Çaya çorbaya zam! | Güney Gazetesi Mersin

Çaya çorbaya zam!

Narenciyenin başkenti Mersin, çorbasından tantunisine her şeye limon sıkılmasıyla meşhurken şimdilerde kilosu 95 lirayı bulan limonu da sofrasından eksiltmeye başladı.

Çaya çorbaya zam!


ELVAN KONUK

Geçtiğimiz yıl marketlerde 15-20 liradan satılan dalında ise 50 kuruş etmeyen limon, üreticisini küstürdü. Mersinli limon üreticilerinin birçoğu ya ürünleri dalında bıraktı ya da limon ağaçlarını söktü. Depolara kaldırılan limonlar da çürüyünce temmuz ayının başından bu yana artmaya başlayan limonun kilosu 95 lirayı gördü.

Alışveriş uygulamalarında limonun kilosu 85-95 lira arasında değişirken, 2 adet limon 26 lira olarak satışa sunuldu.

Öte yandan ‘Çaya çorbaya limon’ sözünün can bulduğu Mersin’de lokantalar müşterilerine fiyatı yansıtmamak için çözümü dilimleri daha ince kesmekte buldu.

 

 

“LİMONLARI DAHA İNCE KESMEYE BAŞLADIK”

 

Limon fiyatlarının daha da artmasını beklediklerini söyleyen İçel Tantuni işletmecisi Uğur Toprak, “Biz bile dilimlerimizi daha ince kesmeye başlıyoruz maalesef ki fiyatı müşteriye yansıtmayalım diye. Eskiden limona su koyar içerdik, dezenfekte amaçlı bile kullanırdık mesela, elimizi önce limon sonra suyla yıkardık. Şimdi limon altın değerine geldi maalesef. Bunun birçok sebebi var. Yanlış imar, nakliye, çiftçiye verilmeyen destek ve limonların depolarda muhafaza edilememesi. Bunlar üst üste binince fiyatlar artıyor. Biz de çaresiz bekliyoruz” dedi.

 

 

“STOKLARI TÜKETTİLER, FİYATLARIN DAHA DA ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

 

Limon bahçelerinin bilinçsizce imara açıldığını dile getiren Toprak, bu nedenle birçok limon üreticisinin bahçesini kesmek zorunda kaldığından söz etti. Akaryakıt ve nakliye fiyatlarındaki artışın limon fiyatlarına yansıdığını ifade eden Toprak, “Ayrıca bilinçsiz saklamadan dolayı limon çürüdü. Geçtiğimiz yıl limon para etmeyince çoğu çiftçimiz protesto amaçlı ağaçlarını kesmek zorunda kaldılar, onun etkisi bu sene ortaya çıktı. Geçen yıl bolluk vardı, şimdi bir de yazın ortasındayız, depolardaki stokları da tükettiler, fiyatların daha da artacağı öngörülüyor. Buna Tarım ve Orman Bakanlığı’nın el atması denetlemesi lazım, çiftçilere teşvik amaçlı destek vermesi lazım. Her zamanki gibi kendi kaderimize bırakıldık” şeklinde konuştu