Toroslar Belediyesi, Şehir Hastanesinden 50 milyon liralık vergi borcunu istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Toroslar Belediyesi, Şehir Hastanesinden 50 milyon liralık vergi borcunu istiyor

CHP’li Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, belediyenin İller Bankasından gelen payının büyük oranda personel maaşlarına ve kredi borçlarına gittiğini belirterek “Bunun yanı sıra belediyenin kamu kurumlarından 200 milyon liraya yakın vergi alacağı var. Bunları alabilsek bütçemiz bir nebze olsun nefes alacak. Mersin Şehir Hastanesinin 50 milyon liralık emlak vergisi borcu var.  Alamıyoruz. Şu an mahkemeliğiz” dedi.

Toroslar Belediyesi, Şehir Hastanesinden 50 milyon liralık vergi borcunu istiyor


ABİDİN YAĞMUR

 

31 Mart 2024 seçimlerinde kent uzlaşısı kapsamında CHP’den aday gösterilen ve 30 yıllık MHP dönemine son vererek Toroslar Belediye Başkanı seçilen sosyalist/çevreci kökenli Abdurrahman Yıldız, başkan seçilmesinin ardından geçen 2.5 ayı Güney’e değerlendirdi.

30 yıllık MHP döneminin ardından Toroslar’da yeni bir yönetim anlayışı, yeni bir çalışma biçimi ortaya koymaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, değişim konusunda hâlâ dirençle karşılaştıklarına dikkat çekti.

 

“20 BİN NÜFUSLU MAHALLEDE 8 ADET ÇÖP KONTEYNERİ VAR”

 

Toroslar için öncelikli hedefinin 1 yıl içinde temizlik ve park bahçeler işlerini düzeltmek olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu bölge 30 yıldır en temel belediyecilik hizmeti olan temizlik hizmetlerini bile alamamış. Park ve bahçeler kaderine terk edilmiş. 20 bin nüfuslu Demirtaş Mahallesine gidiyorum, 8 tane çöp konteyneri var. 20 bin nüfusa o kadar konteyner yeter mi? Sorun senelerce ortada durmuş, kimse de çözmemiş. Biz önce bunları çözeceğiz. Ardından yöre halkının da talebi olan 3 taziye evi ve bir balık pazarı projesini tamamlayacağız. Ama önce temizlikle ilgili sorunları çözmemiz gerekiyor” dedi.

 

“YAZ AYLARINDA NÜFUS ARTIYOR, ÇÖPÜ BİZE KALIYOR”

 

Toroslar’ın 350 bin nüfusu olmasına rağmen yaz aylarında yaylacıların gelmesi ile nüfusun 700 bine yaklaştığına değinen Abdurrahman Yıldız, “Yaylalara gelen nüfus da büyük oranda Yenişehir ve Mezitli’de yaşayan, ekonomik durumu iyi olan kesimler. Haliyle alım güçleri yüksek, tüketim alışkanlıkları olan bir kesim. Bunlar yaz boyunca önemli oradan atık üretiyor. Orada üretilen çöp de bize kalıyor. Ama belediyenin 22 tane çöp kamyonu var. 22 kamyon Yenişehir gibi bir ilçe için yeterli olabilir ama Toroslar’a yetmiyor. Senelerdir bu sorunlar birikmiş. Şimdi planlamaya, bu sorunları çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM BİLMEDİĞİMİZ BİR PANDEMİ Mİ VAR DA HER GÜN 35 İŞÇİ RAPOR ALIYOR?”

 

Belediyenin yeterli sayıda beden işçisi, temizlik işçisi olmasına karşın bunun organize edilmesi, değerlendirilmesi konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Yıldız, 30 yıllık MHP döneminin ardından görevi devraldıktan sonra bir dirençle karşılaştıklarını da ileri sürdü.

Yıldız, “Personelle ilgili saha görevlendirmeleri yapılıyor, planlama çıkarılıyor ama senelerdir işe gelmeden maaş alanlar olmuş burada. Ya da görev yerinde bir saat görünüp ortadan kaybolanlar olmuş. Şimdi bunları tespit etmeye, düzeltmeye çalışıyoruz. Direnç gördüğümüz yerler var. Mesela her gün ortalama 35 işçi rapor alıyor. Geldiğimizden beri böyle. Bir işyerinde günde ortalama 35 kişi raporlu olur mu? En son baktım olmuyor, Mersin Tabip Odasına ve İl Sağlık Müdürlüğüne bir yazı yazdım. Burada bizim bilmediğimiz bir pandemi mi var, salgın hastalık mı var diye sordum. Burada temizlik ve park bahçeler başta olmak üzere işleyen bir belediye kurmaya çalışıyoruz ama bir dirençle de karşılaşıyoruz” dedi.

 

“200 MİLYON LİRALIK VERGİ ALACAĞIMIZI TOPLARSAK NEFES ALIRIZ”

 

Belediyenin mali durumuyla ilgili de bilgi veren Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız şunları söyledi:

“İller Bankasından mayıs ayında gelen payımız 58 milyon liraydı. Bunun 6 milyon 833 bin lirası önceki dönemden iş yapan bir asfalt firmasının temliği olarak kesildi. MESKİ kesintileri oldu. 2023 yılının kasım ayında, seçimden 4 ay önce 30 milyon liralık kredi alınmış. Biz onu 70 milyon lira olarak ödeyeceğiz. Onun 2 milyon 369 bin liralık taksiti kesildi. Personel maaşlarını da ödedikten sonra kasamızda 950 bin lira paramız kaldı. Yani gelirimizin büyük kısmı personel maaşlarına ve önceki dönemden kalan borçlara gidiyor. Diğer yandan 200 milyon liranın üzerine vergi alacağımız var, alamıyoruz. Bunları çoğu kamu kurumları. Örneğin Mersin Şehir Hastanesi bizim bölgemizde. 8 yıldır faaliyet sürdürüyor. Bu süre içinde 50 milyon liralık vergi borcu çıkarılmış, ödenmemiş. Şu an Mersin Şehir Hastanesi ile 50 milyon liralık vergi alacağımız için mahkemeliğimiz. İstinaf aşamasındayız. Onlar, özel teşvik kapsamında hastanenin yapıldığını, bu nedenle vergiden muaf olduklarını söylüyorlar. Biz de teşvikin 5 yılı kapsadığını en azından 3 yıllık vergiyi vermelerini istiyoruz. Bu belediye için 200 milyon liralık vergi geliri önemli. Bunu tahsil edebilirsek belediye bütçesi nefes alır.”