Ölümüne tepki! | Güney Gazetesi Mersin

Ölümüne tepki!

Hayvanseverler, Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı geri çekilmezse tüm Türkiye’de ölüm orucuna başlayacaklarını bildirdi

Ölümüne tepki!


ELVAN KONUK

Sokak hayvanlarının uyutma adı altında öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin TBMM’ye sunulmasının ardından hayvan hakkı savunucuları tüm yurtta eylem başlattı.  Mersin’de Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda biraraya gelen hayvanseverler, “Ya bizi öldür ya yasayı çek”, “Devlet öldürmez, devlet yaşatır”, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, yok edemezsin” şeklinde sloganlar attı.  Sokak canlarının öldürülmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Hay-Der Mersin Şube Başkanı Ayhan Demir, yasa tasarısı geri çekilmezse ölüm orucuna başlayacaklarını açıkladı.

Sokak köpeklerinin uyutulmasını içeren yasa tasarısının meclise sunulmasına tepkiler büyüyor. Tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de hayvanseverler ve sivil toplum kuruluşları alanlardaydı. Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelen yurttaşlar yasa tasarısına karşı ses yükseltti.

Hayvanseverler adına açıklama yapan Hay-Der Mersin Şube Başkanı Ayhan Demir, “Artış gösteren köpek popülasyonuna çözüm üretmek bahanesiyle başlanan çalışmalara kendilerinin yasaklı hale getirdiği ırklardan başlayarak kediler de dahil olmak üzere tüm sokak hayvanlarını keyfiyetle katletmeyi kapsayan bir yasa tasarısıyla nokta konulmuştur. Ne tezattır ki, popülasyonun en önemli artış sebeplerinden olan yasal ve yasa dışı üretime dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır” dedi.

 

 

“HAYVANLARIN YAŞAM HAKKINI TARTIŞMA KONUSU YAPANLARI TARİH UTANÇLA ANACAK”

 

İddia edildiği üzere tasarı hazırlanırken kimsenin görüşünün alınmadığını vurgulayan Demir, “Yükümlü olduğu üzere hayvanları korumakla görevli belediyelere katil olma İmkânı vermek için günlerce çalışma yapan, katliamı güzelleyerek binlerce masum canı alma planlarını kamuoyunun talebiymiş gibi lanse eden tüm yetkililer hukuk tarihinin utanç timsali, kara bir lekesi olacaktır. Çözümden, vicdandan ve hakkaniyetten uzak, kan kokan bu tasarı üzerinden hayvanların yaşam hakkını tartışma konusu yapanları tarih utançla anacak ve hiçbir zaman affetmeyecektir. Popülasyonun kontrol altına alınmasına yönelik tedbirleri düzenleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun uygulanması için hiçbir denetim ve tedbir yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin, konu öldürmeye geldiğinde hapis cezaları ve belki de kayyum atanması gibi ağır yaptırımlarla gözdağı vermesi niyetlerinin kamu sağlığını, kamu güvenliğini sağlamak değil hayvanları katletmek olduğunu açıkça göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 

“POPÜLASYON ARTIŞININ BEDELİ HAYVANLARA ÖDETİLEMEZ”

 

Tasarı geri çekilmezse tüm yurtta ölüm orucuna başlayacaklarını dile getiren Demir, “Artış gösteren popülasyonun tek sorumlusu yasayı yerine getiremeyen ve getirmek istemeyen bakanlık ve belediyelerdir, bedeli hayvanlara ödetilemez. Bakanlığından belediyesine, siyasetçilerinden memurlarına 20 yıldır hiçbir sorumluluğunu yerine getirmemiş siyasi iktidarın takdirine bırakacak hiçbir canımız yoktur; vermediğiniz canı alamazsınız. Herkese çağrımızdır; bugün mahallede yolunuzu gözleyen dostlarınızın gözlerinin içine bakın ve onları öldürmelerine izin vermeyeceğimizi söyleyin” şeklinde konuştu.