2000 yıllık Anemurium’da beton bina endişesi | Güney Gazetesi Mersin

2000 yıllık Anemurium’da beton bina endişesi

Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium antik kentinin restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle ziyarete kapatılmasından kısa süre sonra antik kent alanında beton bir yapı inşa edilmesi çevre örgütlerinin tepkisini çekti. Mersin Çevre ve Doğa Derneği, “Binlerce yıllık tarihi ve kültürel bir mirasın üzerine beton dökülmesine kimlerin nasıl izin verdiği konusu merak edilmektedir” dedi.

2000 yıllık Anemurium’da beton bina endişesi


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur temsilciliği, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması gerekçesiyle aylardır ziyarete kapalı olan Anemurium antik kentinden bazı fotoğraflar paylaştı ve “Antik kentte beton yapı yapılıyor” iddiasını gündeme getirdi.

Bir vatandaş tarafından MERÇED Anamur temsilciliğine gönderilen fotoğraflarda, antik kent alanında bir betonarme inşaatın sürdüğü, ayrıca bazı yerlerde inşaat hazırlıkları çalışmaları kapsamında zeminin düzleştirildiği görülüyor.

 

“BETONLAŞMAYA VE RANTA MI AÇILIYOR”

 

Fotoğrafları sosyal medya hesabından kamuoyu ile paylaşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Anamur temsilciliği, “Anemurium Antik Kenti'nde Mehmet Tekocak başkanlığındaki kazı heyeti tarafından uzun zamandır sürdürülen restorasyon kapsamındaki, 1. Etap çevre düzenlemesi işinin, 1998-2002 yılları arasında Anamur Mamure Kalesi tahkimat, onarım ve çevre düzenlemesi işini de yürüten Tuba İnşaat Tic. ve San. Ltd. Şirketi tarafından yapımına başlandığını henüz öğrenmiş bulunmaktayız. Anamur Çevre Platformu adlı sayfaya duyarlı bir vatandaş tarafından gönderilen uzaktan çekilmiş fotoğrafları görene kadar kötüye yormadığımız antik kentin ziyarete kapatılması kararının gerekçesinin, önemli kültürel varlıkların bulunduğu antik kentin bir tür rantsal faaliyete açılmak adına betonlaştırmak olduğunu düşünmekteyiz. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere, yaklaşık 2000 yıldır ayakta kalan Anemurium Antik Kenti’ndeki kilisenin yakınındaki deniz kıyısında, ne amaçla yapıldığını bilmediğimiz betonarme bir inşaata başlanmış ve hatta inşa edilen yapıya kat çıkılmıştır.  Ayrıca, antik kentin denize bakan güney yamacındaki nekropol alanının alt kısmındaki yolun kenarındaki bir alan da, üstüne yapılmak istenen inşaat hazırlığı kapsamında iş makinalarıyla düzlenmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“BU BİNALAR NİÇİN YAPILDI, KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMALI”

 

Antik kentte çevre düzenlemesi adıyla yapılan inşaatların, Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü’nün kararıyla yürütüldüğünün, kontrol yetkisinin ise Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nde olduğunun sahadaki bilgilendirme tabelalarından anlaşıldığının kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Binlerce yıllık tarihi ve kültürel bir mirasın üzerine beton dökülmesine, çok katlı bina yapılmasına kimlerin nasıl izin verdiği konusu, bizler dahil, herkes tarafından merak edilmektedir.  Buradan yetkililere sesleniyoruz.  izin verdiğiniz bu kötü işin neden ve hangi kararla yapıldığını acilen kamuoyunun bilgisine sunmalısınız.  Üzerinde tüm ülke, hatta dünya vatandaşlarının da hakkı olan kültürel ve tarihi mirasın üstüne, hangi yasadan aldığınız yetkiyle ve hangi haklı gerekçeyle beton döktüğünüzü, yapılan inşaatların ne amaçla kullanılacağını kamuoyuna açıklamanızı bekliyor ve bir an önce inşaatların durdurulmasını istiyoruz. “