“AKP’nin ekonomi safsatası çöktü” | Güney Gazetesi Mersin

“AKP’nin ekonomi safsatası çöktü”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Biz vergide adalet, gelirde adalet diyoruz, onlar ise bahşişe vergi koyuyor, yurt dışı çıkış harcını artırıyor, vatandaşın yediğine, içtiğine vergi koyuyorlar. AKP’nin bu ülke üzerinde denemeye çalıştığı ekonomi safsatası çökmüştür artık. 86 milyonun üzerinde denemeye çalıştığınız bu modeliniz artık hükmünü yitirmiş durumdadır” dedi.

“AKP’nin ekonomi safsatası çöktü”


ABİDİN YAĞMUR

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM genel kurulunda Türk Sivil Havacılık Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesinin ve Danıştay’ın iptal ettiği bazı düzenlemelerin AKP iktidarı tarafından ısrarla, yeniden getirildiğine dikkat çekti.

Gülcan Kış, “Anayasa'nın AKP iktidarı tarafından tanınmaması, “Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı duymuyorum” anlayışı, Türkiye'de hukuka olan inancın yerle bir edilmesi, ülkemizin hukuk devleti kimliğinden uzaklaştırılması AKP iktidarının eseridir. Anayasa'ya aykırılıklar içerdiği mahkeme kararıyla netleşmiş bu düzenlemelere ısrarla teklifte yer verme çabası da hukukun iktidarca çiğnendiğinin bir göstergesidir” dedi.

 

“YİD PROJELERİ İÇİN MİLLETİN CEBİNDEN 16,8 MİLYAR DOLAR ÇIKTI”

 

Kanun teklifinde Büyükşehir sınırları içerisinde kalan, devlet ormanlarından geçen karayollarına yük aktarma tesislerinin kurulabilmesinin görüldüğünü kaydeden Gülcan Kış, “Ayrıca, devlet ormanları içinde kalan havaalanlarında yap-işlet-devret modelinde olanlar dâhil yapılacak hizmet tesislerinden de hiçbir kira bedeli alınmaması düzenlenmektedir. Hâlihazırda Yap İşlet Devret modeli kapsamında yapılmış ve işletmecilikte olan havaalanlarındaki tesislerden Orman Kanunu kapsamında herhangi bir bedel tahsil edilmemesi düzenlenmektedir. Bu modelle yapılan pek çok yatırımın maliyetinin çok üzerinde bedellerle sözleşmelere taraf olan firmalara yaptırıldığı da örneklerle sabitlenmiştir. "Milletin cebinden bir kuruş çıkmayacak" diyerek YİD modeliyle yaptırılan yatırımlar için milletimiz 2017 yılından 2023 yılına kadar tam 16,8 milyar dolar ödeme yapmıştır, 2026 yılı sonuna kadar da tam 16 milyar dolar ödeyecektir. Yüksek kârlar elde ettikleri bilinen firmalar için bir istisna uygulaması asla kabul edilemez bir durumdur” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİ MODELİNİZ ÇÖKTÜ”

 

 Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşların sesi olmaya devam edeceklerini belirten Gülcan Kış sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Biz vergide adalet, gelirde adalet diyoruz, onlar ise bahşişe vergi koyuyor, yurt dışı çıkış harcını artırıyor, vatandaşın yediğine, içtiğine vergi koyuyorlar. Biz "İsrafı önleyin" çağrısı yapıyoruz, onlar özel jetlerden, lüks makam araçlarından, şatafatlı hayatlarından vazgeçemiyorlar. Dökme suyla değirmen dönmüyor artık. AKP'nin bu ülke üzerinde denemeye çalıştığı ekonomi safsatası çökmüştür artık. 86 milyonun üzerinde denemeye çalıştığınız bu modeliniz artık hükmünü yitirmiş durumdadır. Bu nedenle, belli çıkar çevrelerini zengin etmeye dönük, ulusal güvenlik ve ülke çıkarlarına, Anayasa'ya aykırılıklar taşıyan bu kanun teklifine karşı olduğumuzu bildiriyor, Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum”

 

“MERSİN’E VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR”

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin’in yıllardır beklediği ulaşım yatırımlarını da gündeme getirdi.

Gülcan Kış, “Her bayramda olduğu gibi, bu Kurban Bayramı'nda da Mersin Silifke'de D400 Karayolu, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan haritada kaza kara noktaları arasında yer almıştır ve maalesef ki beş gün önce bu yolda ölümlü ve büyük bir zincirleme kaza gerçekleşmiştir. Daha bayram öncesi Genel Kurulda Mersin'imizde yaşanan ulaşım sıkıntılarını dile getirmiştim, Hükûmeti ve ilgili bakanlığı da uyarmıştım, "Çeşmeli-Taşucu Otoyolu'nda yaşanan trafik çilesinin bir an evvel bitmesi için gerekli adımları atın" demiştim ancak maalesef AKP Hükûmetinin bakanları hayal dünyasında yaşıyor, verilen hiçbir söz de tutulmuyor” dedi.

 

“HAVALİMANI İÇİN TEMMUZ DEMİŞTİNİZ. TEMMUZDAYIZ”

 

“Ulaşımda kırılan rekoru ben size bir örnekle açıklayayım” diyen Gülcan Kış, “Komisyon Başkanımız Sayın Karaismailoğlu da Bakanlık yaptığı dönemde Mersin'e ulaşım alanında verilen sözlerin taraflarından biri olduğu için Komisyonda kendisi de bizim isyanımızı ortak olmuştur. Konu Çukurova Havalimanı; 13 yıldır bitirilemeyen, defalarca sözler, açılış tarihleri verilen Çukurova Havalimanı. Değerli Mersinliler, değerli hemşehrilerim, buradan size duyuruyorum: Çukurova Havalimanı için verilen son açılış tarihi Temmuz 2024, bugün 3 Temmuz; artık takdiri size bırakıyorum, bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

ANA KONTEYNER LİMANI VAADİ NE OLDU?

 

 Mersin'in gündemindeki en önemli konulardan biri olan Mersin Ana Konteyner Limanı'ndan da söz eden Gülcan Kış şunları söyledi:

“Mersin'de denizcilik, ticaret, turizm ve ulaşım sektörünün ihtiyaç duyduğu, haberini beklediği bu projeye neredeyse bütün kalkınma planlarında yer verilmiştir. Projenin yeri konusunda bugüne kadar tartışmalar yaşanmaktaydı ancak Komisyonda Başkan Sayın Karaismailoğlu tarafından Mersin'e yapılacağı konusunda net ifadeler kullanılmıştır, "Ana Konteyner Limanı Mersin'de yapılacaktır." denilmiştir. Umarım bu vaatler bir an evvel gerçekleşir ve başta Mersin olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak ana konteyner limanımız hızla tamamlanır.”

 

AJET UÇUŞLARI VATANDAŞI ÇİLEDEN ÇIKARDI!

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türk Hava Yollarının yan kuruluşu olan Ajet’in Kurban Bayramı tatilinde ve sonrasında vatandaşlara yaşattığı havalimanı çilesini de gündeme getirdi.

Gülcan Kış, “Ulaştırma ve havacılık alanında yaşanan güncel bir olaya değinmek istiyorum; vatandaşlarımızın tepki gösterdiği, mağdur edildiği bir konuyu dikkatlerinize sunmak istiyorum. Özellikle bayram haftasında neredeyse Türkiye'nin dört bir yanında bütün havalimanlarında ve şu anda da giderek artan bir sorun hâline gelen AJet uçuşları... Anadolu Jet'in AJet'e dönüşmesiyle başlayan sıkıntılar gün geçtikçe artmakta, vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Öyle ki AKP milletvekillerinden, AKP'li çevrelerden bile bu konuya dair isyan eden, tepki çeken açıklamalar kamuoyuna da yansımıştır. Bilet fiyatlarına zam yapılması, haber verilmeden iptal edilen uçuşlar, organizasyon bozukluğu gibi bir dizi sebepten ötürü fatura yine vatandaşa çıkmış, saatlerce havaalanlarında mağdur edilmişlerdir ve tüm bunlar Ulaştırma Bakanı Sayın Uraloğlu'nun ihale verdiği bir şirketin özel jetiyle yurt dışı gezisi yaptığı süreçte yaşanmıştır.  Konuyla ilgili bugüne kadar açıklama yapılmazken bir bakıyorsunuz, Ulaştırma Bakanı ardı ardına tweetler atıyor "Türkiye hızlanıyor, ulaştırmada zirveden inmiyoruz; havalimanlarında rekordan rekora koşuyoruz." gibi gerçekle alakası olmayan tweetlere imza atıyor. Sayın Bakan, gerçeği görmek istiyorsanız gözünüzü havalimanlarına çevirin, vatandaşların orada maruz kaldıkları rezaleti görün ve bir açıklama yapın. Bu rezaleti çözmek için bir adım atacak mısınız? Bunu da mağduriyet yaşayan tüm yolcular adına sormak isterim size” ifadelerini kullandı.