ELVAN KONUK
Aralarında DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın da olduğu bazı milletvekilleri basın mensuplarının ve hayvan hakları savunucularının komisyon toplantı salonundan çıkarılmak istenmesine tepki gösterdi.
KOCA: “KAPALI KAPILAR ARDINDA KANLI YASAYI GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Hayvan hakları savunucularının TBMM önündeki eylemlerine destek veren DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, komisyonda da tasarının geri çekilmesi için ses yükseltti. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Koca, “Komisyon başkanının katliam yasasını kapalı kapılar ardında oldu bitti ye getirerek geçirmesine engel olacağız. Hayvan hakları inisiyatifleri içeri alınmıyor. Basın, komisyon toplantı salonundan çıkarılıyor. AKP vekilleri, vekillerimize hakaret ederek manipülasyon yapmaya çalışıyor. İzin vermiyoruz" açıklamasında bulundu.
Tartışmaların salon dışında sürmesi üzerine olayla ilgili video paylaşan Koca, “Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi! Milletin meclisi sözüm ona. Halkın vekilleri, sivil toplum kurumları, hayvan hakları savunucuları meclis koridorlarında barikat kurularak komisyon başkanının talimatıyla darp ediliyor. Meclis önünde nöbette olan yurttaşlar şiddetle işkence ile tehditle meclis önünde sürükleniyor. Kapalı kapılar ardında kamuoyundan gizleyerek ve komisyon toplantısını kaçırarak kanlı yasayı geçirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
KIŞ: “SORUNUN ÇÖZÜMÜ, ÖTENAZİ ASLA OLMAMALIDIR”
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tasarıyı kabul etmediklerini vurgulayan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, kısırlaştırma, kayıt altına alma gibi insancıl yöntemlere başvurulması gerektiğini söyledi.
Kış, “Sokak hayvanları ile ilgili hazırlanan yeni yasa tasarısına karşı TBMM önünde eylem yapan hayvanseverlere haklı davalarında destek olduk. Bu yasa tasarısının uygulanmasını, kabul etmiyoruz. Sorunun çözümü, ötenazi asla olmamalıdır. Hayvanları zorla toplamak yerine, kısırlaştırma, aşılama ve kayıt altına alma gibi daha insancıl yöntemlerle mümkündür. Bu sayede hem sokak hayvanlarının sayısı kontrol altına alınabilir, hem de sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilir. Sokak hayvanlarının da yaşama hakkına saygı gösterilmeli ve onların doğal ortamlarında güven içinde yaşamalarını sağlanmalıdır” dedi.
BAŞARIR: “KISIRLAŞTIRMA VE YAŞATMA EYLEMİNİ BAŞLATALIM”
CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise yasanın geri çekilmesi için gerekirse sabahlara kadar direneceklerini belirtti. Başarır, “Tüm hayvansever dostlarımızın şunu bilmesini istiyorum. Biz şunu dedik, tüm belediyelerimizi, veteriner fakültelerimizi, tarım bakanlığının görevlilerini, gerekirse Türkiye’de yardım kampanyası başlatarak kısırlaştırma ve yaşatma eylemini başlatalım. Hesaplarımıza göre Türkiye’deki tüm hayvanlarımızı, kedilerimizi, köpeklerimizi kısırlaştırıp yaşatabiliyoruz. Bu konuda bir direnç göstereceğiz” dedi.
Sokak köpeklerinin başıboş olmadığını, mahallelinin sokak canlarını yüz yıllardır besleyip koruduğunu vurgulayan Başarır, şu şekilde konuştu:
“AKP Grubu şunu söylüyor; ‘Ancak Hindistan gibi ülkelerde, üçüncü dünya ülkelerinde sizin dediğiniz oluyor. Avrupa’da köpekleri uyutuyorlar.’ Ben buradan şunu söylüyorum. İnsan haklarında, adil gelir dağılımında, hukukun üstünlüğünde Avrupa'yı örnek almayanlar, can dostlarımızın katlinde 3'üncü dünya ülkelerini örnek veriyor. Şimdi size söz veriyorum. İYİ Parti grubu da başkan ve vekillerimiz konuşacak, CHP de muhalefet de konuşacak. Sabahlara kadar günlerce bu yasaya karşı direneceğiz.
Son olarak Türkiye’de ki bu konuda bizim 300 yıllık bir geleneğimiz var. Sokaklardaki köpekler de sahipsiz, başıboş köpekler değil. O sokağın, o mahallenin bakıp büyüttüğü, göz aşinalığının olduğu o mahallenin bir bireyleri. O yüzden biz tüm muhalefet grubu olarak bu yasayı direnerek, sizlerle 81 ilde, ilçelerde geri çektireceğiz, birlikte direneceğiz.”