“Doğmuşu öldürmeyin, doğmasına engel olun” | Güney Gazetesi Mersin

“Doğmuşu öldürmeyin, doğmasına engel olun”

Mersin’de hayvanseverler, sokak köpeklerinin uyutma adı altında öldürülmesini öngören yasa tasarısı hazırlıklarına karşı eylemdeydi. 20 yıldır kısırlaştırma konusunda adım atmayan belediyelerin görevlerini ihmal ettiğini ileri süren hayvanseverler, nüfusu 25 bini geçen tüm beldelerde kısırlaştırma seferberliği başlatılması için cumhurbaşkanlığına çağrıda bulundu.

“Doğmuşu öldürmeyin, doğmasına engel olun”


ABİDİN YAĞMUR

 

Haykonfed, Anadolufed, Mersin Patileri, Mersin Kent Konseyi ve Yenişehir Kent Konseyi, sokak hayvanlarının öldürülmesine yol açacağı ileri sürülen yasa tasarısının geri çekilmesi talebiyle etkinlik düzenledi. Etkinliğe Mersin Barosu, Mersin Veteriner Hekimler Odası, Mersin Tabip Odası da destek verdi.

Adnan Menderes Bulvarı sahilinde Kıbrıs anıtı önünde bir araya gelen hayvanseverler, buradan Özgecan Aslan Barış Meydanına kadar yürüdü.

 

UYUTMAK KELİMESİ İLE ÖLDÜRMEK MEŞRULAŞTIRILMAK İSTENİYOR

 

Etkinlikte bir açıklama yapan AnadoluFed Mersin İl Temsilcisi Çise Ciğer, “Mecliste “Hayvan hakları adı altında öldürme yasa tasası görüşülüyor. Bu hak nasıl haktır ki en temel hak olan yaşam hakkının ihlalini kapsıyor. “Uyutmak” kelimesi ile meşrulaştırılmak istenen “öldürmek” bugün günahı olmayan sokak köpekleri için öneriliyor. Öldürmeye alternatif olarak da toplayıp ömür boyu barınak zindanlarına hapsetmek görüşülüyor” dedi.

SALDIRMASIN MI İSTİYORSUNUZ? O ZAMAN KISIRLAŞTIRIN

 

Yıllardır görevini yapmayan, kısırlaştırma işlemlerini ihmal eden belediyelerin, “Uyutma” yasasının adını duyar duymaz küpeli / küpesiz fark etmeksizin sokak köpeklerini toplamaya başladığına işaret eden Ciğer, “Üretimin ve satışın kontrolsüzce devam ettiği, insanların kendi keyiflerine göre bu canları harcadığı sistemde olabilecek en vicdanlı ve merhametli çözümü arıyoruz. Sahipsiz dediğiniz köpekler çoğalmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Saldırmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Köpek çeteleri olmasın mı? O zaman kısırlaştırın. Doğmuşu öldürmeyin, doğmasına engel olun” ifadelerini kullandı.

 

“KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI”

 

2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun ana hükmünün belediyelerin kısırlaştırma yapması yönünde olduğuna değinen Ciğer, “Ama aradan geçen 20 yıla rağmen hâlâ 1389 belediyenin 1200’ünde ne bakımevi var ne de kısırlaştırma yapılıyor.  TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu 2019 raporuna göre çözüm öneren kısırlaştırma seferberliğini dikkate bile alınmadı. Ve belediyelere bakımevleri kurmak, kısırlaştırma yapmak için 4 yıl daha süre verildi. 20 yıldır bakımevi kurmayan benim devletimin söz geçiremediği belediyelere niçin 4 yıl daha veriyorsunuz? Nüfusu 25 bin üstü ilçelerde kısırlaştırma sağlanırsa, Tarım Bakanlığınca kurulacak sistem dâhilinde bu tür yarı sahipli korumacı köpekler de kısırlaştırılsa ve ilçeye beldeye bırakılan yavru köpekler de kısırlaştırılmış olacağı için sayı zaten artmayacaktı. Kontrol altına alınmış olacaktı. Görüşümüzü burada yine tekrarlıyoruz. Kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı. Sayın Cumhurbaşkanım bundan başka alternatif bir çözüme ihtiyaç yoktur.  Toplamak veya öldürmek içeren yasa tasarısını geri çekin” ifadelerini kullandı.