Arap Alevi toplumu Gadir Hum Bayramını kutladı | Güney Gazetesi Mersin

Arap Alevi toplumu Gadir Hum Bayramını kutladı

Antakya, Adana, Mersin yöresinde yaşayan Arap Alevi vatandaşların önemli bayramlarından biri olan ve Hz. Ali’nin velayetinin ilanının yıldönümü olduğuna inanılan Gadir Hum Bayramı, Mersin Kilikya Nehir Derneğinin düzenlediği etkinlikle kutlandı.

Arap Alevi toplumu Gadir Hum Bayramını kutladı


ABİDİN YAĞMUR

 

Derneğin kültür merkezinin bahçesinde yapılan kutlama törenine Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Mersin Ortodoks Kilisesi pederi Coşkun Teymur, Latin Katolik Kilisesi baş rahibi Roshan Cordeiro da katıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Dem Parti İl Eş Başkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan ile TİP İl Başkanı Ahmet Paket de kutlamaya katıldı.

Tören, Arap Alevi inancı gereğince buhurların yakılması ve Hz. Ali’nin velayetine biat duasının yapılmasıyla başladı.

 

“BÜTÜN İNSANLAR KARDEŞTİR”

 

Kilikya Nehir Derneği Başkanı Muhsin Uğurel, kutlamada yaptığı konuşmada, “Şu bir gerçektir ki bugün her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe, haksızlık karşısında yürek birliği yapmaya ihtiyacımız var. Aramızda fikir farklılıklarını anlaşmazlık konusu yapmak yerine zenginlik olarak kabul edip farklı grupların fikirlerinden insanlık adına faydalı anlamlar çıkarmak bizleri birbirimize biraz daha yaklaştıracaktır. Çünkü tüm insanlar en nihayetinde kardeştir. Ve bu kardeşliği korumak en kutsal görevdir. Hz. Ali insan deyince akla iki şey gelir: Biri din kardeşim, diğeri yaratılışta bir eşim der. Gadir Hum Bayramını kutluyor, sevgi ve barış ümidiyle selamlıyorum” dedi.

 

“SİYASİLERİN CEKETİNE DOKUNMAK İBADETTİR DİYENLER BİZİM ALİ SEVGİMİZE ABARTI DİYOR”

 

Arap Alevi toplumunun dini kanaat önderlerinden Ahmet Verde Özuğurlu da törende söz alarak Gadir Hum Bayramının inançları açısından anlamını anlattı.

Özuğurlu, Bazıları bizim İmam Ali ile ilgili sözlerimizi abarttığımızı düşünüyor. Dünya öyle iki yüzlü ki… Futbolcuları, mankenleri, sinema oyuncularını öyle sıfatlarla anıyorlar ki, siyasetçilere onun ceketine dokunmak bile ibadettir diyebiliyorlar. Bunda abartı yok. Tarikat şeyhlerinin önünde yerlere kadar eğilip insan onuruna yakışmayacak hallere kendini sokuyorlar. Bunda abartı yok. Nedir abartı? Allah’ın, peygamberin bize emrettiği Ehlibeyt’i, İmam Ali’yi anmak. Ya arkadaşlar insaf! Sorarım size biz mi Ali ilim şehrinin kapısıdır, ilim isteyen kapıya gitsin dedik. Biz mi hidayete erenler ancak Ali ile erer dedik. Yoksa bu dinin peygamberi olan Hz. Muhammet mi dedi? Biz mi abartıyoruz. Maalesef biz bunları söylediğimiz için dinden çıkmış oluyoruz. İnsana tapanlar, siyasilere ve tarikat liderlerini yüceltenler Müslüman kabul ediliyor. Bizim için söyledikleri şu söze katılıyorum. Bunlar deli diyorlar. İmam Ali aşkıyla deliriyoruz. Kuran-ı Kerim’de yarın herkesi imamıyla çağıracağız diyor. İsteyen Muaviye ile Yezit ile gidebilir, ben İmam Ali ile gideceğim” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, Mersin’in bütün inançların özgürce kendisini ifade ettiği, özgürce yaşadığı bir şehir olduğuna dikkat çekti.

 

SEÇER, TÜRKÇE VE ARAPÇA KUTLADI

 

Gadir Hum Bayramı’nda bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Seçer, insanların Mersin gibi kozmopolit bir şehirde huzur içerisinde yaşadığını söyledi. Başkan Seçer, “Mersin’de yaşamaktan mutluyuz. 2019’dan sonra herkesi seven; dini, mezhebi, meşrebi, yaşam biçimi, zenginliği, fakirliği, bölgesi, mahallesi ne olursa olsun herkesi kendisi gibi gören bir belediye başkanınız var. Bu anlayışımızdan dolayı kendimizle ne kadar gurur duysak azdır. İncindik incitmedik; üzüldük, üzmedik; ötelendik, darbe yedik, ne öteledik, ne de darbe vurduk. Dimdik ayakta durduk” dedi.

Mersin’de insanların mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için çalıştıklarını kaydeden Başkan Seçer, “‘İnsanların mutluluğu, insanların huzuru, insanların kendisini iyi hissetmesi bizim için en önemli kazanım’, ‘En büyük projemiz; insanların huzurunu yerine getirmek’, ‘Herkesin kimliği, herkesin mezhebi, meşrebi, dili, inancı, onun onurudur, şerefidir’ dedik. Bu anlayışımızı da devam ettireceğiz. Çünkü doğru yoldayız. Doğru yolda olduğumuzu da 31 Mart’ta gördük. En Batı uçtan en Doğu uca kadar; ‘Bu başkanın mezhebi bu, meşrebi bu’ demedi. Mersinli; ‘Ben mutluyum’ dedi ve sahiplendi. Bu bir siyasi konuşma değildir, bu Mersin’in sosyolojik tespitidir. Şu anda Mersin’de tablo budur” diye konuştu.

Seçer, konuşmasını katılımcıların Gadir Hum Bayramı’nı kutlayarak sonlandırdı. Seçer, “Bugün burada kendileri için çok önemli bir gün olan Ğidir Ğadir’i kutlayan bir topluluk var. Herkesin buna saygı duyduğu bir kent Mersin. Ama bu topluluk; ‘Dini ve anlayışı ne olursa olsun herkesin Allah’ı birdir’ anlayışıyla herkese saygı duyan bir topluluktur. Bu topluluğun üyesi olmaktan da gurur duyuyorum. Bayramınız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Hacı Bektaş Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlger Baharlu, Hz. Ali’nin felsefesi üzerine bir sunum yaptı.

Kutlamalar, Hz. Ali üzerine yazılan kaside ve deyişlerin okunması ve Arap Alevi kültürüne özgü bayram yemeği olan hırisi ikramıyla sona erdi.