“Kirletici tesisler kapatılsın” | Güney Gazetesi Mersin

“Kirletici tesisler kapatılsın”

Mahalle sakinleri, çevreye kirlilik yayan tesislere karşı örgütlendi

“Kirletici tesisler kapatılsın”


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz ilçesine bağlı Abdullah Şahutoğlu Mahallesi sakinleri, yörede hava ve toprak kirliliğine neden olan tesislerin denetlenmesi, kirliliğin önlenmesi için tedbir alınması çağrısında bulundu.

Akdeniz ilçesine bağlı Abdullah Şahutoğlu Mahallesi sakinleri, yöredeki plastik atık tesisleri başta olmak üzere kirletici tesislere karşı Abdullah Şahutoğlu Mahallesi Çevre İnisiyatifini oluşturdu.

İnisiyatif adına bir açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “İklim krizinin risklerini azaltmak için dünya ülkeleri birçok özlem almaktadır. Havanın suyun ve toprağın temiz kalması için kirletici teknolojilerin kullanımını yasaklayarak, havanın temiz kalması için daha çok yeşil alanlar oluşturmakta, tarımda kimyasal kullanımlarını çok azaltmakta olup, hayatın her aşamasında tasarruflu yaşamı tercih etmeye başlamıştır. Ülkemizde iklim krizini azaltma önlemleri yerine daha çok havayı, suyu ve toprağı kirletecek tesislerin kurulumuna izin vererek insanların temiz hava solumasını, temiz su içmesini, güvenilir gıda tüketmesini zorlaştırmaktadır” dedi.

 

“İNSAN SAĞLIĞI KİRLİ ÜRETİMDEN ÜSTÜNDÜR”

 

Mersin’de de son zamanlarda kirli üretim yapan tesislerin kurulumunun çok yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken Aslan, “Akdeniz ilçemiz de kirli ve kontrolsüz üretimin sonucu oluşan hava, su ve toprak kirlilikleri dünya standartlarının çok üstünde olup insan sağlığını çok olumsuz etkilemektedir. Akdeniz ilçemizde bulunan Abdullah Şahutoğlu Mahallesindeki tesislerde yapılan üretimin sonucunda hava, su ve toprak çok kirlenmiştir. Özellikle hava kirliliğinden kaynaklı insanların yaşamı zehir olmuştur.  Yetkililere sesleniyoruz: Başta Abdullah Şahutoğlu Mahallesi olmak üzere, Akdeniz ilçesindeki kirlilik oluşturan bütün tesislerin temiz üretim yapmaları için gerekli önlemlerin aldırılmasını, temiz üretim yapmayan tesilerin kapatılmasının sağlamalarını talep ediyoruz. İnsan sağlığı kirli üretimden üstündür” ifadelerini kullandı.