Mersin Çocuk Destek Merkezindeki<br>15 çocuk kayıp mı? | Güney Gazetesi Mersin

Mersin Çocuk Destek Merkezindeki
15 çocuk kayıp mı?

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a, Mersin’deki çocuk yuvalarında yaşanan sorunlar hakkında soru önergesi verdi. Devlete emanet edilen çocukların yurt dışına kaçtıkları ve terör örgütlerine katıldıkları iddialarını gündeme getiren Çömez, “Son 6 ay içerisinde Mersin Çocuk Destek Merkezinde 15 civarında çocuğun kaybolduğu bilgisi doğru mudur?” diye sordu.

Mersin Çocuk Destek Merkezindeki<br>15 çocuk kayıp mı?


ELVAN KONUK / İLKAY ADALIOĞLU

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Mersin'deki çocuk merkezlerinde kalan çocukların yurtlardan kaçarak terör örgütü PKK'ya katıldıkları iddialarıyla ilgili Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın cevaplaması isteğiyle meclise önerge verdi.

Son 6 ayda 15 çocuğun kaybolduğu iddiasını gündeme getiren Çömez, “Devletin çocuk evlerinde, çocuk yuvalarında ve çocuk destek merkezlerindeki çocuklara karşı sorumlulukları mevcuttur. Bu sorumluluklar arasında fiziksel ve psikolojik güvenliğin sağlanması, sağlık hizmetleri verilmesi, eğitim imkanlarının oluşturulması, sosyal destek hizmetlerinin verilmesi, hukuki koruma sağlanması ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması gibi temel hizmetler yer almaktadır. Ayrıca, yine bu kurumların düzenli olarak denetlenmesi ve personelin eğitimi de devletin sorumlulukları arasındadır. Son günlerde kamuoyunun malumu olan bilgilere göre; Türkiye'de koruma altında bulunan çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici tedbirlerin yeterince yerine getirilmediği anlaşılmaktadır” dedi.

“ÇOCUKLARIN BAZI ÇETE VE TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FAALİYETLERİNDEN KORUNABİLMESİ İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINIYOR?”

 

Milletvekili Çömez, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları sordu.

“Bakanlığınıza bağlı, Mersin'deki çocuk evlerinde, çocuk yuvalarında ve çocuk destek merkezlerinde halen kaç çocuk bulunmaktadır?

Son bir yıl içerisinde, bu çocuklardan kaç tanesi kaybolmuştur ya da bu merkezlerden ayrılıp geri dönmemiştir?

Bu çocuklar içerisinde, madde bağımlılığı ya da suça eğilimi nedeniyle rehabilitasyona alınanların sayısı kaçtır?

Mersin Çocuk Destek Merkezinde kaç çocuk bulunmaktadır?

Son bir yıl içerisinde Mersin Çocuk Destek Merkezinde koruma altına alınıp kaybolan veya izinli olup geri dönmeyen çocuk var mıdır, varsa sayısı nedir?

Mersin Çocuk Destek Merkezinde kalan 16 yaşındaki S.Y.K. bu merkezden ne zaman ayrılmış ve bir daha geri dönmemiştir?

S.Y.K.'nın çocuk destek merkezinden ayrılışının hemen ardından tutuklandığı ve silahlı terör örgütü (PKK) üyesi olduğu gerekçesiyle Tarsus Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderildiği bilgisi doğru mudur?

Mersin Çocuk Destek Merkezinde kalan 14 yaşındaki M.T.'nin silahlı terör örgütüne (PKK) üye olmaktan tutuklandığı ve Tarsus Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönder- ildiği bilgisi doğru mudur?

Devlete emanet edilen çocukların, yurtlardan kaçtıkları, terör örgütünün pençesine düştükleri iddiaları doğru ise bu nasıl öngörülememiştir, zamanında gerekli önlemler neden alınamamıştır?

Son 6 ay içerisinde Mersin Çocuk Destek Merkezinde 15 civarında çocuğun kaybolduğu bilgisi doğru mudur? Bu süre içerisinde söz konusu merkezde kaç personelin tayini gerçekleşmiştir?

Devlete emanet edilen çocukların eğitimli donanımlı ve özgüvenli bir biçimde hayata hazırlanabilmeleri için yaptığınız çalışmalar nelerdir, bunlarda bakanlığınız ne kadar başarılı olmuştur? Bu çocukların zararlı alışkanlıklardan ve akımlardan korunabilmesi yine bazı çetelerin ve terör örgütlerinin faaliyetlerinden korunabilmesi için ne gibi önlemler almaktasınız