GES’lere harcanan milyonlar nerede? | Güney Gazetesi Mersin

GES’lere harcanan milyonlar nerede?

Tarsus Belediyesi Meclis toplantısında Meclis Üyesi Yüksel Atum, belediyeye ait Güneş Enerji Santralleri’nin (GES) bakımına milyonlar harcandığını söyleyerek belediyenin GES’ler üzerinden soyulduğunu iddia etti. Konuyla ilgili tespit ve raporlama çalışmalarının başladığını belirten Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise geçmiş yıllara ait harcamaları kalem kalem açıklayarak iddiaları doğruladı. Boltaç, “Biz iş denetimimizi başlattık, raporlamamızı yapıyoruz, muhakkik atayacağız. Bu nereye gidiyorsa gidecek. Bir yetimin hakkına birileri el uzattıysa bunun kararını vermek Yüce Türk Adaletine düşer” dedi.

GES’lere harcanan milyonlar nerede?


ELVAN KONUK

Dilek ve temenniler kısmında Meclis Üyesi Yüksel Atum, “GES, Belediyenin son yıllarda yaptığı en güzel hizmetlerden biri, altın yumurtlayan tavuk. Ama aldığımız bilgiler bu altın yumurtlayan tavuğun her tarafını yolmuş belediye. Tarsus Belediyesi’nin nasıl soyulduğunu öğrendik. GES’lerle ilgili keşfin malzemeli yaklaşık 100 bin lira, malzemesiz de 65 bin lira civarında yapıldığını ancak Tarsus Belediyesi’nin bu bakıma tam 2 milyon 400 bin lira harcadığını öğrendik. Nasıl bir soygun bu? bunlar gerçekse gereği yapılmalı” dedi.

 

“2024 YILINDA 4 MİLYON 233 BİN LİRALIK MALZEME ALIMI YAPMIŞIZ”

 

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ise 2018-2024 yılları arasındaki GES’lere harcanan miktarları açıkladı. Boltaç, “Toplam gelirimiz 37 milyon giderimiz 20 milyon. Yani bir işletmemiz var 37 milyon liralık elektrik satmışız gelir elde etmişiz. Toplam giderimiz 20 milyon, bir de GES Yapım Maliyeti adı altında bir gider var bu giderden 9 milyon bir borcumuz kalıyor.

Göreve geldiğimde arkadaşlara GES’ler için ne yapıldığını sordum, ‘sadece malzeme alımlarını söyleyin’ dedim. GES’ler geldikten sonra arızalar tespit edilmiştir muhtemelen diye düşündüm ve malzeme alımı olmuştur. 2018’de bir malzeme alımı yapmamışız, 2019 yılında 34 bin liralık malzeme alımı yapmışız, 2020’de 75 bin liralık, 2021 yılında 51 bin liralık 2022 yılında 374 bin liralık 2023 yılında 2 milyon 947 bin liralık, 2024 yılında da 4 milyon 233 bin liralık malzeme alımı yapmışız” ifadelerini kullandı.

 

“GES’LER YÜZDE 50-60 ORANINDA ÇALIŞMIYOR”

 

Konuyla ilgili uzaman bir tanıdığından yardım aldığını belirten Boltaç, “tanıdığıma dedim ki ‘elimizde GES var 6 yerde, bu santrallerin durum raporunu istiyorum senden.’ Sağ olsunlar gelip ölçüm yaptılar, detaylı bir rapor çıkardılar. Maalesef GES’lerimiz yüzde 50-60 oranında değişkenlik gösteriyor çalışmıyor. Üzülerek söylüyorum en ufak bir temizlik yapılmamış, GES’in içerisinde elektriğin çok yoğun kullanıldığı alanlar vardır. Birçoğu çalışmıyor, birçok sistem sıkıntılı. Biz iş denetimimizi başlattık, raporlamamızı yapıyoruz, muhakkik atayacağız. Bu nereye gidiyorsa gidecek. Bir yetimin hakkına birileri el uzattıysa bunun kararını vermek Yüce Türk Adaletine düşer. Biz tespitimizi yaparız. İlgili kurumlara aktarırız, ilgili kurumlar suç varsa o kurumlar yerine getirecek” şeklinde konuştu.