“Atatürk’le sorununuz nedir?” | Güney Gazetesi Mersin

“Atatürk’le sorununuz nedir?”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, önümüzdeki hafta TBMM’de oylanacak olan Öğretmenlik Meslek Kanununun öğretmenlerin hiçbir hakkını gözetmediğini, teklifin gerici, çağdışı maddeler içerdiğini belirterek “Karanlık zihniyetlerin elinden çıkmış böyle bir kanun teklifine hayır oyu vereceğim” dedi. Kanun teklifiyle, Milli Eğitim’den Atatürk’ün çıkarılmak istendiğine değinen Gülcan Kış, AKP sıralarına “Atatürk’le, sorununuz nedir? Neden bu kadar korkuyorsunuz” diye seslendi.

“Atatürk’le sorununuz nedir?”


ABİDİN YAĞMUR
Yasa teklifinin milyonlarca öğretmenin mesleki hayatını ilgilendiren, hak kayıplarına sebep olan, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını bitiren maddeler içerdiğini ifade eden Gülcan Kış, bu teklifin ana gündeminin öğretmenler olmadığını, topyekûn Cumhuriyet kazanımlarına bir saldırı söz konusu olduğunu söyledi.

Bir tarafta öğretmenlik mesleğinin itibarını korumak için öğretmenlerin eylem yaptığını, bir tarafta da onların hak ve taleplerini görmezden gelen bir iktidar olduğunu ifade eden Kış, “Eğitimcilerin, sendikaların tüm itiraz ve eleştirileri yok sayılmıştır. Burada öğretmenlik mesleğinin kanununu görüşüyoruz, az ilerimizde dışarıda, milli egemenlik parkında, milyonlarca öğretmeni temsilen, haklarını, mesleki itibarlarını, demokratik, laik eğitim sistemini savunmak üzere, öğretmenlerimiz, bu yasaya karşı meslek nöbetindedirler. Yani sınıfta ders başında olması gereken öğretmenler, hak ve hukuk mücadelesi için meydanlardalar” dedi.

 

“AKP KENDİ ÖĞRETMENİNİ YARATMAK İSTİYOR”

 

Eğitimcilerin ve sendikaların tüm karşı çıkışlarına rağmen tasarının Genel Kurul’a getirildiğini ifade eden CHP’li Gülcan Kış, tasarıda öğretmenlerin iş güvencesinin olmadığını, sözleşmeli atamaların devam ettiğini, Milli Eğitim Akademisi adı altında öğretmenlerin tekrar eğitime ve sınava tabi tutulacağını bu durumunda iktidar tarafından kendi öğretmenini yaratma modelinin bir çabası olduğunu söyledi.

 

“ÖĞRETMENİN HAKLARINA DAİR TEK BİR HÜKÜM YOKTUR”

 

Teklifte, taban maaş ve güvenceli çalışma talep eden özel sektör öğretmenlerine yer verilmediğine de dikkat çeken Gülcan Kış şunları belirtti:

“Hazırlanan teklifte, görev ve sorumluluklar, disiplin hükümleri, cezalar ayrıntılı biçimde sayılırken, öğretmenin haklarına dair tek bir hüküm yoktur. Düzenleme, öğretmenlerin yetiştirilmesine, istihdamlarına hizmet etmiyor. Mesleğe özendirmiyor, teklifte yer alan her bir madde öğretmenleri meslekten uzaklaştırıcı hükümler içeriyor. Öğretmenlik mesleğinin itibarı yok edilmekte, akademi ve ceza dayatması ile öğretmen atamaları kontrol altına alınmakta, laik, demokratik, çağdaş bilimsel eğitim anlayışından uzaklaşılmakta, hak kayıpları ile öğretmenlik mesleğinin saygınlığı azaltılmaktadır”.

 

“ATATÜRK’LE SORUNUNUZ NEDİR?”

 

Teklifin ilk halinde, Atatürk ve devrimlerinin yok sayıldığına vurgu yapan Kış, teklifi hazırlayanların, ‘Atatürk ilke ve inkılaplarını, Anayasa’da ifade edilen Atatürk milliyetçiliğini milli eğitimden çıkardıklarını’ bu konuda CHP’nin verdiği önergelerin komisyonda AKP tarafından reddedildiğini ifade etti.

 Genel Kurul salonunda kanundan Atatürk adını çıkarmak isteyenlere seslenen Kış,  “Atatürk’le, sorununuz nedir? Neden bu kadar korkuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

 

“GERİCİ, ÇAĞDIŞI BİR TEKLİF”

 

Gülcan Kış, “Ben Cumhuriyet Halk Partisi Mersin milletvekili olarak, şunun altını çizerek belirtmek isterim ki; karanlık zihniyetlerin elinden çıkmış böyle bir kanun teklifine hayır oyu vereceğim. Bu ülkenin gelecek nesillerine, onları yetiştirecek olan öğretmenlerine, her şeyden önce, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve devrimlerine olan inancım, sorumluluğum gereği bunu bir görev sayıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hiçbir milletvekili, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye inanan hiçbir milletvekili de, gericiliği, çağdışılığı barındıran bu kanun teklifinize evet oyu vermeyecektir” ifadelerini kullandı.