Balık çiftliklerine itiraz <br>için son gün 24 Haziran! | Güney Gazetesi Mersin

Balık çiftliklerine itiraz
için son gün 24 Haziran!

Turizme zarar verdiği gerekçesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinden çıkarılarak Aydıncık’a taşınmak istenen balık çiftliklerine karşı halkın mücadelesi sürüyor.  İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) tarafından son şeklinin verildiği ÇED raporuna itiraz için son gün 24 Haziran. Balık çiftliklerinin yaratacağı kirlilik nedeniyle kıyıları tehdit edeceğine dikkat çeken Sivil Toplum Kuruluşları, yurttaşlara Aydıncık’a sahip çıkmaları için çağrıda bulundu.

Balık çiftliklerine itiraz <br>için son gün 24 Haziran!


ELVAN KONUK/İLKAY ADALIOĞLU

Balıkesir’in Edremit ilçesinden sökülerek Aydıncık’a taşınmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili geçtiğimiz ay İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı yapılmıştı. Toplantı öncesi seslerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na duyurmayı amaçlayan yurttaşlar Aydıncık Balıkçı Barınağı tören alanında bir araya gelerek eylem yapmıştı.

Balık çiftliklerine itiraz etmek için son günün 24 Haziran olduğunu vurgulayan Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin (AGİKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şimşek, sosyal medya aracılığıyla bölge halkına çağrıda bulundu.

‘Denize girip girmemeye, balkonda oturup oturamamaya siz karar vereceksiniz’ ifadesini kullanan Şimşek, “Günlük 20 ton üzerinde bir pislik üretimi, kıyılarımızı tehdit edecek. ÇED Raporunda kirliliğin kabul edilmesine rağmen kıyılarımızın hangi sürede, ne oranda kirleneceğine yer verilmemiştir. Durum böyle iken; ÇED raporu İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) rapora son şeklini verip halkın görüş ve itirazları için 12 Haziran' da 10 takvim günü süresince askıya çıkarmıştır. Askı süresi, idari izinli sayılan ve 9 güne çıkarılan bayram tatilini de kapsıyor. Görüş ve önerinizi resmî tatil ve hafta sonunu takip eden ilk iş günü olan 24 Haziran tarihinde bildirmeniz gerekiyor” dedi.

 

“HALKIMIZIN HER BİR BİREYİNİN GÖRÜŞLERİNİ BAKANLIĞA YAZILI OLARAK İLETMESİ ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

 

AGİKDER olarak sessiz kalmayacaklarının altını çizen Şimşek, “Başta devletin yetkili birimlerince özel olarak bilgilendirilen siyasi parti temsilcileri, Belediye Başkanı ve Muhtarlar olmak üzere toplumun temsilcileri, STK’lar, topluma önderlik yapanlar ve en önemlisi de halkımızın her bir bireyinin görüşlerini Bakanlığa yazılı olarak iletmesi, sosyal medya hesaplarından da paylaşmaları önem arz etmektedir. Unutmayınız, sessiz kalmak onay vermektir. Ayrıca, Halkın, kirlilik oluştuğunda hesap sorabileceği kişileri şimdiden bilmeye hakkı olduğunu düşünüyoruz.  ‘Ben de Kentimi koruyanlar içindeydim’ diyebilmeniz için; Söz sizin, karar sizin. Vatandaşlık hakkını kullanmak, Yönetmelik gereğini yerine getirmek isteyenlere itiraz dilekçesi örneğinde yardımcı olacağız” diye konuştu.

 

İLETİLEN GÖRÜŞLER PROJEYLE İLGİLİ KARAR ALMA SÜRECİNDE DİKKATE ALINACAK

 

Halkın görüşleri doğrultusunda itirazların değerlendirileceğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi duyuru metni ise şu şekilde:

“Mersin ili Aydıncık İlçesinde Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”