“Uygun faizli, uzun vadeli<br>kredilere ihtiyacımız var” | Güney Gazetesi Mersin

“Uygun faizli, uzun vadeli
kredilere ihtiyacımız var”

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB), 2024 yılının ilk yarısında ihracat performansında yüzde 5 artış sağlayarak Türkiye’ye 178,4 milyon dolar döviz kazandırdı. Yılın ilk yarısını artıyla kapattıklarını ancak ikinci yarısı için endişelendiklerini dile getiren AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, “Çok acil uygun faizli, uzun vadeli kredilere ihtiyacımız var” dedi.

“Uygun faizli, uzun vadeli<br>kredilere ihtiyacımız var”


Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son 6 aylık süreçte yüzde 12,8 oranında düşüşle 8,7 milyar dolar ihracat değerine ulaştığını kaydeden AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, döviz kurunda stabil seyir ve yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’nin rakip ülkelere göre pahalı kaldığını, dünyadaki resesyon, hedef ülkelerdeki seçim atmosferi, savaş ortamı ve jeopolitik gerilimlerin devam etmesinin negatif etkilerinin derinleştiğini söyledi.

Yurt içinde işçilik ve enerji maliyetlerindeki artışlar ile yüksek enflasyon nedeniyle ihracat pazarlarında zorlu bir sınav veren AHKİB üyelerinin yılın ilk yarısını artıda kapatmayı başardığını ancak yılın ikinci yarısı için endişeli olduklarını dile getiren Başkan Gürkan Tekin, mevcut tabloda rakip ülkelerin agresif fiyat politikası karşısında rekabet etme şansı bulunmadığını belirtti.

Girdi maliyetlerinde yaklaşık yüzde 120 oranında artışlara rağmen döviz kurundaki yükselişin yüzde 27 seviyelerinde kaldığına işaret eden Başkan Gürkan Tekin, “Türkiye, dünya pazarlarında hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 60’lara varan oranlarda pahalı bir ülke haline geldi. Yılın ilk yarısında ihracat kilogram değerimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre 15,74 dolardan 15,31 dolara geriledi. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere uluslararası pazarlardaki kazanımlarımızı koruyabilmemiz ve rekabetçiliğimizi sürdürebilmemiz için çok acil Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli uygun faizli, uzun vadeli kredilere ihtiyacımız var.” dedi.

Başkan Gürkan Tekin, Türkiye’de artan maliyetlerin yanı sıra baskılanan kur nedeni ile hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının Kuzey Afrika ülkeleri gibi maliyet avantajlarına sahip ülkelerde yatırım arayışının hızlandığına da dikkati çekti.

Küresel ticarette değişen koşullara göre sektörün sürdürülebilir ihracatının katma değerli üretimle mümkün olacağını, katma değerli üretimin ise AR-GE, inovasyon, markalaşma ve tasarım faaliyetleriyle ortaya çıkacağını vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, “Bu zorlu süreçte sürdürülebilirlik ve teknoloji odaklı, çevreye duyarlı ve marka değeri yüksek ihracat hedefimizde tasarım ekosisteminin gelişmesi için firmalarımızın AR-GE ve ÜR-GE yatırımlarına daha fazla destek verilmesini ve teşvikler sağlanmasını bekliyoruz. Sektörümüzün bu alanlarda yapacağı yatırımlarda Eximbank kredilerinin daha fazla kullandırılmasına, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli teminatsız kredilere ihtiyaç duyuyoruz. Hükümetimizden inovasyon, marka ve tasarım alanlarında sektörümüze güç verecek yeni destek mekanizmalarını hayata geçirmesini bekliyoruz” diye konuştu. (Haber Merkezi)