Yoksulluk birleştirdi! | Güney Gazetesi Mersin

Yoksulluk birleştirdi!

2017 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, yarın saat 18.00’de tüm Türkiye’de öğretmenler, emekliler ve asgari ücretlilerin sefalete karşı beraber ses yükselteceğini söyledi. Canpolat, “Bir iktidar düşünün kendi emeklisine yoksulluk sınırının altında açlık ücretinin yarısını veriyor. Bu iktidara daha güven olur mu? Açlık sınırı zaten 20 bin küsur. Bunun yarısıyla bir insan nasıl geçinsin? Yine 17 bin lira asgari ücret, zam yapmayacağım diyor. E açlık sınırı 20 bin küsür.  Bu anlamıyla AKP iktidarının halk düşmanı politikalarına karşı demokratik tepkilerimizi yüksek düzeyde açığa çıkaracağız” dedi.

Yoksulluk birleştirdi!


ELVAN KONUK


Açlık sınırının altında kalan maaşlarıyla yaşam mücadelesi veren 4 milyon emeklinin gözü kulağı maaş zammıyla ilgili gelecek güzel bir haberde olsa da iktidardan umudunu kestiğini söyleyen sendikalar yarın sokağa çıkıyor.  Yapılacak olan eylemlere destek çağrısında bulunan 2017 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, iktidarın asgari ücret açıklamalarıyla ilgili konuştu.

 

“ORTA VADELİ PROGRAMI FATURASINI YOKSUL KESİME ÇIKARIYORLAR”

 

Maaş zammı ile ilgili açıklamaların yalnızca oyalama amacı güttüğünü dile getiren Canpolat, Orta Vadeli Programın hayata geçirilmesi noktasında faturanın yine yoksula çıkacağını belirtti.

Canpolat, “Görünen o ki kabine toplantısının ardından emekli maaşlarının açıklanacağı yönünde iktidar tarafından söylentiler var. Bu biraz oyalama gibi geliyor. Çünkü Orta Vadeli Programı tüm çalışanların buna kamu çalışanları, asgari ücretliler dahil açlığı üzerinden gerçekleştirecekler. Bunu kendileri de söylüyor zaten. Bu anlamda bizim beklentimiz yarın akşam çıkacak olan sıfır zam olarak yansıyan, 7 bin 500-8 bin civarında maaş alan emeklilerimizin 12-13 bin liraya çıkarılacağı ile ilgili söylenti var. Onun da doğru olmadığını, oyalama taktiği olduğunu düşünüyoruz. Onunla ilgili de zaten hem yarın hem de yarından sonra bu mücadeleyi kazanıncaya kadar sürdüreceğiz.

İktidar çevreleri özellikle Orta Vadeli Programın hayata geçirilmesi noktasında faturaların tamamını bize çıkarıyorlar. Emeklilerden tutun, çalışanlara, kamu çalışanlarına tüm yoksul kesime çıkaracaklar. Bu anlamıyla da bundan taviz vermeyen, adım atmayan bir yaklaşım içerisindeler. Söylemlerine de bakacak olursak yok yarın toplantıda karar alacağız, yok şöyle yapacağız, böyle yapacağız, bir araya geldik, şunu belirledik gibi söylemler oyalamanın ötesine geçmeyen söylemler. Oldu bitti zaten AKP iktidarının taktiklerinden bir tanesi, hem ortamı yumuşatmaya yönelik ‘unutsunlar, çekilsinler kenara’ biçimi bir taktiğin ötesine geçmeyen yaklaşım.  Bu anlamıyla biz AKP iktidarını çok iyi tanıyoruz. Bu oyalama ve uyutma taktiklerine karşı bu yazın sıcağında hiçbir mazeret göstermeksizin hakkımızı aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“NE 10 BİN LİRA, NE 20 BİN LİRA BİR EMEKLİNİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK BİR MAAŞ DEĞİL”

 

Emekli maaşının en düşük memur maaşı oranında olması gerektiğini vurgulayan Canpolat, bunun aşağısında bir ücretle geçinmenin mümkün olmadığını söyledi. Canpolat, “Bir iktidar düşünün kendi emeklisine yoksulluk sınırının altında açlık ücretinin yarısını  veriyor. Bu iktidara daha güven olur mu? Asla. Bu iktidar gerçekten ortaya koyduğu politikalarla halk düşmanı politikalar açığa çıkarıyor. Bunun yansımaları da ortada. Yok 10 bin lira maaş, yok 12 bin lira olacak, 13 bin lira olacak gibi. Açlık sınırı zaten 20 bin küsur. Bunun yarısıyla bir insan nasıl geçinsin? Yine 17 bin lira asgari ücret, zam yapmayacağım diyor. E açlık sınırı 20 bin küsür.  Bu anlamıyla AKP iktidarının halk düşmanı politikalarına karşı demokratik tepkilerimizi yüksek düzeyde açığa çıkaracağız. Ortaya koyacağız.

Biz zaten her yerde söyledik. En düşük emekli maaşının memur maaşına eş değer olması, yani 32 bin 800 lira. En düşük emekli maaşının bu olması gerektiğini ve kendi yaşamını idame ettirebileceği bir maaşla bunun sağlanabileceğini söylüyoruz. Çünkü 15 bin lira olmayan ev kiraları var, gıda maddeleri, tüketim maddelerinin fiyatı ortada. Bu anlamıyla ne 10 bin lira ne 20 bin lira bir emeklinin ihtiyacını karşılayabilecek bir maaş değil. Emekli maaşının en düşük memur maaşı düzeyinde olması talebimizi ısrarla tekrar etmeye devam edeceğiz. Bunun aşağısında bir ücretle geçinilemeyeceğini iktidar da biliyor, hepimiz de biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“AKP İKTİDARI ÜLKEYİ CEHENNEM HAYATINA DÖNÜŞTÜRECEĞİ BİR SÜRECE GİRMİŞTİR”

 

AKP iktidarının ülkeyi yaşanabilir olmaktan çıkardığını vurgulayan Canpolat, şu şekilde konuştu:

“Ankara’da KESK ve diğer sendikaların içerisinde olduğu bir yapı oluşturuldu. Bu yapıyla birlikte Türkiye’nin her yerinde bu mücadeleyi önümüze koymuş vaziyetteyiz.

Yarın akşam Türkiye genelinde saat 18.00’da eş zamanlı basın açıklaması yapılacak. Öğretmenlik Meslek Kanunu, emekli maaşları ve asgari ücretle ilgili olarak işçi sendikaları, kamu çalışanı ve emeklilerle birlikte tepkimizi yine ortaya koyacağız. Bununla da sınırlı kalmayacak.

Tüm emekli arkadaşlarımızın, tüm çalışanlarımızın bu mücadeleye katkı sunmalarını istiyoruz.  Çünkü artık AKP iktidarının ülkeyi yaşanabilir olmaktan çıkarmış, cehennem hayatına dönüştüreceği bir sürece girmiştir. Bunun AKP ile olmayacağını da biz biliyoruz, biran evvel de ‘AKP istifa’ söylemimizi en yüksek sesle dile getireceğiz.”