Kuran kursu tartışması meclisi gerdi | Güney Gazetesi Mersin

Kuran kursu tartışması meclisi gerdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında kreş olarak kullanılmak şartıyla Tarsus Müftülüğüne devredilen bir yapıyla ilgili tahsis kararını “yapının amacı dışında kullanıldığı, vatandaşlardan para alındığı” gerekçesiyle iptal etti. AKP’li belediye meclis üyesi Mustafa Turan, belediyenin Kuran kursunu engellediğini ileri sürerek “CHP’nin Kuran’la problemli olduğu anlayışı var” deyince mecliste tartışmalar yaşandı.

Kuran kursu tartışması meclisi gerdi


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı olağan toplantısı Başkanvekili Ali Uyan’ın yönetiminde yapıldı. Toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin, Tarsus Ötüken Vadi Park içindeki bir yapıyı, 2017 yılında kreş olarak kullanılmak şartıyla Tarsus Müftülüğüne devretmesine dair tahsis kararının iptali de görüşüldü.

 

CHP’NİN KURANLA PROBLEMİ VAR DEYİNCE SİNİRLER GERİLDİ

 

Madde üzerine söz alan AKP’li meclis üyesi Mustafa Turan, “Mersin Büyükşehir Belediyesi tahsis süresi dolmadığı halde, ısrarla burayı Diyanet’ten almak istiyor. Burada Müslüman çocuklar Kuran-ı Kerim öğreniyorlar. Bu konuda hizmet etmesi gereken belediye buna engel oluyor. 27 bin metrekare yer içinde yüzde 1 Kuran hizmetine tahsis edilse 270 metrekare yapar. Yüzde 1’lik bir alan birilerini rahatsız ediyor. CHP’nin geçmişte halk nezdinde bir anlayışı vardır. İslam’la problemli, başörtüsüyle problemli, Kuran’la problemli gibi bir anlayış vardır” ifadelerini kullandı.

 

 

CHP’Lİ UYAN: PARTİMİZİ BÖYLE BİR KALIBA SOKAMAZSINIZ

 

AKP’li Turan’ın bu sözleri üzerine CHP sıralarından tepkiler yükselirken meclis başkanvekili CHP’li Ali Uyan, “Bu sözünüzü geri alınız. CHP’nin ne İslamiyet’le, ne başörtüsüyle, ne Kuran’la zinhar bir problemi yoktur. Tarihi bir daha okusanız kendinizle hicap duyarsınız. Partimizi böyle bir kalıp içine sokamazsınız” diye tepki gösterdi.

 

AKP’Lİ TURAN: ÖZGÜR ÖZEL DUYADAK VE RAHATSIZ OLACAK

 

AKP’li Mustafa Turan da “CHP ile ilgili böyle bir anlayış vardır. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir anlayışı değiştirmiştir. Bizim muhafazakâr kesimle helalleşmemiz lazım demiştir. Özgür Özel de bunu devam ettirmiştir. Bunları Özgür Özel duyacak ve sizin bu söylediklerinizden rahatsız olacaktır. Bakın göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

CHP’li Ali Uyan, “Lütfen konuyla ilgili görüşlerinizi söyleyin. Doğruyu söyleseniz bir şey demeyeceğim. Yalan ve yanlış bir ifade” derken Mustafa Turan,  “Neresi yanlış? Her tarafı doğru. Yanlış da yalan yok” diye karşılık verdi.

 

“HER TARAFI YANLIŞ, YALAN BİR İFADE”

 

Ali Uyan da bunun üzerine, “Her tarafı yanlış, yalan bir ifade. Biz CHP olarak tüm inançlara saygılıyız. Hele hele konu İslam olduğu zaman en hassas noktalarımızdan biridir. Atatürk’ten bugüne kadar CHP’de siyaset yapan herkesin en hassas noktalarından biridir” dedi.

Uyan, Ötüken Parkı civarında iki büyük cami olduğunu, bu camilerde de Kuran kursu eğitimi verildiğini, belediyeye ait yapıda kurs alan çocukların Kuran kursuna camilerde devam etmesini sağlayabileceklerini söyledi.

 

BOLTAÇ: DİNİ SİYASETE ALET ETMEYİN

 

CHP’li Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç da, yıllardır kaçak durumda olan bir mescitle ilgili imar planlarını çıkardıklarını, müftülüğün mescidi yasal biçimde kullanmasını sağladıklarını belirterek “Ne Tarsus Belediyesinin ne Mersin Büyükşehir Belediyesinin müftülükle bir sorunu var. Burada dinin siyasete alet edilmesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Mersin Büyükşehir Belediyesinin tahsis kararını geri çekmek istemesi başka yerlere çekilmek isteniyor. Bu konunun siyasete alet edilmemesi gerekir. Bütün meclis üyelerinden istirham ediyorum lütfen dini siyasete alet etmeyin. Din Allah ile kul arasındadır” dedi.

Tartışmaların ardından gündem maddesi oylandı ve 2017 yılında 10 yıllığına Tarsus Müftülüğüne tahsis edilen yapı ile ilgili tahsis kararı kaldırıldı.