EMO: 4 kişilik ailenin asgari elektrik faturası 476,6 TL’ye yükseldi | Güney Gazetesi Mersin

EMO: 4 kişilik ailenin asgari elektrik faturası 476,6 TL’ye yükseldi

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Doç. Dr. Alkan Alkaya, elektriğe yapılan son zammın ardından 4 kişilik bir ailenin elektrik tüketiminin en az 476,6 TL’ye yükseleceğini söyledi. Yapılan zammın enerji üretim maliyetleri kaynaklı olmadığını, dağıtım şirketlerine kıyak yapıldığını savunan Alkaya, “Hane halkının ödediği faturanın yüzde 65,9 oranı dağıtım şirketlerine gitmektedir” dedi.

EMO: 4 kişilik ailenin asgari elektrik faturası 476,6 TL’ye yükseldi


ABİDİN YAĞMUR

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Doç. Dr. Alkan Alkaya, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde elektrik tarifesinde yapılan zammın hane halklarının giderini artıracağını, dağıtım şirketlerinin kârını artıracağını söyledi.

“Enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış” gerekçesiyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yüze 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış yapıldığını kaydeden Alkaya, “Yayınlanan tarife incelendiğinde yapılan zammın enerji üretim maliyetleri kaynaklı olmadığı dağıtım şirketlerine kıyak yapıldığı açık şekilde görünmektedir. Odamızın yaptığı hesaplamalara göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarında aylık 230 kWh tüketim için ödeyeceği bedel 476,6 TL’ye yükselecektir. Bu faturanın yüzde 65,9 oranı dağıtım şirketlerine gitmektedir.  Toplumun giderek yoksullaştığı bu dönemde “enerji üretim maliyetleri” bahanesi ile dağıtım şirketlerinin finanse edilmesi kabul edilebilir değil.  Enerjiye erişimin bütün yurttaşlar için temel haktır” ifadelerini kullandı.