney Gazetesi Mersin

Hasat sonrası temizlik uyarısı

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere Akdeniz meyve sineği ile mücadele etmek için hasat sonrası temizlik yapmaları uyarısında bulundu.

Hasat sonrası temizlik uyarısı


İLKAY ADALIOĞLU
Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz meyve sineği ile mücadele konusunda üreticileri uyardı.  Müdürlüğün sosyal medya hesaplarında yapılan açıklamada, “Akdeniz Meyve Sineği, hemen hemen bütün meyve türlerinde verim ve kalite kaybına neden olan, yaş meyve ticaretini engelleyen en önemli zararlılardan biridir. Bu zararlının tek besin kaynağı tatlı meyvelerdir. Zararlı, yaşam döngüsünün bir bölümünü bahçe içerisinde toprakta geçirmektedir. Bu nedenle bahçe içerisinde yere dökülen veya toplanarak bahçe çevresine atılan meyveler en büyük enfeksiyon kaynaklarıdır. Bulaşık meyvelerden toprağa geçen zararlı hem sizin bahçenizde hem de komşu diğer bahçelerde zararın daha da artmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bir sonraki sene bahçenizdeki mücadele maliyetlerini de artırmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Hasat sonrası bahçe temizliğinin öneminin vurgulandığı paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Bahçelerinizde hasat sonrası temizliğin yapılarak dalda kalan veya yere dökülen meyvelerin toplanması ve imha edilmesi çok önemlidir. Toplanan meyveler gelişigüzel bahçe kenarına atılmamalı veya bahçe içerisinde bırakılmamalıdır. Bu meyveler ya siyah plastik poşetler içerisine konularak güneşte bekletilmeli ya da toprağa gömülmelidir. Bahçenizde hasat sonrası en az 10 cm derinliğinde toprak işlemesi yapmak da zararlı yoğunluğunu önemli ölçüde düşürecektir.

Unutmayın ki Akdeniz Meyve Sineği ile başarılı bir mücadele için birlikte hareket etmek ve toplu mücadele yapmak en önemli konudur. Sadece hasat öncesi değil hasattan sonra da mücadeleye devam etmek bir sonraki yılın mücadele başarısını artıracak, verim ve kalite kayıplarını azaltacaktır.” (Haber Merkezi)