“Konteyner limanı için en uygun yer Mersin” | Güney Gazetesi Mersin

“Konteyner limanı için en uygun yer Mersin”

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Ana konteyner limanı yatırımı şehirlerarası bir rekabet ya da yarışma olarak değil, ülkemiz açısından en az maliyetle en yüksek verimin sağlanacağı bir yatırım olarak görmekteyiz. Dolayısıyla kaynaklarımızı etkin kullanmalı ve böylesi büyük ölçekli bir yatırım için en doğru ve en uygun yatırım bölgesini seçmeliyiz” dedi. Özdemir, ana konteyner yatırımı için en uygun yerin Mersin olduğuna işaret etti.

“Konteyner limanı için en uygun yer Mersin”


Ana konteyner limanı yatırımının Mersin yerine Adana’da yapılacağının AKP’li vekillerce açıklanması Mersin iş dünyasında geniş yankı buldu.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Uzun yıllardır Mersinlilerin gündeminde bulunan ve Mersin ile bölge ekonomisine ivme kazandıracak olan bu yatırım, tüm hazırlıkları tamamlanmış olmasına rağmen halen rafta beklemektedir. Aynı dönemde yatırım kararı alınan Filyos ve Çandarlı limanları belirli bir aşamaya ulaşmasına karşın, Mersin bu yatırımdan mahrum kalmıştır. Üstelik yetkililer tarafından yapılan “Adana Konteyner Limanı'nın yer tahsisinin onaylandığı” açıklamaları, zihinlerde soru işaretleri oluşturarak tereddütlere neden olmaktadır” dedi.

 

“MERSİN HER AÇIDAN HAZIR”

 

Özdemir, “Bu süreci şehirlerarası bir rekabet ya da yarışma olarak değil, ülkemiz açısından en az maliyetle en yüksek verimin sağlanacağı bir yatırım olarak görmekteyiz. Dolayısıyla kaynaklarımızı etkin kullanmalı ve böylesi büyük ölçekli bir yatırım için en doğru ve en uygun yatırım bölgesini seçmeliyiz. Mersin, bir liman kentidir ve konteyner elleçlemede Türkiye’nin en büyük üçüncü limanıdır. Liman kenti olmanın gerektirdiği altyapıya, üstyapıya, yerleşmiş bir liman işletmeciliği ve ticaret kültürüne sahiptir. Serbest bölgesi, gümrük antrepoları, demiryolu ve karayolu bağlantıları ve güçlü lojistik firmaları ile bu coğrafyada taşımacılığın merkez üssü konumundadır. Dolayısıyla teknik, ekonomik ve maliyet açısından bu yatırım için en uygun adrestir. Üstelik, böyle bir yatırım yabancı yatırımcılar kanalıyla gerçekleşecekse, her açıdan hazır, daha donanımlı ve her türlü imkana sahip olan Mersin, yatırımcılar için daha cazip bir tercih olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“HER İKİ İLDE Mİ YAPILACAK?”

 

Mersin Ticaret Borası Başkanı Abdullah Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde yetkililer tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde, devletimizden beklentimiz, Mersinlilerin zihinlerinde oluşan soru işaretlerini ve tereddütleri ortadan kaldıracak net bir açıklama ile bizleri aydınlatmasıdır. Bu yatırım bazı kesimlerin söylediği gibi hem Mersin hem de Adana’da ayrı ayrı yapılacaksa eğer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız tarafından açıklanmalıdır. Mersin Milletvekillerimizden beklentimiz ise, aralarında istişare ve iş birliği içerisinde bu hususta ilgili mercilerden bilgi almaları ve Mersin kamuoyu ile paylaşmalarıdır. Daha önce kalkınma planında, lojistik ana planlarında ve performans raporlarında Mersin Ana Konteyner Limanı olarak yer alan, üstelik dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından da yatırımın yeri olarak gösterilen Mersin’de bu yatırımın ivedilikle hayata geçirilmesi ortak arzumuzdur.” (Haber Merkezi)