“Tarımda devrim yaptık” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarımda devrim yaptık”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Gıda konusunun, gıda arz güvenliği konusunun artık ülkelerin milli güvenlik meselesi olduğuna dair hiç kimsenin herhangi bir şüphesi yok" dedi.

“Tarımda devrim yaptık”


Yumaklı, Mersin'de düzenlenen 2024 Tarım Zirvesi ve Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması'na katıldı.

Bakan Yumaklı, gerçekleştirilen buluşmanın kendileri için ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti. "Bakanlık olarak alacağımız bütün kararlarda mutlaka ama mutlaka sektörlerle konuşarak yapacağız ve yapıyoruz" diyen Yumaklı,  " Son 22 yıldaki destekler 1.6 trilyon liralık rakamına ulaşmış durumda. Güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıda üretme adına kalkınma yatırımlarına öncelik verildiğini ve modern tarım yöntemlerini uygulama konusunda çok ciddi irademiz olduğunu söylemek isterim. Özellikle otomasyonun yoğun olduğu sulama sistemleri başta olmak üzere ki; bundan sonraki dünyanın da konuşacağı olayın su olduğunu da düşünürsek ne kadar önemli olduğunu ve bu konuyu bütün Türkiye çapında otomasyonla yönetilen sulama sistemlerini yaygınlaştırmak istediğinizi ve devlet teşvikleri gücünü bu yöne doğru yönlendirmek istediğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Elbette dünyadaki gelişmeleri takip edeceğiz. Bizi doğrudan veya dolaylı etkileyen ülkelerin yaptıklarına bakacağız. Kendi potansiyelimizi de ortaya koyarak bundan sonraki dönemde yol haritamızı belirlemiş olacağız ve aynen de bu şekilde yapıyoruz” dedi.

 

"DEVRİM NİTELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK"

 

Bakan Yumaklı, devrim niteliğinde değişiklikler yaptıklarını belirterek, bunların etkilerini görmeye başladıklarını anlattı. Yaptıkları düzenlemelerden örnek veren Yumaklı, şöyle devam etti: "Peki neydi bu düzenlemeler? Örneğin çeşitli nedenlerle çiftçi kayıt sistemine kaydolmayıp, kayıt dışında kalıp yapmış olduğu üretimi daha da ileriye götürmek adına devletin teşvikinden yararlanma imkanı olmayanlarla ilgili yeni bir düzenleme yaptık. Yüzde 64-65 civarındaydı çiftçi kayıt sistemi, sadece bununla ilgili şu bir yıldaki artışımız hala da devam ediyor bununla ilgili kayıtlar; yüzde 70'lere geldi. Yani biz istiyoruz ki, o hep söylediğimiz bizim tarımsal üretimimiz sürdürülebilir olsun, verimli olsun, kaliteli olsun, kayıtlı olsun ve sektöre yatırım yapılsın. Bu 5 ayak üzerinden en önemli olan kayıtlılıkla ilgili çok ciddi bir düzenleme yaptık. Bunun da etkisi görülmeye başladı. Ben bu vesileyle yine burada bulunanlar başta olmak üzere, konuyla alakalı henüz bilgisi olmayanlar olabileceğini de düşünerek bu konuda mutlaka çiftçi kayıt sistemine kaydolmalarını kendilerinden istirham ediyorum."

 

"İŞLENMEYEN TARIM ARAZİLERİ ÜRETİME KAZANDIRILACAK"

 

Bir diğer düzenlemenin 'işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması' olduğuna işaret eden Yumaklı, "Çok alanımız var, biz bunları niye işlemiyoruz? sorusunun altında birçok gerekçe var. Biz bu gerekçeleri ortadan kaldırmak adına yine bu düzenlemeyi de yaptık. İki yıl boyunca arazisini ekmemiş olanlara diyoruz ki; oranın mülkiyeti senin, ona karışmıyoruz ama bunu ekip Türkiye'nin ekonomisine kazandırmak zorundasınız, eğer siz bunu yapmıyorsanız devlet olarak biz oradaki bu tasarrufu alıyoruz. Buradan elde edilecek olan kira bedelini de sizlerin hesabına yatırıyoruz, mülkiyeti sizin. Ama buranın Türkiye'nin ekonomisine kazandırılması mecburiyeti var. Türkiye'de hiç kimse bu alan benim, bu arazi benim istediğini yaparım; artık bundan sonra demeyecek" şeklinde konuştu.

 

GÜVENİLİR GIDAYA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR TEK BİR PLATFORMDAN GÖRÜLEBİLECEK

 

Yaptıkları bir başka yenilikten bahseden Yumaklı, vatandaşların, güvenilir gıdaya yönelik yaptıkları bütün çalışmaların 'guvenilirgida.tarimorman.gov.tr' adresi üzerinden tek bir platforma görebileceklerini kaydetti. Bakan Yumaklı, "Biz elbette güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini her daim dile getiren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çok yoğun ve önemli desteklerini alan bir bakanlığız. Bu konuda gerçekten kendisini hem bilgi birikimi itibariyle hem bizlere destek itibariyle müteşekkir olduğumuz bir yönü var. Buradan da Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.

 

“MERSİN TARIMDA ÖNEMLİ AKTÖR”

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Mersin'in, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olarak anılmasında, dünyada ve Avrupa'da en önde yer almasında en önemli katkı yapan illerden biri olduğunu söyledi. Mersin'de 100'ün üzerinde tarım ürünü yetiştiğini ifade eden Pehlivan, "Hayvancılık da yapılıyor, arıcılık da yapılıyor, akla gelebilecek tarım da hayvancılıkla ilgili bütün başlıklarla ilimizde muhakkak bir faaliyet var. Mersin'imiz 50 üründe ilk 10'da 30 üründe ilk 3'te ve 10 üründe de ilk sırada yer alıyor. Toplamda da 76 milyarı bitkisel üretimde, 12 milyarı da hayvansal üretimde olmak üzere 88 milyar liranın üzerinde de gayrisafi hasılamıza katkı sağlıyor" dedi. Mersin'in tarımda çok dinamik olduğunu vurgulayan Pehlivan, tarım sektörünü daha iyi noktalara getirmek adına uyumlu ve koordinasyon içerisinde bir çalışma ortaya konulduğunu kaydetti.

Tarımın çok stratejik, çok önemli, çok hayati bir sektör olduğuna işaret eden Pehlivan, "Bununla birlikte aynı hassasiyetle bütün paydaşlarının konuya odaklanması ve sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda da hem değerlendirmeler yapması, tespitler yapması ve bununla ilgili de adımlar atması muhakkak gerekiyor. Biz de kendi payımıza düşen kadarıyla ilimizde tarımı her birimizin konusu yapmaya gayret ediyoruz" diye konuştu.

Pehlivan il genelinde yaptıkları çalışmaları ve yürüttükleri projeleri anlattı.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir'in de konuşma yaptığı etkinlikte, tarımda başarılı olan üreticilere plaket verildi. (İHA)