Yüzlerce işçi aylardır maaş alamıyor | Güney Gazetesi Mersin

Yüzlerce işçi aylardır maaş alamıyor

DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Toroslar ilçesinde bulunan Global Vitea Tekstil işçilerinin mağduriyeti ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması istemiyle meclise önerge verdi. İşçilerin birikmiş maaşlarının ödenmediğini dile getiren Koca, “İşçilerin kazanılmış olan haklarını kıdem, ihbar ve fazla mesai ücretlerinin karşılanması için bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?” diye sordu.

Yüzlerce işçi aylardır maaş alamıyor


DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Global Vitea Tekstil işçilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Koca, “Basına yansıyan haberlere göre Mersin Toroslar ilçesi Güneykent Mimar Sinan Bulvarı mevkiinde faaliyet gösteren ve çok sayıda uluslararası giyim firmasına üretim yapan Vitea Tekstil'in (Global Tekstil) sahibi M.U’nun firma bünyesinde gerçek kişiler adına birçok paravan şirket ve işletme açtığı ve bu işletmelerde iflas ilanı ya da işletmelerin el değiştirmesi gerekçesiyle bünyesinde çalıştırdığı yüzlerce işçiye hak mağduriyeti yaşattığı ifade edilmiştir. Haberlerde işletme sahibinin işçilerin birikmiş maaşlarını ödemediği, çalışma yaşamından gelen tüm haklarına el koyduğu, işçilerin birikmiş ödeneklerine el koyduğu ve bu haklarını talep eden işçileri kendilerini işten çıkarmakla tehdit ettiği ifade edilmiştir. İşçilerle yaptığımız görüşmede ise işçilerin Mersin ilinde faaliyet gösteren Dev Tekstil Sendikası aracılığıyla haklarının talep etmesi üzerine işletme sahibi ve çevresinin sendika temsilci ve yöneticilerini ölümle tehdit ettiği tarafımıza bildirilmiştir. İşçilerin ifadelerine göre gelinen aşamada, işçilerin alacaklarının tahsis edebilecek herhangi bir firma olmamasına rağmen, işletme sahibinin çeşitli firma isimleriyle üretim faaliyetlerine devam ettiği görülmektedir. Söz konusu paravan şirketli yalancı iflasların sektörde çokça karşılaşıldığı da yine yapılan basın taramalarından görülmektedir” dedi.

İşçilerin kazanılmış haklarıyla ilgili bakanlığın bir çalışması olup olmadığını soran Koca, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“İşçilerin kazanılmış olan haklarını kıdem, ihbar ve fazla mesai ücretlerinin karşılanması için bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

Usulsüzlük yaparak firmaların sözde iflas gerekçe göstererek işçilerin alacaklarına el koymasını engellemek için bakanlığınızın herhangi hukuki düzenleme çalışması var mıdır?

Firmaların iflas halinde öncelikle çalışan işçicilerin alacaklarını ödemeleri hukuki olarak zorunluyken işçilerin birçok kez bu konuda mağduriyet yaşamaları ve bu hukuksal düzenlemenin çoğu zaman ihlal edilmesi ile ilgili bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

İşletme sahiplerinin, iflas vb. gerekçesiyle farklı isimlerle üretim faaliyetlerine devam etmelerini, bu yolla işçileri kullanıp atarak mağdur etmelerini engellemek için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?” (Haber Merkezi)