Maaşlar böyle eriyor! | Güney Gazetesi Mersin

Maaşlar böyle eriyor!

Asgari ücrete zam yapılıp yapılmayacağı belli değil ama temel ihtiyaçlar her geçen gün daha pahalı hale geliyor

Maaşlar böyle eriyor!


ABİDİN YAĞMUR

Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik sürerken asgari ücretlinin maaşı her geçen gün daha fazla eriyor. Mersin’de asgari ücretlilerin maaşının alım gücü Kurban Bayramı tatilinin ardından biraz daha düştü çünkü ekmeğe, simide ve dolmuşa zam geldi. Buna karşın meyve sebze fiyatlarında kayda değer düşüş olmadı. Temmuz ayında kiralara, elektrik, doğalgaz ve suya zam gelirse asgari ücretlinin alım gücü daha da düşecek.

 

SOFRADAN 190 EKMEK AZALDI

 

Mersin’de ekmek fiyatları bayramdan önce zamlanmıştı. Ekmeğin 9 lira olduğu dönemde bir asgari ücret maaşıyla 1890 adet ekmek alınabiliyordu. Ekmek 10 lira olduktan sonra bir asgari ücret maaşıyla 1700 adet ekmek alınabiliyor. Arada 190 adet fark var. Benzer şekilde, simidin 10 lira olduğu günlerde asgari ücretle 1700 adet simit alınabiliyordu. Simit 12 lira olduktan sonra bir asgari ücretle 1416 adet simit alınabiliyor. Aradaki fark 284 adet.

 

DOLMUŞ DA LÜKS OLDU

 

Asgari ücretlinin alım gücünü düşüren bir diğer zam kalemi ise dolmuş ücretleriyle ilgili. Dolmuş ücretlerinin 20 lira olduğu günlerde bir asgari ücretle 850 kez dolmuşa binmek mümkündü. Dolmuş ücretleri bayramda 25 liraya çıkarıldı. Artık bir asgari ücretle 680 kez dolmuşa binilebiliyor. Aradaki fark 170 adet. Tüm bu rakamlar, sadece 3 kalemde bile asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, sofrasındaki ekmeğin küçüldüğü gösteriyor.