Şenlik havasında nohut hasadı | Güney Gazetesi Mersin

Şenlik havasında nohut hasadı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın atalık tohum üretimini artırmak, unutulanları yeniden gün yüzüne çıkarmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak için hayata geçirdiği projeler sayesinde her yıl Mersin’in farklı noktalarından hasat haberleri geliyor.

Şenlik havasında nohut hasadı


Gülnar’ın neredeyse unutulmaya yüz tutmuş yerli nohudunun üretimini artırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan ‘Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi’ kapsamında Konur mahallesine dağıtılan tohumlar yeşerdi, imece usulü bir araya gelen çiftçiler tarafından türküler eşliğinde hasat edildi.

 

KURAK YAZA RAĞMEN HASAT VERİMLİ OLDU

 

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü iş birliğinde 3 yıl önce başlatılan proje kapsamında Konur mahallesi geçtiğimiz yıl tohumları alarak bu yıl hasat etti. Çiftçiler, hasadı mahalle sakinleriyle imece usulü türküler eşliğinde gerçekleştirdi. Kurak bir yaz olmasına rağmen güzel bir verim alan üreticilerin yüzü güldü. Üreticileri en çok mutlu eden bir diğer konu ise hem lezzetini hem de verimini sevdikleri atalık nohutlarının unutulmak üzereyken yeniden gün yüzüne çıkması.

 

ATA TOHUMLARI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR, ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

 

Sağlıklı bir gelecek ve nesil için genetiği değiştirilmemiş tohumların öneminin arttığı son yıllarda ata tohumlarını gün yüzüne çıkarmak için önemli çalışmalar yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi, lezzetiyle meşhur Gülnar nohudunu da unutulmaya yüz tutmuşken yeniden canlandırdı. 3 yıl önce 3 mahallede 23 üreticiyle başlayan proje, üreticilerin birbirini teşviki ile yıldan yıla arttı. 2024 yılına gelindiğinde Gülnar’da 8 mahallede, 71 üreticiye toplam 4 bin 260 kilogram atalık nohut tohumu dağıtılmış oldu. Bu tohumlar 355 dekar alana ekilerek, yeniden yeşertilirken, çiftçilerin de umutları yeniden yeşerdi. Atalık nohutunu çok seven üreticiler yeniden üretmenin mutluluğunu yaşadı. Büyükşehir, tohumun yanı sıra girdi destekleri de vererek çiftçiyi en çok zorlayan maliyet giderlerini de azaltmış oldu.

 

“AMACIMIZ ATALIK TOHUMLARIMIZIN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Teknikeri olarak görev yapan Hakan Aykut, atalık nohut ile ilgili projenin 2021 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliği ile Gülnar’ın farklı mahallelerini kapsayacak şekilde başladığını söyledi. Aykut, “Projemizin amacı atalık tohumlarımızın korunup, geliştirilip, gelecek nesillere aktarılması. Bu çalışma kapsamında geçmişten beri Mersin yöresinde Gülnar nohutu olarak bilinen nohut çeşidinin yaygınlaştırılması için uğraştık. Çeşitli mahallelere ve üreticilerimize destek verdik” dedi. Aykut, destek verilen üreticilerin ürettiği nohutların Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından alınarak satış desteği sunulduğunu da kaydetti.

 

“4 BİN 260 KİLOGRAM TOHUM DESTEĞİ SAĞLAMIŞ OLDUK”

 

Proje kapsamında ulaşılan üretici sayılarını da paylaşan Aykut, “3 yılda; 8 mahallede, 71 üreticiye 355 dekar bir alanda 4 bin 260 kilogram tohum desteği sağlamış olduk” dedi. Nohut üretimini gören diğer üreticilerin de talepte bulunduğunu kaydeden Aykut, “‘Biz de bu destekten faydalanmak istiyoruz. Vahap Başkanımıza özellikle iletiyoruz, bize de gelsinler, bize de destek versinler’ diye çok güzel dönüşlerimiz var” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)