Yapraklıkoy’un etrafına çit ördüler | Güney Gazetesi Mersin

Yapraklıkoy’un etrafına çit ördüler

Mersin’in Silifke ilçesindeki Yapraklıkoy, hazineye ait olmasına rağmen adeta işletmelerin işgali altında. Yapraklıkoy’un etrafına mevzuata aykırı şekilde çit ören, mini evler yapan işletmeler bu evleri günlük 1500 lira ila 5 bin lira arasında kiralıyor. İşletmelerin işgali nedeniyle tatilciler koya girecek yer bulmakta zorlanıyor.

Yapraklıkoy’un etrafına çit ördüler


ABİDİN YAĞMUR


Kayalık kıyı yapısını kara içlerine kadar oyan deniz suyunun doğal bir havuz görüntüsü oluşturduğu Yapraklıkoy, tatlı suyla tuzlu suyun karıştığı bir noktada olması nedeniyle Mersin kıyılarındaki en berrak, durgun ve en soğuk suya sahip olan koy özelliğini taşıyor.

Bu yönüyle hem Mersinlilerin hem de çevre illerden gelenlerin uğrak yeri olan Yapraklıkoy’da şezlong, duş ve piknik masası hizmetleri uzun zamandır Mersin Büyükşehir Belediyesine ait Denizkızı A.Ş tarafından veriliyordu.

Denizkızı A.Ş koydaki faaliyetlerine devam ediyor ancak Silifke Kaymakamlığı ve Silifke Belediyesi, koyun başka alanlarını özel şahıs işletmelerine kiraladı.

Kıyı Kanunuyla ilgili mevzuatlar gereğince kıyı ve plajlarda şezlong, şemsiye, duş, WC hizmeti veren şirket ve şahısların kalıcı yapı yapmaması, şezlong veya duş hizmeti almak istemeyen kişilerin denize girmesini engellenmemesi gerekiyor.

Ancak Yapraklıkoy’da şezlong işletmesi yapan şahısların buna aykırı şekilde davrandığı hem tatilciler hem de Yapraklıkoy civarında yaşayan vatandaşlar tarafından dile getiriliyor.

 

BELEDİYE 2OO LİRAYA VERİRKEN ÖZEL ŞİRKET 5 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

 

Yapraklıkoy çevresindeki manzara da yurttaşların iddiasını doğrular nitelikte. Koyun çevresindeki kara alanının şezlong kiralama işi için kaymakamlık ve Silifke Belediyesinden kiralayan kimi işletmeler, ahşap ve bungalov malzemeden mini evler yaparak koy çevresine yerleştirmiş. İşletmeler bu odaların günlüğünü 5 bin liraya kadar uzanan fiyatlarla tatilcilere veriyor. Çadırların günlük fiyatı ise 1600 liradan başlıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Denizkızı A.Ş ise gün boyunca şezlong, şemsiye, duş hizmetini 200 liradan veriyor. Ancak Denizkızı’nın koyda kalıcı bir yapısı yok.

 

KOY ÇEVRESİNE MİNİ EVLER YAPTILAR

 

Koy çevresinin bir kısmını mini evlerle, bir kısmını lokantalarla kapatan işletmeler, denizin içine doğru iskele localar da yapmış. İşletmeler ayrıca kara alanından ya da koy içerisinden geçişleri kapatmak için de etrafa çit örmüş durumda.

Çitler nedeniyle tatilciler ya da çevre sakinleri denize koyun her yerinden giremiyor, çitin etrafını dolanıp boş bir yer bulması gerekiyor.

 

YURTTAŞ: DENİZE GİRECEĞİMİZ YER KALMADI

 

Güney'e ulaşan bir yurttaş, “Yapraklıkoy ‘da ikamet eden bir vatandaş olarak koyda halkın denize gireceği  bir alanın kalmadığını üzülerek belirtmek isterim. Koyda bulunan Monte Kafe ve  Leafy Bay Beach Clup  denizin içine doğru ilerlemiş, etrafını çitle çevirerek halkın girmesini engelledikleri  gibi deniz manzaramızı da kapatmış  bulunmaktalar. Denize girebildiğimiz tek alan olan Leafy Bay işletmesinin denize girerken sağ tarafında güneyde kalan alanı da bir şahıs işletmesi belediyenin koyduğu bankları dahi kaldırarak şezlonglarla doldurarak buradan denize girmemizi engellenmiştir” dedi.

 

“ÜCRET TARİFESİ DE BELİRSİZ”

 

İşletmelerin çoğu kez makbuz kesmediğini, duruma göre fiyatları artırdığını ileri süren yurttaş, “Denizkızı hariç hiçbir işletmede ücret tarifesi yok. Makbuz kesme zorunlulukları olduğu halde makbuz bile kesmiyorlar. Kıyı kanunu denize 50 metreden yakın yerler herkesin kullanımına açıktır der. Kıyılar herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olması lazım. Buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kanun böyle diyor. Ama burada birkaç şahıs işletmesi, birkaç özel işletme Mersin’in en güzel koyunu böyle kapatıyor” ifadelerini kullandı.