Cemevlerinde ilk oruçlar açıldı | Güney Gazetesi Mersin

Cemevlerinde ilk oruçlar açıldı

Alevi toplumunun “Yası Matem Ayı” olarak andığı ve Kerbela’da hayatını kaybeden Hz. Hüseyin ile yoldaşlarını andığı Muharrem ayının ilk gününde oruç tutan yurttaşlar oruçlarını cemevlerinde açtı. Oruçlar açıldıktan sonra çerağlar uyandırıldı, Muharrem ayı ve 12 İmam inancı üzerine sohbetler edildi.

Cemevlerinde ilk oruçlar açıldı


ABİDİN YAĞMUR


Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi’nde, Yası Matem Ayı ve Muharrrem orucu dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, Muharrem ayının ilk orucunu tutan yurttaşlar güneşin batmasıyla hep birlikte oruçlarını açtı. Oruçların açılmasının ardından Alevi gelenekleri uyarınca 3 çerağ uyandırıldı, gülbeng  okundu, deyişler okundu ve semahlar dönüldü.

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Dede Erdoğan Sevin, Muharrem ayının dinler tarihinde önemli bir yer tuttuğuna işaret etti.,

Muharrem ayında peygamberlerin dualarının kabul olduğuna, Nuh tufanının sona erdiğine, İsrailoğulları’nın firavun zulmünden kurtulduğuna inanıldığını ifade eden Sevin, “Bu ayda bütün peygambeler şükürlerini sunmak için aşure geleneğini de sürdürmüştür. Hz. Hüseyin ve yoldaşlarının Kerbela’da katledilmesi de muharrem ayına denk gelir. Bu nedenle Aleviler Muharrem ayına Yası Matem ayı da derler ve Kerbela şehitleri için yasa orucu tutarlar. 12 imamlara saygının gereği olarak 12 gün oruç tutulur” dedi.

Alevi inancından orucun gösterişten uzak olması gerektiğine değinen Sevin, “Oruç ayı boyunca hayvan kesilmez, ağaç kesilmez, canlılara eziyet edilmez, kalp kırılmaz, kavga edilmez. Et yenilmez. Kerbela’da susuz kalıp şehit olanların anısına saygı için su içilmez. Su ihtiyacı ayran, hoşaf gibi içeceklerle giderilir. Alevi inancında zorlama yoktur. Orucu dileyenler tutar” ifadelerini kullandı.