Tarihin içine ettiler! | Güney Gazetesi Mersin

Tarihin içine ettiler!

Mersin’in en önemli tarihi kalıntılarından Anemurium Antik Kenti’ndeki kaçak betonarme yapının kaldırılması yönünde çağrılar sürerken Anamur Çevre Platformu, inşaatın batısındaki alana bir de lağım çukuru açıldığını duyurdu.

Tarihin içine ettiler!


ELVAN KONUK

Anamur’da bulunan 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti’nin restorasyon ve çevre düzenlemesi gerekçesiyle ziyarete kapatılmasından kısa süre sonra beton yapı inşa edildiği ortaya çıktı. Çevre dernekleri ve bölge halkı yapının kaldırılması ile ilgili mücadele ederken Anamur Çevre Platformu, bölgeye bir de kaçak lağım çukuru açıldığını iddia etti.

Anamur Çevre Platformu’nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Anemurium'a sadece betondan kaçak inşaat yapılmakla kalınmamış, kaçak inşaatın batı tarafındaki alanda, 3-4 metre derinliğinde kaçak lağım çukuru da kazılmış. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu kaçak yapılara izin vermediyse, binlerce yıllık tarihi kalıntıların içinde lağım çukuru açılmasına kim/kimler izin verdiler ya da göz yumdular?” denildi.

Bölgenin aynı zamanda deniz kaplumbağalarının da tescilli yuvalama kumsalı olduğu vurgulanırken, şu ifadeler kullanıldı:

“O lağıma boşaltacaklarını, boşalttıracaklarını, kumsala ve denize akıtamazlar. 1’inci derecede sit alanına ve deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalına beton dökülemediği gibi, lağım çukuru da açılamaz, lağım deşarjı yapılamaz.

'Devlet ve belediye yetkilileri bu kaçak temeli kaldırıp, lağım çukurunu kapatıp, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmalılar ve halkı bilgilendirmeliler' diye düşünüyoruz ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz."