Kimyacılar ihracatı yüzde 50 artırdı | Güney Gazetesi Mersin

Kimyacılar ihracatı yüzde 50 artırdı

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), haziran ayında 390,6 milyon dolar dış satım gerçekleştirirken 2024 yılının ilk yarısında 3,01 milyar dolar değerine ulaştı. AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, 2024 yılı Ocak-Haziran arasında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansını yüzde 50 oranında artırma başarısı gösterdiklerini belirterek Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında yine ilk sırada yer alma başarısını sürdürdüklerini söyledi.

Kimyacılar ihracatı yüzde 50 artırdı


Avrupa, Afrika ve Amerika pazarlarında etkin olan AKMİB’in 2024 yılı ilk yarısında 4 milyon 516 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, söz konusu dönemde sektörel ihracatın yüzde 91,3’ünün mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallarda kümelendiğini ifade etti.

Başkan Saadettin Çağan, “2024 yılının ilk yarısında Birliğimiz, mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 2,06 milyar dolar, plastikler ve mamullerinde 277,9 milyon dolar, anorganik kimyasallarda 173,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde AKMİB’in ihracat hacminde en güçlü performansı sergilediği ürün grubu yüzde 106 artış ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar oldu” dedi.

 

“SLOVENYA PAZARINDAKİ İHRACAT HACMİMİZİ 670 KAT ARTIRDIK”


2024 yılının ilk yarısında AKMİB’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler incelendiğinde en önemli pazarların başında Hollanda, ABD ve Mısır’ın yer aldığına işaret eden Başkan Saadettin Çağan, ihracat hacminde en güçlü artışı Slovenya pazarında yakaladıklarını belirtti.

Başkan Saadettin Çağan, “Birliğimiz, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde Hollanda’ya yüzde 133 artışla 357,9 milyon dolar, ABD’ye yüzde 264 artışla 272,4 milyon dolar, Mısır’a yüzde 240 artışla 198,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde sektörel ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelendiğimizde yüzde 66 bin 984 artış ve 156,6 milyon dolar değer ile Slovenya dikkati çekti.” diye konuştu.

 

“MALİYETLERDEKİ ARTIŞLAR REKABETÇİLİĞİMİZİ ZORLUYOR”
 

Petrokimya ürünleri başta olmak üzere plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alt sektör yelpazesine sahip olan kimya sektörünün, sanayi ve tarımsal üretimin itici gücü olduğunun altını çizen Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Küresel arenadaki başarılarımızın devamı için özellikle akaryakıt ve elektrik tüketimindeki artışların önüne geçilmesini bekliyoruz. Küresel kriz ortamında kolay ulaşılabilir uygun maliyetli finansman ve nakit akışının sağlanmasıyla öngörülebilir bir ortamın oluşturulması sektörümüzün rekabet gücünü daha da artıracaktır. ”
 

“ANA KONTEYNER LİMANI, TÜRK KİMYA ENDÜSTRİSİNE ÇOK YÖNLÜ FAYDA SAĞLAYACAK”


Akdeniz Bölgesi’nin yakın gelecekte küresel ticarette dinamikleri Türkiye lehine değiştireceğine işaret eden Başkan Saadettin Çağan, petrokimya ve kimya endüstrisinde büyük ölçekli yatırımların kümelendiği Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi ve Adana Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yakınında Adana Ana Konteyner Limanı'nın yapımına onay verilmesinden de büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Adana Ana Konteyner Limanı ile Basra Körfezi'nin Irak ve Türkiye üzerinden Akdeniz'e bağlanmasının doğu-batı ve güney-kuzey koridorlarında demir ve kara yollarından taşınan yüklerin deniz yolu ile daha kısa zamanda ve güvenli şekilde dünya pazarlarına ulaştırılmasına olanak sağlayacağı vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, “Yumurtalık ilçesinde konumlandırılan 9 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip Adana Ana Konteyner Limanı, kimya sektörünün ihtiyaç duyduğu hammadde tedarikini kolaylaştıracak, yeni ve ilave yatırımları da beraberinde getirecektir. Akdeniz Bölgesi’nin dünyada yeni bir liman cazibe merkezi olmasının önünü açacak Adana Ana Konteyner Limanı’nın şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olması diliyorum. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu önemli yatırımın bölgemize kazandırılmasında emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.  (Haber Merkezi)