Çok spekülatif hareketler bunlar! | Güney Gazetesi Mersin

Çok spekülatif hareketler bunlar!

AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek’in geçtiğimiz hafta TBMM genel kurulunda dile getirdiği “Mersin’in Mezitli ilçesinde Tece ve Kale mahallelerinde tarım alanlarının imara açılacağı” iddiaları Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme geldi. MHP’li Mehmet İlker Yalçın, “Tece ile ilgili parsel bazında teklif gelirse reddederiz” dedi. İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Uğur İnce, “Yaklaşık 100-150 bin kişinin yaşayabileceği alanları imara açtık. Bu bölgelerde henüz belediyecilik faaliyetleri, yol, su, kanalizasyon gibi hizmetler tamamlanmamışken bir milletvekili ağzıyla yeni yerleşim alanlarının imara açılması beklentisi tamamen spekülatif bir harekettir” dedi.

Çok spekülatif hareketler bunlar!


ABİDİN YAĞMUR/ELVAN KONUK

AKP Ankara Milletvekili, önceki dönem Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile sözlü tartışmaya girdiği sırada, Mezitli ilçesindeki Tece ve Kale mahallelerinde tarım alanlarının imara açılacağını ima etmiş, Başarır’ı ve CHP’li Mezitli Belediyesini hedef almıştı.

AKP’li Osman Gökçek’in bu sözleri Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme geldi. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İlker Yalçın, “Medyaya yansıyan bazı konular var. Özellikle geçen hafta içerisinde TBMM’de vekiller arasında tartışılan bir konu. Bu konu ulusal medyaya yansıdıktan Mezitli Tece çevresinden bize telefonlar geldi. Tece bölgesinde Mezitli meclis üyelerimizin de bizlere ilettiği bilgilerle iki ada üzerinde bir kat artışı onaylanmış. Komisyonda kabul görmediği halde mecliste terse düşerek oylanarak gelmiş. Genel itibariyle grubumuzun bir ilkesini ortaya koymak için söz aldık. Ada bazında gelecek bir düzenleme yerine yine verilecekse o mahallenin tamamıyla ilgili 1/1000 revizyonu yapılarak meclisten buraya gelmesi halinde bizim onay vereceğimiz bir duruma geleceğini buradan ifade ediyoruz. Mızrak çuvalı delmeden uyarmak istedik. Biz Tece’den gelecek genel bir 1/1000 revizyonu aynı şartlarda gelmesi halinde kabul verebiliriz. Fakat bu şekilde geldiğinde ada bazlı düzenlemelerle ilgili sıkıntı da yaşamak istemiyoruz” dedi.

 

“DENİZDEKİ BALIĞIN PAZARLIĞI YAPILIYOR”

 

CHP’li meclis başkanvekili Ali Uyan da “TBMM’de bir rüzgar esti, sizi de etkilemiş herhalde. Bilmiyorum TBMM’de Türkiye’deki bütün belediyelerde gündem olan konular değerlendiriliyor mu bir şey diyemem. Biraz da niyet okumuşsunuz. Gelirse, olacaksa, olursa. Gelirse bakılır diye düşünüyorum. Herhalde oradan esen bir konuyla TBMM’de konuşulan konular. Aslında bırakalım o TBMM’de konuşulsun. Sayın milletvekilleri arasındaki konular da orada konuşulsun sonuca varılsın. Birinin çıkıp oradan bir şey söyledikten sonra ta 450 kilometre öteden buraya gelip Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin gündemini de meşgul etmesi bence onu da hem sizlerin vicdanı hem de kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Bunlar niyet okumakla olmaz. Böyle bir konu gelirse önce Mezitli belediyemiz bunu değerlendirir, sonra gündeme geldiğinde burada görüşülür. Ama şimdi denizdeki balığın pazarlığı yapılıyor” dedi.

 

“MİLLETVEKİLİ AĞZIYLA PROVOKASYON”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Uğur İnce de  “İlker beyin dediği gibi şuanda Mezitli’de ilçe meclisinde oy birliğiyle bir karar alındı ama henüz Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne gelen bir konu yok. O geldiğinde zaten komisyon olarak bu konuyu değerlendireceğiz. Ama ayrıca maalesef kentimizde özellikle milletvekillerinin milletvekili ağızıyla provokasyonlar bitmiyor” dedi.

 

“BELEDİYELERİN OVAYI İMARA AÇMA YETKİSİ YOK”

 

Mezitli Kale Mahallesinin Çevre Düzeni Planında tarım alanı olarak planlandığını ifade eden İnce, “Akabinde Mersin İl Tarım Müdürlüğü tarafından büyük ova kapsamına alınmış ve bu sınır içerisinde yer alan arazilere de Mersin ovası şerhi düşülmüştür. Bu şerhin anlamı; bu kapsamdaki alanlar gelecekte tarım dışı kullanılmak istenirse 5403 sayılı yasaya göre Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması gerekmektedir. Herhangi bir şekilde vekilin iddia ettiği gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi ya da Mezitli Belediyesi’nin bu alanları imara açma yetkisi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“SPEKÜLASYON MU DENENİYOR?”

 

İmar planı çalışmalarının şehir genelinde sürdüğünü ifade eden Uğur İnce sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler bu dönemde ilk olarak Toroslar ilçesinde Şehir Hastanesi’nin doğusunda ve batısındaki alan, Yenişehir ilçesinde Kocavilayet ve Emirler, Mezitli ilçesinde Tece, Davultepe aksı, yaklaşık 100-150 bin kişinin yaşayabileceği alanları imara açtık. Bu bölgelerde henüz belediyecilik faaliyetleri, yol, su, kanalizasyon gibi hizmetler tamamlanmamışken bir milletvekili ağzıyla yeni yerleşim alanlarının imara açılması beklentisi tamamen spekülatif bir harekettir. Kentimiz 2017 yılında revize edilen Çevre Düzeni Planında da böyle bir manipülatif harekete maruz kaldı. Çevre Düzeni Planında sanayi ve lojistik bölge ilan edilen Bekirde bölgesi de Tarım Bakanlığının ret görüşünden dolayı nazım imar planlarına dahil edilmedi. Sonuç olarak kentimizde birinci sınıf tarım arazileri üzerinde yer alan sadece Kaleköy değil birçok büyük ova sınırı içerisinde yer alan arazilerin imara açılması Tarım Bakanlığı’nın onay vermesi ve Çevre Düzeni Planının değiştirilmesiyle mümkün olacağını bir kez daha belirtmek isteriz. Vatandaşlarımızdan özellikle Mersin Ovası şerhi bulunan alanlarda yatırım yapmadan önce ilgili idareler ve belediyemizle irtibata geçmesini tavsiye ederiz ve TBMM’de konuşma yapan sayın vekilin de konuyu araştırıp imar planları hazırlanma sürecinin nasıl olduğunu öğrenmesini tavsiye ederiz.”