ABİDİN YAĞMUR
Mersin’de çocuğunu özel okulda okutan bir veli, 2024-25 Eğitim Yılının okul ödemesini ve kitap parasını geçtiğimiz şubat ayında peşin olarak ödedi. Vatandaşın tayini Balıkesir’e çıkınca çocuğunun okul kaydını aldırdı ancak okul idaresi 13 bin liralık kitap parasını veliye iade etmedi. Veli, “Kullanmayacağımız kitaplar için neden 13 bin lira vermek zorundayız” diye isyan etti.
Mersin’de bir özel okulda yaşanan “peşin kitap parası” anlaşmazlığı Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar taşındı. Milli Eğitim, şikayetçi veliye, “Almayacağını kitap için para ödemek zorunda değilsiniz, paranızı alabilirsiniz” dedi. Okul idaresi “Parayı iade edemem” deyince öğrenci velisi okul önünde basın açıklaması yaparak okul idaresini protesto etti.
“13 BİN LİRAMIZI GERİ VERSİNLER”
Öğrenci velisi Alper Mehenk, “Bizim öğrencimiz geçen sene bu okulda kayıtlıydı. Bu sene okulu bitti. Biz gelecek yılın kitap parasını ocak ayında peşin olarak vermiştik. Fakat benim memurluk hayatım Balıkesir’de olduğu için Balıkesir’e yerleştik ve çocuğu da orada bir okula kaydetmeye karar verdik. Bundan sonra Mersin’de değiliz. Okul yönetimine gelecek senenin kitap parasını iade etmesini istedik. Hizmetini alamadığımız bir ürünün iadesi istedik. Okul idaresi ise bize “Kime şikâyet ediyorsanız edin” dedi. Buradan Millî Eğitim Bakanlığına sesleniyorum. Bugün asgari ücret 17 bin lira, bizim alacağımız kitap parası 13 bin lira. Ben kamu çalışanıyım, 2 nüfustan sorumluyum. Benim eşim çalışmıyor. Biz bu paranın ödenmesini istiyoruz. Bizim gibi nice mağdurlar var. Biz mağduruz, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Hakkımızı arıyoruz. Ben o parayı alana kadar uğraşacağım. Gerekirse Balıkesir’den buraya kadar yürürüm yine alırım. Bizden sonra insanlar bu mağduriyeti yaşamasın diye bu açıklamayı yapıyorum” dedi.
“KAYIT PARASI YÜZDE 10 KESİNTİYLE İADE EDİLDİ, KİTAP PARASI İADE EDİLMEDİ”
Öğrenci velisi İpek Mehenk de “Okul idaresi bize, konunun bizle alakası yok, yayıneviyle ilgili dedi. Biz de o zaman yayınevinin numarasını verin dedik. Onu da vermediler. Bizi bu okulun kapısından içeri almadılar. Ocak ayında erken kayıt yapın diye baskı yaptılar. Bu ay kayıt yaptırırsanız kitap parası 13 bin lira, yazın kayıt yaptırırsanız kayıt parası 34 bin lira dediler. Biz de o zaman tayin söz konusu değildi. Erken kayıt yaptırdık. Kaydımızı silerken, peşin ödediğimiz okul parasının yüzde 10’unu kestiler. Fakat kitap parasını vermediler. Eylül ayında kitaplar gelecek diyorlar. Biz bu okulda olmayacağız diyoruz, kitap paramızı verin diyoruz, vermiyorlar” dedi.
Öğrenci velileri Alper Mehenk ve İpek Mehenk konuyla ilgili olarak Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne de dilekçeyle başvurdu.
OKUL İDARESİ: USULSÜZLÜK YOK
Okul idaresinden bir yetkili, "Herhangi bir usulsüz işlem yoktur. İddia sahibi veli, çocuğun kaydını buradan aldırırken herhangi bir alacağım yoktur diye evrak imzalar. Kayıt yapılırken de kayıt alınırken de sözleşmeler vardır. Burası bir eğitim kurumu. Eğer bir usulsüzlük varsa Milli Eğitim müfettişleri inceleyip ortaya çıkaracaktır" dedi.
Kitap parası krizi |