Emeklinin gözü temmuz zammında | Güney Gazetesi Mersin

Emeklinin gözü temmuz zammında

Milyonlarca emeklinin beklediği maaş zammının belli olmasına sayılı günler kaldı. 3 Temmuz’da açıklanması beklenen enflasyon rakamlarının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam da netleşecek.

Emeklinin gözü temmuz zammında


ELVAN KONUK

Yakıcı enflasyon koşullarının ve açlık sınırının altındaki maaşlarıyla geçinemediklerini yineleyen emekliler her fırsatta seslerini iktidara duyurmaya çalışıyor. Mersin’deki emekli sendikaları insanca yaşama yetecek ücret talebiyle yine sokaktaydı. 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubesi üyelerinin katıldığı eylemde geçim derdine ‘emekli sofrası’ üzerinden dikkat çekildi. Emekli sofrasında ekmek, su, soğan ve zeytin vardı.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Bu yıl enflasyonu yüzde 38’e düşüreceklerini, az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize. Yani çalışanlar asgari ücrete ara zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara, işsizliğe pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar. İktidarın tam denetimindeki TÜİK'e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Yani SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine haziran ayı için tahmin ettikleri yüzde 2.56 enflasyon oranını ekleyerek, gerçek enflasyonun yarısını dahi bulmayan, altı ay için yüzde 25.86'lik sahte artış ile biz emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler” dedi.

Açlık sınırının 20 bin lira yoksulluk sınırının 55 bin lira olduğunu hatırlatan Kurt, “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde emekliler, düşürüldükleri derin yoksulluğun sorumlusu AKP'yi azınlık partisi yaptı. Peki AKP bu uyarıdan ders aldı mı? Ne yazık ki hayır, söylemleri ve uyguladıkları gölge IMF programı gösteriyor ki, Mehmet Şimşek'in tanımıyla biz yerel halkı daha da yoksullaştıracaklar, açlıkla imtihan edecekler. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Önümüzde seçimsiz geçecek altın gibi dört yıl var diyerek uluslararası tefecilere güvence veriyorlar, taksitleriniz için endişelenmeyin diyorlar” ifadelerini kullandı.

 

TALEPLER

 

Emeklilerin taleplerini bir kez daha yineleyen Kurt, şunları söyledi:

“En düşük emekli, dul ve yetim maaşı asgari ücretin yüzde 50 üzerine seyyanen zam yapılarak çıkarılmalı, zam artış miktarı TÜM   emeklilere yansıtılmalıdır. Temmuz artışı TUİK'in sahte hesaplarına göre değil, gerçek mutfak enflasyonuna göre yapılmalıdır.

Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin.

Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.

TBMM'de emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın. 

SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir.

İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

10 Banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin.

Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.

Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.

Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri   yaygınlaştırılsın.  Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”