ADD Mersin Şubesi’nden<br>Bakan Tekin’e suç duyurusu! | Güney Gazetesi Mersin

ADD Mersin Şubesi’nden
Bakan Tekin’e suç duyurusu!

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi, ‘Türkiye Yüzyılı Eğitim Modeli’ olarak duyurulan yeni müfredatın anayasaya aykırı olması gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu.

ADD Mersin Şubesi’nden<br>Bakan Tekin’e suç duyurusu!


ELVAN KONUK

Türkiye'deki diğer şubeler ile eş zamanlı olarak yapılan suç duyurusuyla ilgili dilekçeyi savcılığa teslim etmeden önce ADD Mersin şubesi üyeleri, adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. 

Yeni eğitim modelinin açıkça Anayasaya aykırı olduğunu dile getiren ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından tanıtılan ve "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli " başlığını taşıyan yeni müfredatla getirilen yeni kavramlar ile eğitimde birlik ve eşitlik ilkesinden ayrılınmış bilimsel, laik ve demokratik eğitim anlayışından vaz geçilmiş olup, bilim, kültür, sanat ve felsefe derslerinin yerine din ağırlıklı içerikler düzenlenmiş, dolayısıyla bilimsellikten uzak ve dogmatik nitelikler ağırlık kazanmıştır. Oysaki, Milli Eğitim Bakanı'nın görevi demokrasi bilincine sahip insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan laik bireyler yetiştirecek düzenlemeleri yapmakken, hayata geçirilen yeni model dini ve milli ögelere vurgu yaparken Atatürk, laiklik ve cumhuriyet gibi milli değerlere hiç yer vermemiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. Maddesinin 3. Fıkrasında; ‘Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz’ denmektedir. Bu sebeple, yeni eğitim modeli açıkça Anayasa'ya aykırılık teşkil etmektir” dedi.

 

“YENİ MÜFREDATTA LAİKLİK İLKESİ HİÇE SAYILMIŞTIR”

 

Halkın onayından geçmiş bir anayasanın hiçbir makam tarafından ihlal edilmeyeceğini dile getiren Erkan, “Yeni eğitim sistemini hayata geçiren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Meclis'te yapılan bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada; ‘Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı itibariyle geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bunların içerisinde sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ben bu protokollerle bize destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla protokol yapmaya da devam edeceğiz’ seklinde ifadelerde bulunmuş olduğundan, yeni eğitim sisteminin hangi bakış açısından hazırlandığı açıkça ortada olup, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 2. Maddesinde düzenlenen ve devletin temel niteliklerinden olan Laiklik ilkesi hiçe sayılmıştır. Türk Halkını çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkaracak nesiller yetiştirme görevi bulunan Milli Eğitim Bakanı, hazırlamış olduğu yeni müfredatla laiklik gibi temel ilkeleri hiçe saydığından Türk Ceza Kanunu'nun 309. Maddesinde yer alan suçu işlemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kurucu iradesinin ortaya koyduğu ve halkın onayından geçmiş bir anayasayı hiçbir makam, hiçbir mevki ve hiçbir bürokrat ihlal edemez. Bu nedenle ADD Genel Merkez ve Şubeleri olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i işlediği fiil ve uygulamak için kurumlara gönderdiği Anayasa'ya aykırı Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı nedeniyle önce Yüce Türk halkına sonra Cumhuriyet Savcılarına şikâyet ederek hakkında gereğini yapılmak üzere suç duyurusunda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.