“Açlıktan ölmemek için direniyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Açlıktan ölmemek için direniyoruz”

Mersin’de emekliler, maaş zamlarının belirlenmesinde etkili olan enflasyon rakamlarını gerçeğinden daha düşük gösterdiği gerekçesiyle TÜİK’i protesto etti.

“Açlıktan ölmemek için direniyoruz”


ABİDİN YAĞMUR


Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyelerinin eylem adresi Özgür Çocuk Parkıydı. Emekliler, “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar” yazılı pankart açtı.

Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canbolat, “Hali hazırda iktidarın maaş artışı dediği şey, zam veya maaş artışı değil, eriyen maaşların 2024 Ocak'ta ki, yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. Emeklilerin kayıpları ilk 6 aylık TÜİK enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi, gelecek 6 ay kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar birçok kaleme zam yapmaya başladı. Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. Bizler bırakın tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de arttı da...Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“15 BİN LİRA SEYYANEN ZAM YAPILMALI”

 

Yıllardır emeklilere ulusal büyümeden pay verilmediğini, bunun da emeklilerin maaşlarında toplamda çok büyük oranda düşüşe neden olduğunu ifade eden Canpolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Memurlara verilen seyyanen artışı, memurlar fazlasıyla hak etmiştir. Bu artışın yasa gereği memur emeklilerine de verilmesi gerekirken, yasa arkadan dolanılarak bu artış memur emeklilerine verilmemiştir. Aynı hak emekliler içinde hayatidir. Seyyanen artışın emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına 15 bin liralık seyyanen artış yapılmalıdır. Tekrar ediyoruz. Kısa vadede emeklilerin maaşlarına Temmuz'da kayıplarımızın telafisi ve gelecek 6 aylık hissedilen enflasyon oranı ve refah payına ilaveten 15 bin liralık seyyanen artış yapılmalıdır. Uzun vadede ise 2008'de uygulamaya sokulan yasa kaldırılmalı, maaş güncelleme katsayısı ve maaş bağlama oranı yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek yapılandırılmalıdır.”